Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Инсбрук

Летище 

Летище Инсбрук е най-голямото в Тирол. От и до него има редовни и директни полети от повечето големи западноевропейски летища. Вземете автобусна линия F до центъра (движи се на всеки 15 минути, а в неделя на всеки 30 минути). Цената на билета е около 2 евро.

Уебсайт: www.flughafen-innsbruck.at

Друга алтернатива е летището в Мюнхен (на около 2 часа и половина) – оттам има микробуси, които директно ще ви откарат до вашия хотел, дори и да не е в самия Инсбрук, а в околностите. Цената на микробусите от Мюнхен е приблизително колкото за билет за влака.

Уебсайт: www.munich-airport.de

Влак         

Централната жп гара се намира на площад Südtiroler Platz в източната част на града. Има и няколко други гари, които обслужват крайградските линии. Австрийските жп превози се обслужват от Österreichische Bundesbahnen, OEBB.

Уебсайт: www.oebb.at

S-Bahn е нова железопътна система, която обслужва града и околните селища. Нарича се "Inntal S-Bahn". Влакове между гара „Hall” и  „Telfs-Pfaffenhofen” се движат на всеки 15 минути. Разписанието може да видите на: http://www.vvt.at/dataarchive/data96/vvt_fol_tirol_301_s_bahn_oebb.pdf

Автомобил

До Инсбрук може да достигнете и по двете магистрали в Тирол: Inntalautobahn (A 12) и Brennerautobahn (A 13). В по-голямата част от центъра на града може да се паркира срещу заплащане, но само за кратко време. Ето защо ви препоръчваме, ако сте решили да останете за по-дълго време в централната част, да ползвате градския транспорт.

Пеша

Повечето хора, дошли да разгледат града, не ползват транспорт. Всички главни забележителности в Стария град са на разстояние, което без проблем може да се измине пеша. Картата на града струва само около евро и ще ви е много полезна да се ориентирате.

От Централната гара (Hauptbahnhof) до центъра на града отнема около 10-15 минути. Когато излезете от гарата, пресечете улицата, обърнете се надясно и продължете. След това завийте по първата улица от ляво и вървете до ул. Maria-Theresien Strasse. Там завийте надясно и продължете към центъра на града. Тя ще ви отведе до пешеходната зона.    

Обществен транспорт

Местният транспорт се управлява от компанията Innsbrucker Verkehrsbetriebe (www.ivb.at), както и от два частни оператора. Билетът е валиден за всеки вид транспорт – автобуси, трамваи и влакове. Единичен билет струва 1,90 евро, за четири пътувания е 6 евро, за 24 часа - 4,20 евро, а за една седмица - 13,20 евро.

Гостите на града трябва да внимават, защото понякога автобуси от една и съща линия вървят по различни маршрути. Например такава е линия „О”. Гледайте внимателно какво пише на знаците вън и вътре на автобуса и слушайте обявленията в превозното средство.

Има специална автобусна линия "TS" ("The Sightseer" - Туристът) (www.sightseer.at), която свързва главните забележителности с центъра. За нея единичният билет струва 3,20, а целодневният - 6,00 евро.                            

Две от трамвайните линии минават и през селцата до Инсбрук. Линия 6  ходи до село Иглс (Igls), което си струва да видите. Линията минава през планината и красиви гори. Иглс е причислен към градската зона, така че не трябва да плащате нищо допълнително към билета. Линията STB е дълга 18 километра и минава през няколко села. Съвет: преди да посетите града проверете за промяна в линиите и разписанието на посочените интернет страници.
 

Забележителности около Инсбрук
Свързани Пътеписи за Инсбрук
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
от 988 лв.
ПРЕДКОЛЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ВИЕНА
4 нощувки
Самолет