Транспорт - Флоренция

Летище

Флорентинското летище Америго Веспучи (летищен код FLR) е на около 5 км от центъра. Специален автобус, наричан „Vola in bus”, ще ви откара до града – на жп гара S. Maria Novella (или Firenze SMN). Пътуването отнема около 20-25 минути и струва около 5 евро. Автобусът тръгва на всеки 30 минути между 06:00 и 23:30 часа. Пред терминала има стоянка за таксита. Имайте предвид, че се начислява такса от около 3 евро за такси, взето от летището, както и по 1 евро за всеки куфар. От самото летище можете да наемете автомобил.

Уебсайт: www.aeroporto.firenze.it

Много нискобюджетни компании летят до близкото летище "Галилео Галилей" в Пиза. От Пиза до Флоренция можете да стигнете с влак (билетът е около 6 евро, вижте разписание на www.trenitalia.it), а автобусът е около 10 евро (www.terravision.eu/florence_pisa.html). Автогарата във Флоренция се намира точно срещу жп гарата. Ако използвате влак, за центъра на Флоренция слезте на гара "Firenze SMN".

Уебсайт www.pisa-airport.com

Обществен транспорт

Най-добрия начин да се предвижвате из Флоренция е пеша. Центърът на града не е голям и там се намират почти всички забележителности, които трябва да видите. Местните транспортни компании са ATAF и LI-NEA. Билетите за автобус се купуват от магазините за тютюн (Tabaccheria или само "Т"), с смс или директно от шофьора, където обаче са по-скъпи. Има и четири нощни линии.

Уебсайт: www.ataf.net

Таксита

Пътуването с такси във Флоренция е сравнително достъпно - от центъра до края на града ще ви излезе около 10 евро. Най-добре се обадете за такси от хотела или ресторанта си, тъй като е трудно да спрете такси на улицата. В центъра има и няколко стоянки.

Влак

Жп гарата на Флоренция е важна свръзка с редица големи градове в Италия, както и за градовете в региона, включително Пиза и Болоня. Централната гара е Santa Maria Novella или Firenze SMN - там трябва да слезете за историческия център. Ако използвате регионален влак, може да се наложи да се прехвърлите на гара Firenze Rifredi, като обикновено това е покрито от билета ви (ако на него пише само Firenze, без уточнение на гарата).

Точно срещу централната гара се намира автогарата.

Разписание и цени на билети за влаковете: www.trenitalia.it

Автомобил

Забранено е шофирането в историческия център на града. Паркирането е доста скъпо (около 30 евро за една нощ).

Забележителности около Флоренция
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
от 389 лв.
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
2 нощувки
Автобус
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
от 679 лв.
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
6 нощувки
Автобус
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
от 679 лв.
ТОСКАНА - НА ПОЛУПАНСИОН
6 нощувки
Автобус
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
от 389 лв.
ВЕНЕЦИЯ - ФЛОРЕНЦИЯ
2 нощувки
Автобус