Забележителности - Кападокия

Скалните църкви на Гьореме

Скалните църкви в Гьореме са издълбани в меките вулканични скали. Фреските по стените им съдържат примери на византийското изкуство. По-известни сред скалните църкви са Токалъ килисе (Църквата на катарамата), Елмалъ килисе (Църквата на ябълката), Азизе Барбара килисеси (Църквата на Света Барбара), Йиланлъ килисе (Змийската църква), Каранлък килисе (Тъмната църква) и Чаръклъ килисе (Църквата със сандали). От 1985 г. църквите и района на Гьореме са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Подземните градове

Градове с до осем етажа под земята, тунели и пещери в скалите са изградени в Кападокия преди стотици години. Не пропускайте Каймаклъ, Деринкую, Йозконак и Мазъкьой.

Долината Гювенджерлик

Придвижването пеша из Кападокия е незабравимо преживяване. Преминете пеша долината Гювенджерлик (Гълъбовата долина) между Гьореме и Учхисар (4 км). Пътеката е обозначена. Започва край шосето до хотел "Ataman"  в южната част на Гьореме и свършва на северната страна на хълма, където се намира замъкът в Учхисар. Почти невъзможно е да се изгубите, ако следвате най-утъпканите пътеки.

Винарна "Турасан" (Turasan)

Кападокия е един от най-добрите винарски региони в Турция. Във винарна "Турасан" се събира гроздето от местните земеделци. Ще имате възможност и да дегустирате прочутите вина от Кападокия.

Виненият магазин на винарната се намира в Юргюп на адрес: Yunak Mahallesi, Tevfik Fikret Cd. No:6

Юргюп

Градът е известен с виното, ръчно изработените килими и хотелите в скалите (повечето от тях са били частни домове). Може да отседнете в стая в скалите, ако не разрушавате историческата им структура. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове - като цяло в Юргюп кипи бурен нощен живот.

Учхисар

Намира се на 5 км от Гьореме и на 7 км от Невшехир. На върха се намира замъкът Учхисар, откъдето се открива невероятна гледка към околността. Там има скалните домове - стаи издълбани в скалите. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани, тъй като се ползват от множество гълъби. 

Аванос

Аванос се намира на 18 км северно от град Невшехир. Най-известното занимание в града, което се практикува от древността, е грънчарството, като се използва пръст от наносите на Червената река. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни, а също и гледките към реката. 

Ортахисар

Намира се на 15 км от град Невшехир, по пътя за Юргюп. Най-забележителното формирование е Замъкът Ортахисар, разположен в пещера на височина 86 м. Замъкът е използван за отбрана и като жилище.

Долината Зелве

В долината Зелве християните са се крили от нашествията на персите и арабите между IX и XIII в. Ще видите многобройни жилища в скалите. 

Забележителности около Кападокия