Забележителности - Хасково

Регионален исторически музей - Хасково
Музеят съхранява материали, които показват историческото развитие на Хасковският окръг от древността до наши дни. Провеждат се археологически разкопки на различни места от различни епохи. Във времето музеят извършва събирателска, проучвателска и методическа дейност на територията на 11 общини в Хасковска област. В него се намират едни от най-добрите етнографски сбирки. Отделите на музея са: Археология, История на България XV-XIX век; Нова история, Най-нова история, Етнография, Връзки с обществеността, реставрационно ателие. Историческият музей - Хасково осъществява съдействие на специализираното звено в Министерство на културата при провеждане на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело. Също така си сътрудничи с други музеи, с културни, научни и образователни институции, извършва проекти и т.н.
Адрес: Пл. “Свобода” 19
Телефон за връзка: 038/62 42 37
Работно време: 9.00ч. -12.00ч.; 13.00ч.– 16.00ч. ( от 12:00 до 13:00ч.- почивка)
E-mail: im_h@abv.bg

Художествена Галерия
Създадена е в средата на XX век. Тя е била част от "Художествения" отдел на Историческия музей. През 1989 година е отделена като самостоятелен културен център. В нея се съхраняват над 1500 произведения на изкуството. Показани за творби на известни български хора на изкуството като: Стоян Венев; Златю Бояджиев; Никола Маринов; Дечко Узунов,  Теофан Сотиров, Димитър Иванов и други. 
Адрес: ул. Епископ Софроний 1
Телефон за връзка: Директор - 038 624 777; +359 885 249 463; Уредник - 038 624 777; +359 886 443 001


Къща-музей "Асен Златаров"
Тя работи в сътрудничество с Музея на литературата.

Паскалевата къща
Възрожденска къща, която е била собтсвеност на чорбаджи Паскал. Изградена е в средата на XIX век. Обявена е за паметник на културата от национално начение. Тя е двуетажна къща, която притежава красиви резбования тавани, врати и долапи, както и необикновен полукръгъл кьошк, който се намира на горния етаж. В нея е представена етнографска екзпозиция под името "Градски бит - XIX век", която отразява живота на хората, живеели в Хасково по онова време.

Шишмановата къща

Тази къща е също от средата на XIX век. В нея е представена експозицията "Домашни занаяти до края на XIX век". Била е собственост на богатия търговец Христодул Вълчев Шишманов. В експозицията е отразени тъкачеството, сученето на коприна от онова време, както обработката на вълна и преденето на памук. Шишмановата къща е бяла и е на два етажа.
Адрес: ул. “Братя Минчеви” № 7.
Работно време: всеки ден от вторник до петък ( от 9ч. до 17ч. - почивка от 12:00 до 13:00ч.)

Храмът "Св. Архангел Михаил"  
Църквата е изградена през 1860 година. В нея могат да се забележат прекрасни стенописи и резби.

Храмът "Св. Богородица"
Изграден е през 1837 година. Представлява трикорабна базилика със седемстенна отвън и полукръгла отвътре абсида.

Паметникът на капитан Петко Войвода

Създаден е от известният български архитект Стою Тодоров. Височината му е два медтра. Паметникът е една от най-прекрасните  забележителности на град Хасково. Открит е през 1963 година. Намира се в центъра на града. Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдутин и революционер,  който непрестанно се е борил за освождението на България. В страната са построени над 22 паметника в чест на Петко Войвода.

Монументът "Св. Богородица с младенеца"

Открит е на 8 септемрви 2003 година. Майсторите, изработили статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Тя е направена от полимер-бетон и тежи 80 тона.

Забележителности в околностите на Хасково

Тракийски мегалитен паметник Кромлех

Скътано в гъстите гори в източната част на планината,  в периферията на  Маджарово  се намира село Долни Главанак, където  през 1998 г. е открит  единственият Кромлех в България. Той представлява съоражение изградено от вертикално побити големи каменни блокове-известни под наименованието мегалити.

Забележителности около Хасково
Свързани Пътеписи за Хасково