Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Истанбул

Турски бани (Hamam)

Казват, че, ако не сте си правили турска баня, значи никога не сте били наистина чисти. Посетителите минават през няколко горещи стаи и накрая се озовават на масажната маса за едно истинско преобразяване. Мъжете и жените се къпят отделно. Изключениe се прави само понякога за туристи. Ето една добра баня – Çemberlitas Hamam (Чемберлиташ Хамам). Разположена до Капалъ чаршия, това е една от най-старите бани в града и е построена от известния архитект Синан. 

Адрес: Vezirhan Cad. 8, Çemberlitas

Уебсайт: www.cemberlitashamami.com.tr

Дворецът Топкапъ

С многото си дворове и портали, дворецът е истинско пространство за откриване. В района има няколко музея. В съкровищницата са изложени редица наистина изключителни експонати като тронове от чисто злато и огромни диаманти. Харемът, в който са живеели съпругите и децата на султана, не е включен в билета за двореца. Информация за билети и работно време вижте на сайта на двореца. Спестете си чакането на опашка като си купите предварително билет онлайн.

Уебсайт: www.topkapisarayi.gov.tr

Света София (Aya Sofya)

Забележителна смесица между християнство и ислям, сградата е едно от чудесата на световната архитектура, днес превърната в музей. В самата "Света София" няма почти никакви обяснителни надписи, затова се информирайте предварително за историята и експонатите вътре или си вземете аудиогид. Прочетете подробна статия за Света София в Истанбул.

Султанахмет или Синята Джамия (Sultanahmet)

Построена в началото на XVI век, това е единствената джамия в Истанбул с шест минарета. Наречена е така, заради двадесетте хиляди сини плочки от град Ижник, използвани при построяването на сградата. Вход: безплатно. Задължително е да сте с покрити колене и рамене. Прочетете повече за Султанахмет или Синята Джамия.

Сюлеймание (Süleymaniye Camii)

Сюлеймание е най-голямата джамия в Истанбул, построена през 1557 г. В нея има и мавзолей на султан Сюлейман и неговата съпруга Рокселана. Известният архитект Синан, построил много от джамиите в града, е погребан до сградата. Прочетете подробна статия за джамията Сюлеймание.

Манастир Хора / Музей Карие (Kariye Camii)

Манастирът е основан през V в. В него има красиви фрески и мозайки, изобразяващи Дева Мария и живота на Исус Христос. Днес е превърнат в музей. Прочетете подробна статия за музея Карие.

Цистерната на базиликата

Цистерната на базиликата е една от задължителните спирки в Истанбул. Наричана още Подземен палат, това е най-внушителното съоръжение за съхраняване на вода, откривано в турския град. Изключително впечатляващо е да слезете под земята, да се разхождате сред 9-метровите колони, да виждате огромните каменни глави на Горгона Медуза и да знаете, че от този резервоар е зависел животът на голяма част от някогашен Константинопол. Прочетете подробна статия за Цистерната на базиликата. 

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayi)

Дворецът Долмабахче е построен в периода 1843-1856 г. на площ от 45 000 кв. м по време на управлението на султана Абдул Меджид I. Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. В комплекса се намират и Музеят на часовниците и Кристалният павилион. Прочетете подробна статия за двореца Долмабахче.

Пътуване с корабче по Босфора

Множество корабчета плават покрай бреговете на Босфора. Тихичко се промушват под моста, свързващ Европа и Азия. На един час път се намира Анадолкаваги, малко азиатско рибарско селище с добри ресторанти. С морски автобус може да отидете до най-големия от Принцовите острови, който тръгва от Кабаташ, под двореца Долмабахче. Ако пък искате да посетите повече от тези острови, може да вземете корабчето от Еминьоню. Прочетете статия за Бююкада, главният от Принцовите острови.

Капалъ Чаршия 

Капалъ чаршия или Големият пазар привлича много хора – даже прекалено много в пиковите часове. Добра идея е да дойдете рано сутринта и да пийнете един чай, докато пазарът се съживи. Има хиляди сергии, продаващи общо взето всичко – килими, злато, дрехи, подправки и т.н. Пазарът си е един малък град, така че е лесно, но и забавно да се загубите из пътеките. Задължително е да се пазарите, тъй като първоначално предложената ви цена надвишава поне два пъти тази, на която трябва да сключите сделката. Прочетете повече за Капалъ Чаршия.

Кула Галата

Кулата Галата (Galata Kulesi) или наричана още кулата на Христа представлява средновековна каменна кула в областта Галата. Тя е една от най-впечатляващите забележителности в Истанбул. Висока е 66,9 м заедно с конусовидния цилиндър отгоре. Прочетете повече за кула Галата.

Площад Таксим (Taksim Meydani)

Площадът Таксим е разположен в новата част на Истанбул. Той се смята за основна пазарна, туристическа точка, а също и за забаления. Известен е със своите магазини, ресторанти и хотели. За площадът Таксим се казва още, че е сърцето на новия град.

Мостът над Босфора (Bogaziçi Köprüsü)

Мостът над Босфора или, както го наричат Първият мост над Босфора, се разполага над протока, и свързва двата континента – Европа и Азия. Мостът свързва Ортакьой (от Европа) и Бейлербей (от Азия).

Хиподрум на Константинопол

Хиподрумът на Константинопол е представлявал кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части - Змийската колона, Колоната на Константин. Те са оградени, и около тях е изграден парка Султанахмет. Прочетете повече за Хиподрума на Константинопол.

Истанбулският аквариум

Независимо дали пътувате с деца или без, Истанбулският аквариум ще се превърне в едно от най-силно запомнящите се преживявания по време на посещението на града. Освен впечатляващият стъклен тунел и многобройните морски и океански обитатели, които ще видите, аквариумът предлага и по-екстремни забавления като гмуркане с акули. Прочетете повече за Истанбулския аквариум.

Уебсайт: istanbulakvaryum.com

Емирган Парк

Това е един от най-големите и най-старите паркове в Истанбул. Има детски площадки, пътеки сред гора и маси за пикник. Всяка година през април тук се провеждат много от събитията от Фестивала на лалето.

Истанбул Модерн

Истанбул Модерн е частен музей, чиято цел е да представя съвременно изкуство. Намира се в сградата на стар склад на пристанището.

Уебсайт: www.istanbulmodern.org

ВЕЧЕ ПОЗНАВАТЕ ИСТАНБУЛ ДОБРЕ? ПРОЧЕТЕТЕ Какво да видим в околностите на Истанбул.

Забележителности около Истанбул
Свързани Пътеписи за Истанбул