Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Истанбул

Летище

Международно Летище Ататюрк (Atatürk Hava Limani) е близо до Мраморно море, на около 25 км от центъра на града. На всеки 30 минути оттам има автобус до площад Таксим. Пътуването отнема около 45 минути и струва 17 турски лири. Най-удобно и бързо може да пътувате с метро до спирка Аксарай (Aksaray) – отнема 35 минути и струва около 2,60 турски лири.

Уебсайт: www.ataturkairport.com

Другото летище на Истанбул - Сабиха Гьокчен (Sabiha Gökçen), се намира в азиатската част на града и се използва предимно за вътрешни полети и от някои по-малки авиокомпании. Автобусът от летището до Таксим е около 10 лири (разписание на автобусите тук: www.havabus.com). Между летищата няма пряка транспортна връзка. Прекачете се на Таксим.

Уебсайт: www.sgairport.com

Обществен транспорт

Има една обществена и една частна автобусна мрежа, респективно IETT и Halk Otobus.

Метрото (Tünel) има шест линии - от М1 до М6.

Трамвай номер 1 (Т1) се движи от Кабаташ (Kabatas), азиатската част на моста Галата, до Бааджълар (Bagcilar). Линията минава през всички основни забележителности в града - Синята джамия, двореца Топкапъ, двореца Долмабахче, Капалъ чаршия. Също така има и ретро трамвай до площад Таксим. Глас обявява спирките, включително и на английски, около туристическите забележителности.

Жетоните за автобусите, метрото и трамваите се купуват от автомати за жетони на самите спирки и от някои павилиони. Имайте предвид, че някои автомати не приемат банкноти по-големи от 10 турски лири. След като си купите жетони (автоматите имат меню на английски език), ги пъхнете в автоматичните машини за пропускане на спирките.

Откоро се движи и нов вид автобус, наречен метробус, който покрива големите разстояния от единия до другия край на града (Истанбул е дълъг над 160 км). Спирките му са на големи разстояния и се движи в специална лента. Като туристи вероятно няма да ви се наложи да го ползвате. 

Маршрутките (долмуш, dolmus) тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от другия транспорт.

Фериботите от Европа към Азия тръгват от няколко места - Еминьоню (Eminönü), Каракьой (Karaköy) и Бешикташ (Besiktas) и отиват до Юскюдар (Üsküdar), Кадъкьой (Kadiköy) и Харем (Harem). 

Уебсайт: www.iett.gov.tr (автобус, метро, трамвай)

Таксита

В самия град такситата са жълти, а в предградията - лилави. Има много таксиметрови компании. Различните хотели работят с различни фирми и може да ви организират транспорт до летището. Най-лесно е да си спрете такси на улицата или да си го хванете на стоянка, но винаги искайте работна карта на шофьора. Ако сте доволни от дадена компания, ползвайте нея. 

Забележителности около Истанбул
Свързани Пътеписи за Истанбул