Кемер

За града

Оферти

Статии

Кемер / Kemer

Кемер (Kemer) е турски курорт на средиземноморския бряг, намира се на 40 км западно от Анталия. Кемер се намира на залива Анталия, има 53 км крайбрежна ивица и е разположен в полите на планината Таурус. Името на града идва от турската дума за "колан" заради формата на протичащата през Кемер река. Слави се с красивата си природа – море, планина и борова гора – абсолютна хармония. В околността на Кемер има няколко девствени плажа, но повечето от тях са каменисти или смесица от пясък и ситен чакъл. На практика плажовете на града са два - градският е каменист, предлага избор от водни спортове и круизи с яхта, а другият - "Лунна светлина (Moonlight), е с пясък и чакъл.

Други природни забележителности там са каньонът Гьойнюк, заливът Адрасан, Юч Адалар (трите острова) – известни са сред гмуркачите, има множество пещери. Интересни исторически забележителности са древните градове Фаселис и Олимпос, византийската църква в Кемер и др.

Важна информация

Население: 36 000 души

Валута: турска лира

В Кемер има няколко АТМ устройства, от които можете да изтеглите пари. Преди да обмените пари, попитайте за комисионната и курса. Най-добре обменяйте пари в банките. Работното време на банките е от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа.

Освен турска лира в магазините почти навсякъде приемат и евро, но това не е изгоден начин да пазарувате, тъй като обменният курс зависи изцяло от търговеца (и не е във ваша полза).

Интернет страници за Кемер: www.kemer-tr.infowww.kemerholiday.com

www.visitkemer.org

Здраве: Водата от водопровода в Кемер е безопасна за пиене, но е силно хлорирана. В Кемер има болница - тел. +90 242 8141550

Спешни телефони: Полиция 155

Пожарна 110

Бърза помощ 112

Транспорт

Летище

Най-близкото летище до Кемер е международното летище в Анталия, което се намира на 10 км източно от Анталия и обслужва както редовни, така и чартърни полети. Такси до центъра на Анталия ще ви струва около 12-16 евро през деня и малко повече през нощта. Има автобуси от летището до центъра на Анталия от 08:00 до 01:00 часа, а от града до летището от 04:00 до 22:00 часа. Цената на билета е около 5 евро. Пътуването от летището отнема около 15 минути, в зависимост от трафика. 

От летището няма директен автобус за Кемер, затова от Анталия се качете на автобус за Кемер.

Уебсайт на летището в Анталия: www.aytport.com

Такси

Такситата в Кемер са яркожълти на цвят. Имат дневна и нощна тарифа. Ако пътувате извън града, трябва да договорите цената предварително с шофьора.

Кола под наем

В града ще откриете представителства на всички големи международни компании за коли под наем, както и няколко местни. 

Обществен транспорт

Придвижването в Кемер става с маршрутни бусчета (dolmuş, долмуш), които спират, ако им махнете с ръка, и ще ви оставят където желаете по маршрута. Цената на билета е 1 лира. Някои заведения на плажа предлагат безплатен транспорт от и до хотела ви.

Пристанище

Кемер има яхтено пристанище за 320 плавателни съда.

Уебсайт: www.kemerturkizmarina.com

Заведения

Започнете деня си с турско кафе (захарта се добавя при приготвянето му, затова трябва да уточните как го искате при поръчването) или чай.

В Кемер ще откриете както заведения с типична турска кухня, така и международна кухня. Опитайте и типичните десерти с много захар - баклава, локум, халва. Не пропускайте да седнете в някое от рибните заведения. В града има и няколко бара и нощни клубове, където можете да потанцувате.  

Шопинг

В Кемер има множество магазинчета за туристи, които предлагат сребро, злато, килими, дрехи и сувенири. В неделя има пазар, от който можете да си купите пресни плодове и зеленчуци. За истинските любители на пазаруването препоръчваме да вземете автобуса за Анталия, където разнообразието е много по-голямо.

Забележителности

Тъй като е изграден като курорт, Кемер няма културни и исторически забележителности. Вместо това посетете  древните градове Фаселис и Олимпос и околните природни забележителности.

Каньонът Гьойнюк (Göynük)

Казват, че ако се вгледате внимателно в далечината, ще видите как каньонът се слива с небето. Името Гьойнюк идва от етруското Гьокбюк - "плодородна равнина на брега на реката, където се слива с небето". Каньонът на места е широк 6 м и висок 350 м.

Пещерата Белдиби (Beldibi)

Намира се на пътя между Кемер и Анталия, на около 25 км от Анталия и на 100 м от брега. В нея има рисунки от праисторически хора - от преди 50 000 години (палеолит) и от преди 15 000 години (мезолит).

Лифтът до връх Тахталъ (Tahtalı Teleferiği)

Изкачете с лифт връх Тахталъ (2365 м) в планината Олимп, който се намира на около 15 км от Кемер. Лифтът потегля на всеки половин час между 9:00 и 19:00 часа (през лятото) и между 10:00 и 17:00 часа (зимата). Цената е 40 лири, пътуването трае около 10 минути. На върха има два панорамни ресторанта, магазинчета и наблюдателни площадки.  

Уебсайт: www.tahtali.com

Вечният огън край древния град Олимпос и планината Олимп

Възможност за еднодневна екскурзия с кола (или можете да купите екскурзия в Кемер) е до планината на древногръцките богове - Олимп и древното селище Олимпос. Вземете отбивката край Текирова и тръгнете по криволичещ планински път (оттам са 8 км). Местността, където между скалите на десетки места гори непрестанно огън (на турски Yanartaş Çıralı) е уникална, а плажът под нея е девствен и много красив. Легендата свързва горящите огньове с чудовището Химера.

Фаселис

Древният град Фаселис се намира на 2 км от центъра на град Текирова. Според мита Фаселис е основан от последователи на аргонавтите. Разгледайте античния театър на два етажа с капацитет 1500 души. Фаселис има и красиво яхтено пристанище.

Събития

Подводни дни в Кемер (Kemer Sualtı Günleri)

Meждународните подводни дни в Кемер представят серия от прояви, свързани с подводния свят в провинция Анталия и богатото културно наследство на региона. Включва състезание за подводна фотография, археологически и фотоизложби, срещи, семинари и концерти. Провежда се в рамките на една седмица през май.

Уебсайт: www.kemerfest.net

Оперен и балетен фестивал в Аспендос

Оперният и балетен фестивал в град Аспендос е сред най-добрите в света. Представленията се провеждат в невероятната атмосфера на античния театър в Аспендос. Можете да си купите билети и да си осигурите транспорт дотам от Кемер.

Уебсайт: www.aspendosfestival.gov.tr

Забележителности около Кемер

Избрани оферти