Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Женева

Летище

Международно летище Женева се намира на 5 км от центъра на града. Между летището и Централната жп гара (Cornavin) на всеки 10 минути има влакове. Пътуването отнема около 6 минути. Мотрисите се движат между 05:30 и 00:20 часа. Автобус номер 10 се движи от летището до Централна гара, като пътуването трае около 15 минути, а билетът струва 3 швейцарски франка и е валиден за пътуване в продължение на един час. До 80 минути след като сте кацнали, напълно безплатно може да ползвате транспортната услуга „Geneva Unireso Network”, за да се предвижите до града. Такситата изминават разстоянието от аерогарата до града за 15 до 30 минути, като ще ви излезе около 30 франка.

Уебсайт: www.gva.ch

Влак

От Централната гара (Cornavin) потеглят влакове на Швейцарските федерални железници (CFF) за Цюрих, Базил и Берн на всеки час, а за Лозана - на всеки 15 минути. Друга гара е Gares des Eaux-Vives, която се намира срещу централната гара. От нея потеглят влакове на компанията SNCF за Евиан, Шамони и Анеси.

Уебсайт (CFF): www.sbb.ch

Уебсайт (SNCF): www.sncf.com

Обществен транспорт

Женева има отлична транспортна мрежа – автобуси, тролеи, трамваи, корабчета и влакове. Едночасов билет за автобуса е три франка и може да си го вземете от машините за билети на спирките. Също така е на разположение седмична транспортна карта, която важи за целия кантон. Според сравнително нов закон всеки, отседнал в хотел или хостел в Женева, има право на безплатен градски транспорт в рамките на града (осигурява се от хотела). Безплатният транспорт може да се ползва и до летището. Ще ви дадат карта при регистриране в хотела.

Част от обществения транспорт са лодките mouette (мует), с които можете да преплавате Женевското езеро. Тръгват на всеки 10 минути и за тях важи билет за градски транспорт (www.swissboat.com).

Уебсайт: www.tpg.ch / www.cff.ch

Таксита

В този град е лесно да си намерите такси, но те са доста скъпи. 10-минутно пътуване може да струва до 50 франка, в зависимост от трафика. Ако искате да си поръчате по телефона, обадете се на Centrale Genève.

Centrale Genève

Тел: +41 (0) 22 331 41 33

Уеб сайт: www.taxi-phone.ch

Воден транспорт

Можете да се придвижите до всички точки на Женевското езеро, както на френска, така и на швейцарска територия, с лодка.

Уебсайт: www.cgn.ch 

Забележителности около Женева
Екскурзия до Женева със самолет
от 690 лв.
Екскурзия до Женева със самолет
3 нощувки
Самолет
Екскурзия до Женева със самолет
от 690 лв.
Екскурзия до Женева със самолет
3 нощувки
Самолет