Събития - Флоренция

Епифания

Празникът се отбелязва на 6 януари с шествие от хора в ренесансови костюми, което минава по централните улици на града. Особено интересни са сбандиераторите - хвърлячи на знамена, които изпълняват сложни фигури с огромни знамена на площад Пиаца дела Синьория (Piazza della Signoria).

Карнавалът

Провежда се през февруари (променяща се дата). През централните улици и площади минава шествие с участници от десетки държави начело с платформа с огромен дракон. 

Флорентинската нова година (Santa Annunziata)

Отбелязва се на 25 март. Празненствата започват от сутринта от Палацо Векио, следва типична италианска кухня и пазар на открито до 17:00 часа, след което има вечерен концерт на открито. Празникът, посветен на пристигането на пролетта, се чества от 1250 г. 

Фестивал на сладоледа (Firenze Gelato Festival)

Провежда се през май на площадите Piazza Pitti и Piazza della Repubblica. Фестивалът датира от средата на XIX век.

Уебсайт: www.gelatofestival.it

Флорентински музикален май (Maggio Musicale Fiorentino)

От края на април до края на юни този фестивал среща публиката с редица международни постановки на опера, балет, класически концерти. 

Уебсайт: www.operadifirenze.it

Исторически футбол (Calcio Storico)

На 24 юни, когато се чества денят на покровителя на града Св. Йоан Кръстител, на Пиаца Санта Кроче (Piazza Santa Croce) се играе историческа футболна среща - реплика на подобна, изиграна през 1530 г. Съревнованието е нещо средно между футбол, ръгби и класическа борба в средновековни костюми, като отборите са четири - от четири квартала на Флоренция. Вечерта завършва със заря.

Флорентински танцов фестивал 

Фестивалът е част от по-мащабната програма на Лято във Фиезоле (Estate Fiesolana). Провежда се през юни-юли.

Уебсайт: www.estatefiesolana.it

Празникът на Сан Лоренцо (Festa di San Lorenzo)

За празника на площад Пиаца Сан Лоренцо (Piazza San Lorenzo) има музика, безплатна лазаня и пъпеш за всички посетители. Сервирането на храната започва в 21:00 часа.

Празник на хартиените фенери (Festa delle Rificolone)

Отбелязва се на 7 септември в навечерието на отбелязването на Рождество Богородично. Флорентинците се движат из града с хартиени фенери, осветени със свещи отвътре.

Рождество Богородично 

На 8 септември е храмовият празник на главната катедрала на Флоренция - Санта Мария дел Фиоре. На този ден може да се качите на купола безплатно.

Забележителности около Флоренция
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
от 389 лв.
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
2 нощувки
Автобус
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
от 679 лв.
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
6 нощувки
Автобус
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
от 389 лв.
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
2 нощувки
Автобус
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
от 679 лв.
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
6 нощувки
Автобус