Халкидики

За града

Оферти

Статии

Халкидики / Halkidiki

Халкидики (на английски Halkidiki, Chalkidiki, на гръцки Χαλκιδικ?) е полуостров в Гърция на брега на Егейско море. Има формата на тризъбец. Трите "ръкава" на Халкидики са Касандра, Ситония и Атос (Атон). Полуостровът е вдаден в Егейско море между Орфанския и Солунския залив. В близост се намира Солун.

Прекрасната природа, чудесните плажове и възможността за посещение на много културни и исторически забележителности превръщат полуострова в желана дестинация. Столицата на префектура Халкидики е град Полигирос.

Важна информация

Население: 80 000 души

Валута: Евро (EUR)

В повечето по-големи градчета има поне едно АТМ устройство, но в по-малките трябва да сте подготвени предварително. Не навсякъде се приемат кредитни и дебитни карти. 

Спешен телефон: 112 (полиция, бърза помощ, пожарна)

Уебсайтове за Халкидики: www.gohalkidiki.com,  www.go2halkidiki.net

Телефонен код за Гърция: +30

Здраве: Основната болница в префектура Халкидики се намира в Полигирос. Медицински центрове има в Агиос Николаос, Иерисос, Касандра, Неа Мудиана и Палеохори. Добре е да носите със себе си Европейска здравна карта.

Транспорт

Летище

Най-близкото летище е международното солунско летище "Македония" (летищен код SKG), което се намира на 14 км от Солун

Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr

Автобус

За да стигнете до Халкидики, можете да вземете автобус от Автогара Халкидики (намира се южно от Солун). Качете се на автобус 45А от спирката, която се намира до гарата в Солун, и слезте на последна спирка - автогара Халкидики. От автогара Халкидики има редовни автобуси до много градове на полуострова.

Разписание на автобусите: www.ktel-chalkidikis.gr

Такси

Повечеро градчета на Халкидики имат най-малко 1 или 2 лицензирани таксита. Можете да помолите в някое кафене да ви свържат или да се обадите в някой от по-големите градове, откъдето ще ви изпратят най-близкото такси. Имайте търпение, особено през лятото може да се наложи да почакате повече.

Кола под наем

В по-големите градове като Полигирос, Калитея и Неа Мармарас можете да вземете кола под наем. Въпреки това най-добре е да наемете автомобил още в Солун, ако минавате оттам.

Заведения

В много от таверните, особено в малките градове, може да ви поканят в кухнята, за да си изберете ястието, след което то ще бъде сгрято.

Във всяко меню ще откриете рецина - вино, ароматизирано с борова смола. Разбира се, опитайте узо и метакса.

Кафенетата в малките градове и селата са място предимно за мъже, където те се събират и обсъждат политика, четат вестник, играят табла и пият кафе. Въпреки това добре дошли да се присъединят са както мъже, така и жени. Ако поръчате типичното гръцко кафе, имайте предвид, че захарта се слага предварително, затова уточнете в началото дали искате "глико" (сладко), "метрио" (средно сладко) или "скето" (без захар). 

Не пропускайте месото и риба на скара и гръцкия вариант на мусака - патладжани и агнешко със сос бешамел. Октопод, калмари, миди - трудно ще сбъркате в поръчката си.

От сладкишите опитайте бугаца (тестен сладкиш на пластове с пълнеж от сметана и канела) и кукумадес (понички с мед и канела).

Шопинг

Никити и Арнея са гръцките центрове за производство на мед. Не си тръгвайте без бурканче цветен или боров мед. Купете си и ципуро (по-силна версия на узо) от местните селяни. Естествено, не пропускайте да си вземете маслини и зехтин. 

Град Арнея е популярен и с изделията си от вълна.

Виното, произвеждано в Ситония, е световноизвестно с отличното си качество, дължащо се на мекия морски климат.

 

Забележителности

Археологическият музей в Полигирос

Всички открити древни артефакти от Халкидики са изложени в Археологическия музей в Полигирос.

Работно време: вторник-петък от 8:00 до 14:30 часа. Билет: 1,50 евро.

Адрес: Σταδ?ου 1, Πλατε?α Ηρ?ων, Poligiros

Арнея

Старинна Арнея е разположена в подножието на планината Холомондас. Тесните и павирани улички със старите си господарски домове в цвят охра и люляк, къщите с подпорите и издадените балкони, свидетелстват за разцвета, който е преживяла Арнея. Посетете Етнографския музей и църквата "Свети Стефан".

Неа Мудания

Неа Мудания се намира на Касандра на около 60 км от Солун и е най-големият град и търговски център на Халкидики. През лятото в Неа Мудания се провеждат Фестивалът на сардините и Морският фестивал.

Древната Стагира - родното място на Аристотел

Смята се, че през 384 г. в Стагира е роден Аристотел. Днес тук има само руини. Ако сте любител на разходките, край Стагира има екопътека, която преминава покрай крайбрежието. В близост се намира и Паркът на Аристотел, посветен на естествените науки. Там се издига паметник на Аристотел, както и много механизми, демонстриращи интересни явления от физиката - компас, слънчев часовник и стъклена лупа, ефектът на водовъртежа, вдлъбнато огледало. Стагира и паркът се намират на по-малко от километър от село Олимпиада.

Олимпиада

Селцето Олимпиада се намира в най-североизточната част на Халкидики. С кристално чисти води, прясна риба, сервирана в традиционни таверни и фамилни хотели, Олимпиада ще ви очарова.

Агиос Мамас

Това е една от най-значимите праисторически местности на Халкидики.

Акантос

Най-важният древен град-пристанище на североизточен Халкидики, основан в средата на VII в. пр. Хр. на мястото на праисторическо селище. Тук са запазени останки от крепостни стени и от древен акропол.

Планината Холомондас

Гъста, с богата фауна, надарена с прекрасни местности и кътчета с магическа красота, планината Холомондас е значима притегателна дестинация за запалените любители на планинския и селския туризъм.

 

Полуостров АТОС (АТОН)

Планината Атос (Атон)

Достъпът до Света гора е с канута от Уранополи и с лодки от Иерисо и Ормос Панатияс в Ситония. Днес има двайсет манастира. Повечето от тях наподобяват укрепени замъци отвън, което ни напомня, че монасите някога са отблъсквали пирати, християнски кръстоносци и османски турци. Най-трудно е да се сдобиете с разрешително - 100 православни и 10 неправославни чужденци на ден могат да посетят Атон (и неограничен брой гърци). За целта трябва да изпратите имейл на athosreservation@gmail.com в Бюрото за поклонници, което се намира в Солун, или да се обадите по телефона, а след това да изпратите факс. Пълният процес по получаване на разрешително е описан тук.

Неа Рода

Неа Рода  се намира между Уранополи и Иерисо. Основна историческа забележителност в селището в фактът, че на това място Ксеркс, царят на Персия, прокопава канал, за да скъси морския път на флота по време на нашествие в Гърция през 480 г. пр. н.е. На 1 км от Неа Рода има къмпинг със син флаг.

Света гора - Уранополи

Уранополи е един наистина забележителен град, който се намира на границата между човешкото и божественото. Градът свързва Света Гора с останалата част на Гърция, намира се на 120 км от Солун.

Остров Амулиани 

Този малък остров има чудесно крайбрежие с пясъчни плажове, редуващи се със скалисти отсечки, няколко младежки къмпинга, къщи за гости и хотелчета. До него се стига за около 20 минути с ферибот от село Трипити. Около Амулиани има още няколко миниатюрни ненаселени островчета, до които можете да стигнете с лодки под наем или с каяци. 

 

Полуостров КАСАНДРА

Храмът на Зевс в Калитеа

Храмът на Зевс е бил едно от най-важните светилища на Зевс в Древна Гърция. Издигнат е през V в. пр.Хр. Сред руините на храма ще видите запазени до днес мозайки. Самата Калитеа (букв. "красива гледка") се смята за сърцето на нощния живот на Касандра.

Криопиги

Криопиги се намира на около 90 км от Солун и има едни от най-чистите плажове на полуострова. Разполага със съоръжения за водни спортове, къмпинг, много заведения. Разположен е амфитеатрално върху покрит с борове хълм.

Ханиоти

Ханиоти е по-скоро семеен курорт. Плажовете са с бял, ситен пясък и са удостоени със син флаг заради високото си качество.

Полихроно

Съчетава традиционен стил със спокойствие.

Агиа Параскеви (Лутра)

Това селище е популярно заради горещите си минерални извори.

Град Касандра

Касандра е столица на общината Касандра и е сравнително неизвестен град, тъй като няма много туристически атракции, но е пълен с живот през зимата. Има чудесни плажове. 

Пещерата Петралона

Намира се в западното подножие на планината Кацика. Пещерата става световноизвестна, когато през 1960 г. там е открит череп на арантроп на възраст 700 000 години. Вход: 5 евро

За информация: www.petralona-cave.gr

Неа Потидеа

Намира се на около 66 км от Солун, на ръкава Касандра, и е известен с канала, който някога е разделял Касандра от останалата част на Халкидики. Днес два моста ви свързват с плажовете, подходящи изключително за млади хора - с многобройни барове и съоръжения за водни спортове. 

Афитос

Афитос се смята за едно от най-красивите и оживени селища на Касандра. Запазил е традиционната си архитектура с каменни къщи и улици.

Неа Фокея

Това е селце на Касандра с 1500 жители, които лятото "набъбват" до 10 000. На хълма над града се издига византийска кула, построена през 1407 г. Оттам можете да видите и хълмовете на съседния "ръкав" Ситония. Празникът на града е на 29 юни - денят на Св. св. Петър и Павел.

Потидеа

Потидеа (на ръкава Касандра) е основан около 600-та година пр. Хр. от заселници от Коринт. През Персийските войни изиграва важна роля, а оттеглянето му през 432-31 г. пр.Хр. от Първото атинско съюзничество предоставя един от поводите за Пелопонеската война.

 

Полуостров СИТОНИЯ

Олинтос

Намира се в Ситония, само на 3 км от морския бряг, на брега на едноименната река. Нарича се още Неа Олинтос, за да се различава от древното селище. Сред развалините на древното селище Олинтос са открити най-старите мозайки в Гърция (V в. пр.Хр.)

Рибарските селца Пиргадикия и Никити

Никити се намира на около 40 км източно от Неа Мудания. Има чисти плажове, а всеки петък от сутринта до 13:00 часа се провежда традиционен пазар, откъдето можете да си вземете мед и други местни продукти. Пиргадикия е построена амфитеатрално и от всяка точка можете да видите Света гора и полуостров Ситония.

Торони

Торони, на северозападния край на полуостров Ситония на Халкидики, е основан от халкидите от Евия през VIII - VII в. пр.Хр.

Геракини

Намира се на около 80 км от Солун. Заради разположението си в сърцето на полуостров Халкидики е подходящ за отправна точка за екскурзии и по трите "ръкава". Геракини има отличен плаж с бял пясък.

Ормос Панагиас

От това пристанище можете да се качите на лодка за Атон.

Каламици

Това е малко селище, изключително спокойно, подходящо за семейна почивка. Недалеч от него се намира прочутият къмпинг Талата Каламици, където почиват много българи, сърби, румънци, Къмпингът разполага с места за палатки, каравани, бунгала. Запазването на места отрано е задължително, особено за бунгалата и караваните. 

Неос Мармарас

Това е може би най-популярният курорт на Ситония. Намира се на около 110 км от Солун. Има дълги и чисти плажове и активен нощен живот.

Порто Куфо

Това е най-голямото естествено пристанище в Гърция. Селището има 100 жители и се състои само от няколко къщи и няколко туристически съоръжения. Природата в района е отлично съхранена.

Сарти

Сарти е сред най-предпочитаните дестинации на Ситония. Около селцето има няколко добри къмпинга. Посетете го на 15 август за местните тържества в чест на Дева Мария.

Сикия

Сикия е сред най-старите селища на Ситония с отлични плажове със син флаг. 

Забележителности около Халкидики

Избрани оферти