Забележителности - Инсбрук

Обмислете да си вземете Innsbruck Card от туристическия център, от Централната гара, както и от някои музеи. Тя дава право на безплатен достъп до всички забележителности в Инсбрук и безплатно ползване на градския транспорт, включително и на туристическата линия TS. Също така с нея може еднократно да се качите и да се спуснете с лифтовете Nordkette, Patscherkofel и Axamer Lizum, както и да разгледате музея "Кристалният свят на Сваровски" (Swarovski Kristallwelten) в град Ватенс (kristallwelten.swarovski.com). Може да си вземете карта за 24/48/72 часа, като цените съответно са 29, 34 и 39 евро.

Автобусната линия TS ("The Sightseer") минава покрай всички главни забележителности, но винаги може да ползвате и редовните градски линии, които вървят по същите места. С тях отнема повече време, но пък е по-евтино.

Църквата Хофкирхе (Hofkirche)

В нея се намира мавзолеят на император Максимилян I. Особено интересни са бронзовите фигури на „Черните командири”, които изобразяват членовете на различните династии.

Вход: 6 евро при група от най-малко 10 души. Работно време: 9:00 - 17:00 (в неделя и национални празници 12:30 - 17:00 часа). Адрес: Universitätsstraße 2

Уебсайт: www.hofkirche.at

Катедралата Сант Якоб (Dom zu St. Jakob) 

Барокова катедрала с творби от Лукас Кранах и Елдер. След щетите, които понася от земетресение между 1717 и 1724 г., сградата е обновена. Безплатен вход. Адрес:  площад Domplatz.  

Замъкът Амбрас (Schloss Ambras)

Това е ренесансов замък, построен от името на Фердинанд II, херцог на Тирол. Интересни неща, които да видите, са колекцията от портрети и брони; художественият и любопитният кабинет; испанската зала и дворцовата градина. 

Вход: 8 евро, от декември до март - 4,50 евро. Адрес: ул. Schloß Straße 20 (Трамвайни линии 3 и 6 (спирка Luidenstraße)

Уебсайт: www.khm.at/ambras

Шанца за ски скокове Бергизелшанце (Bergiselschanze)

Това е шанца за ски скокове с височина 50 м, която се намира точно над Инсбрук. Поради дизайна и местоположението си се смята за отличителен знак на града. На върха има кафене, от което се разкрива гледка към Инсбрук и околните планини. Когато има спортни събития, не може да се влиза в кулата, а за околността около нея се изискват билет.        

Адрес: Bergiselweg 3. До тук идват трамвайни линии 1,6, STB и TS.

Уебсайт:  www.bergisel.info

Златният Покрив (Goldenes Dachl)

Това е късноготическа тераса с покрив от 2657 медни позлатени плочки. Построена е по нареждане на император Максимилян I.

Адрес:  ул. Herzog-Friedrich-Straße 

Колоната на Св. Ана  (Annasäule) 

Колоната е направена от тиролски мрамор през 1706 в чест на оттеглянето на Баварските войски. Адрес: ул. Maria-Theresien-Straße.

Триумфалната Арка (Triumphpforte)

Построена е по случай брака на херцог Леополд с испанската принцеса Мария Людовика. Северната страна на арката е украсена с траурни теми в чест на Франц Стефан от Лотринген.

Адрес: ул. Maria-Theresien-Straße (в южния край на улицата) 

Музей на Алпинистката асоциация

Отворен е от 09:00 до 17:00 часа. Адрес: ул. Wilhelm-Greil-Straße.

Уебсайт: www.alpenverein.at/leidenschaft 

Анатомичен музей

Отворен е от октомври до май. През останалото време го отварят само по предварителна уговорка. Адрес:ул. Müllerstraße 59

Уебсайт: http://www.i-med.ac.at/ahe

Музеят на камбаните

Леярната на камбани съществува над 400 години и е ръководена от едно и също семейство вече 14-о поколение.  Вход: 6 евро. Работно време: понеделник - събота 9:00 - 17:00 часа (от май до септември и в събота 9:00- 17:00 часа). Адрес: ул. Leopoldstraße 53.

Уебсайт: www.grassmayr.at

Императорски ловен музей (Kaiserjägermuseum)

Адрес: Bergisel 1 (стига се с трамвай номер 1)

Уебсайт: www.kaiserjaegermuseum.org

Панорама "Битката при Бергизел" (Riesenrundgemälde)

Панорамна картина на Битката при Бергизел на 13 август 1809 г., голяма над 1000 квадратни метра. Адрес: Rennweg (автобусни линии 4, О, Е) Уебсайт: www.riesenrundgemaelde.at

Градската кула (Stadtturm Innsbruck)

Намира се на ул. Herzog-Friedrich-Straße.

Национален тиролски музей (Tiroler Landesmuseum)

Различните колекции на музея са на различни места в града и ще ви запознаят с тиролската култура. Работно време: 9:00 - 17:00 (вторник-неделя). Адрес: Museumstraße 15

Уебсайт: www.tiroler-landesmuseum.at

Тиролски музей на фолклорното изкуство (Тiroler Volkskuntmuseum)

Намира се на ул. Universitätsstraße 2 

Уебсайт: www.tiroler-volkskunstmuseum.at

Булеварди и Площади

Улица Maria-Theresien-Straße е централната пешеходна зона на Инсбрук. Тук е колоната на Св. Ана, а зад нея се вижда планината Нордкете, което прави мястото прекрасно за снимки.

Улица Herzog-Friedrich-Straße е централната улица на Стария град, която сега също е пешеходна зона. Простира се до площада, където е Златният покрив.

Площад Sparkassenplatz е модерното ядро на града, до което може да стигнете по ул. Maria-Theresien-Straße. Намира се близо до Стария град. Тук има много ресторанти, кафенета и магазини. На площада в петък се състои пазар на земеделските производители, а през лятото има безплатни филмови прожекции и концерти.

Паркове 

Алпийската градина (Alpengarten) е отворена от юни до септември. Работното й време е от 09:00 до 17:00 часа. Уебсайт: www.uibk.ac.at

Ботаническата градина (Botanischer Garten) на ул. Sternwartesstraße 15. Автобус А ходи точно до главния вход. Работното време е от 07:30 до 19:00 часа, а през зимата затваря в 16:30. Уебсайт: bot-garden.uibk.ac.at.

Имперският дворцов парк се намира на две минути от Стария град. Входът е откъм ул.  Kaiserjägerstraße.

Алпийският зоопарк (Alpenzoo) се намира на ул. Weiherburggasse 37. Може да стигнете  пеша по алеята Hungerburgbahn или с автобусна линия TS. Това е зоопаркът в Европа, който е разположен на най-голяма надморска височина – 727 метра, и е специализиран в планински животни. Има външни клетки, терариуми и аквариуми. Тук е най-голямата колекция в света на планински видове риба. Има и ферма със стари и изключителни породи селски животни.  

Вход: 8 евро. Работно време: 9:00 - 18:00 (април - октомври), 9:00 - 17:00 (ноември - март).

Уебсайт: www.alpenzoo.at

Планината Нордкете (Nordkette)

До нея може да стигнете с автобуси 1, 4, A, D, E, J и T. Влакчето Nordkettenbahn се качва до Зеегрубе и Хафелекар, където се срещат много туристически пътища и започва пътека за върха. През 2004 г. беше открито едно от най-амбициозните трасета за свободно спускане с планински колела в Европа (www.vertriders.com). През зимата планината предлага и няколко ски писти. Те са стръмни, но от тях се разкрива страхотна гледка към близките планини и към самия град.     

Уебсайт: www.nordkette.com

Пачеркофел (Patscherkofel)

Пачеркофел е ски район южно от Инсбрук, в който има много писти през горите – бивши олимпийски трасета. През лятото това е много добра област за катерене. Стига се с автобусна линия J. Оттам можете да се качите на влакчето Patscherkofelbahn (www.patscherkofelbahnen.at). 

Долината Stubaital предлага няколко ски курорта през зимата.

Уебсайт: www.stubai.at

 

Забележителности около Инсбрук
Свързани Пътеписи за Инсбрук