Забележителности - Каринтия

Забележителности                         
Езерото Wörther                                        
Това е най-голямото планинско езеро в провинцията. Дълго е 15 километра и се намира западно от Клагенфурт. Езерото и града са свързани с канал. През лятото тук е истинско сборище на любителите на водните спортове. Водата е относително топла. В средата на лятото температурата и често надвишава 27°C. Местните плуват още от средата на май, нещо което рядко се случва в планински езера. В топлите месеци малките селца около езерото  се превръщат в истински летни курорти, особено Maria Wörth и Velden. В околността са снимани различни филми и като цяло през лятото тук се организират най-много партита.                                

Езерото Millstatter                   
То е второто по големина в провинцията- 13 км. дълго, 2 – широко и 140 метра дълбоко. Това красиво синьо езеро на изток от гр. Spittal е разположено под пейзажа на върховете Seerücken (866 м.), на юг, и Nockberge, на север.                        

Други интересни езера, които да посетите през лятото са: Faakersee – малко езеро близо до Вилах; Ossiachersee – намира се североизточно от Вилах; Weißensee – това е най-високото езеро, в което може да се плува в Алпите – разположено е на 930 метра надморска височина, а водата е кристално чиста и ясна.                    

•    Minimundus – Парк в Клагенфурт, където може да видите колекция от миниатюри на известни сгради от цял свят.               
•    Landskron – Старинен замък на няколко километра от Вилах.            
•    Reptilienzoo Happ – Малък зоопарк в Клагенфурт, който обаче предлага голямо разнообразие от хищници и други животни.                       
•    Burg Hochosterwitz – (www.burg-hochosterwitz.at/) –  Живописен хилядагодишен замък разположен на върха на възвишение. За да стигнете до него, ще трябва да преминете през 14 защитни портала.                   
•    Friesach – Град в северната част на Каринтия. Това е и най-старият град в провинцията. Не пропускайте  шоуто наречено „spectaculum”,през лятото, когато целия град се преобразява сякаш е в Средновековието.                

Дейности                     
Ако спонтанно решите да се повозите на лодка, да покарате колело или да отидете на риба, персоналът във всеки хотел би трябвало да може да ви упъти.                 
•    Благоприятния релеф на Каринтия е идеален за каране на колело. Може да си наемете от Кметството (Rathaus) в Клагенфурт.                  
•    Лодки – попитайте в някой крайбрежен хотел или направо в агенции за лодки под наем (bootverleih). Те организират и уроци по управление, гребане и т.н. Освен това са на разположение са и услуги като уиндсърфинг, ветроходство, гребане с кану, водни ски и т.н.                       
•    Риболов – във всяка туристическа агенция може да си вземете брошура за световно известния "Kärnten Fischen" / „Риболов в Каринтия”, която обяснява правилата и процедурите, които трябва да се спазват по време на риболовна експедиция. Местните са доста опитни, така че ако ви трябва съвет, питайте.       
•    Голф – Едни от най-добрите игрища в цяла Австрия са недалеч от езерата и от май до октомври не спират да работят. Ето и най-популярните: Golfanlage Moosburg-Pörtschach (www.golfmoosburg.at), където има и голф-академия, Golfclub-Austria Wörthersee и др.                                     
•    Планински походи – През лятото тук е пълно с планинари. Районът около Ossiacher See е особено благоприятен за походи, както и местностите Hochosterwitz и Friesach. Добри отправни точки са градчетата Bad Kleinkirchheim, Feld am See и Millstatt. Попитайте в местните туристически офиси за конкретни напътствия и карти на региона.                           
•    Ски – Районът не е толкова популярен със ските, както е Тирол например, но Friesach се очертава като една от основните ски зони в страната, която привлича доста любители на карането по пресечен терен и ски бягането. Най-добрият ски курорт е Bad Kleinkirchheim.                                               
•    Плуване и водни спортове – На всички големи езера има плажове, а водата е изключително чиста. По този показател е сред първите места в Европа. Доказано е, че дори може да пиете от тях без опасност за здравето ви. Ние обаче не ви го препоръчваме. Средната температура през лятото е около 24-25°C, което ги прави идеални за плуване. Има много агенции, които предлагат практикуване на водни спортове. Най-добре е да потърсите на място.                        
•    Тенис – В повечето големи курорти има кортове, като тези във Вилах и околностите са доста добри.                       
 

Забележителности около Каринтия