Карлово

За града

Оферти

Статии

Карлово / Karlovo
Град Карлово (Karlovo) се намира в Централна България. Карлово е родния град на Апостола на българската свобода Васил Левски. Историята на града започва от новокаменната епоха. В близост до Карлово са открити останки от средновековни манастири и църкви, възникнали вероятно върху развалините на стари езически светилища. Смята се, че там са се намирали две средновековни селища - в местностите Света Троица и Свети Пантелеймон. По - късно през Възраждането се развиват занаятите - отглеждане на маслодайна роза, кована мед – казанджийство, медни домакински съдове, стъкларство; производство на барут; златарство, обущарство, дюлгерство; железарство. Интересни забележителности в града: Исторически музей, Национален музей “Васил Левски", двете забележителни църкви -“Св. Николай” и “Успение на Пресвета Богородица”, Мазаковата къща, Мазаковата къща, къщата на Райно Попович, къщата на даскал Ботьо Петков. В района може да видите: водопад „Сучурум”, живописната екопътека „Адреналин”, резерват „Стара река”, местността „Кръста” с параклиса „Св. Иван Рилски”, Райското пръскало, Старосел, Храм - паметник Шипка. Разстояние: София - Карлово - 135 км. Пловдив - Карлово - 61 км. Варна - Карлово - 347 км. Калофер - Карлово - 17 км. Снимка: Cawiki

Транспорт

Автогара Карлово
През град Карлово преминават множество автобуси от цялата страна. Основ автобусни линии са: Карлово - София, Карлово - Пловдив, Карлово - Русе, Карлово - Стара Загора, Карлово - Сопот, Карлово - Пазарджик. Други дестинации са: Плевен, Калофер, Клисура, Троян, както и околните селища.
Адрес: ул. В.Караиванов 77
Телефон за връзка: 0335 93155

ЖП гара Карлово
Град Карлово е крайна гара на железопътната линия Пловдив - Карлово. Също така е и главна линия от София за Пловдив. От Карлово с влак можете да стигнете до: Тулово, Златица, Долна Махала, Пловдив, София, Зимница, Бургас, Сливен.
Адрес: бул. “Теофан Райнов” № 2
Телефон за връзка: 0335 4641, 0335 4320

С кола
Карлово се намира на 140 километра от София. Градът е основен транспортен център. Намира се на 205 километра от Бургас, на 55 километра от Пловдив, на 78 километра от Велико Търново и на 110 километра от Сливен.

Таксиметрови услуги
Таксиметрови услуги "Георги Гилев - Христо Гилев" ЕТ: адрес:ул."Ген. Карцов"№74; телефон за връзка: 0335/ 9 63 61
 

Забележителности

Историческият музей - Карлово
Историческият музей - Карлово разполага с два отдела: Етнография и Българско възраждане. Намира се в "Старото училище" от 1871 година. Сградата е ценен архитектурен и културноизторически паметник от епохата на Възраждането. Музеят предлага много информация за миналото на град Карлово както и за селищата в околността. Експозицията се разполага на цели 800 квадратни метра. В специална витрина е представен макет на една от най-запазените средновековни български крепости - Аневско кале. Посетителите могат и да разгледат различни инструменти и изделия, които са използвали преди години в тази Карловка област.
Адрес: ул. "Възрожденска" No. 4
Телефон за връзка: 0335/ 947 28
Работно време: от 8:00ч. до 12:00ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

Къщата музей "Васил Левски"

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 44-то място. Къщата е възстановена благодарение на родолюбиви българи. Къщата, в която е живял Васил Левски е опожарена през Освободителната война и само каменното стълбище към зимника и кривалището са останали непокътнати. Сградата се намира в западната част на град Карлово. Строена е през 18 век от Кунчо Иванов (дядото на Васил Левски) и през 1933 година е възстановена по проект на архитекта Димитър Иванов. Към къщата-музей "Васил Левски" има експозиционна зала, която е изградена през 1965 година. В нея са представени различни документи, предмети, лични вещи, снимки на Васил Левски, Апостола на свободата. В двора на къщата-музей има паметник на Гина Кунчева, майката на Левски.
Адрес: ул. “Генeрал Карцов” 57
Телефон за връзка: 0335/ 934 89
E-mail: v_levski_museum@mail.orbitel.bg
Website: http://www.vlevskimuseum-bg.org/za-nas-kontakti.php
Работно време: от 8:30ч. до 13:00ч. и от 14:00ч. до 17:00ч.


Паметник на Васил Левски

Намира се в старата част на град Карлово, блиьо на храма "Свети Никола". Издигнат е в периода 1903-1907 година. Изработен е от Марин Василев.

Църквата "Св. Никола"
Изградена е през 1847 година. Намира се точно до паметника на Васил Левски. В двора на храма се намира гробът на майка му.

Църквата "Св. Богородица"
Изградена е през 1847 година. Стенописите в храма са на Станислав Доспевски. До входа се намира прекрасна старинна каменна чешма.

Художествената галерия
Тя е поместена в читалище "Васил Левски". От 1991 година функционира самостоятелно. В нея се съхраняват около 650 български художествени творби.


Читалище "Васил Левски"
Основано е през 1861 година - първото читалище в града. Основно то се е занимавало с библиотечно обслужване, художествена самодейност и културномасова работа. В читалището се провеждат кръжоци, има музикална школа, спортни танци, хор. Също така разполага с професионална сцена и зрителна зала с 650 места. В нея са провеждани най-различни срещи, и симпозиуми на световно ниво.
Адрес: пл. "20 юли"
Телефон за връзка: 0335/ 9 33 91;  0889251426
E-mail:   vassil_levski.karlovo@chitalishte.bg;    chitalishte_karlovo@rozabg.com
Website: http://www.culture-kv.hit.bg/

Старинни къщи:
- Александровата къща. Наричана е още Хадживълковата къща. Намира се на площад "Васил Левски".
- Зоевата къща. Намира се на ул. "Евстати Гешов” № 1
- Копринаровата къща. Намира се на ул. “Раковска” № 11
- Патевата къща. Разполага се срещу паметника "Васил Левски"
- Площаковата къща. Намира се на ул. “Веркович” № 8
- Пулевата къща. Намира се на ­ ул. “Димитър Събев” № 5
- Съмналиевата къща. Намира се на (ул. “Драгоман” № 1
- Белият двор. Намира се на ул. “Соколова” № 1
- Синият двор.

Бюст - паметник на Христо Проданов

Намира се в градския парк.

Водопадът Карловското пръскало

Карловското пръскало се намира в Стара Планина и принадлежи на р. Стара река. Водопадът има височина около 30м. Разположен е между върховете Левски и Купена.

Град Клисура

Град Клисура (Klisura) се намира на 25 км. от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Градът е известен с героизма на своите жителите по време на Априлското въстание през 1876 г., след което е почти напълно опожарен.


 

Забележителности около Карлово

Избрани оферти