Клисура

За града

Оферти

Статии

Клисура / Klisura
Град Клисура (Klisura) се намира на 25 км. от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Градът е известен с героизма на своите жителите по време на Априлското въстание през 1876 г., след което е почти напълно опожарен. Руините на църквата “Св. Николай Чудотворец” още напомнят за безстрашния 20 април, а оригиналната камбана, възвестила бунта на клисурци срещу поробителите, е единствения “жив” свидетел на Априлската епопея и представлява най-голямата ценност на Градския исторически музей. Гордост за музея е и запазеното автентично черешово топче, чийто умалени копия се продават като сувенир за спомен. Към Историческия музей са Павурджиева къща, Козиинарова къща и Червенакова къща.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Клисура се свързва с околните селища и по-големите градове в България посредством автобусен транспорт.  Има редовни автобуси от Пловдив, София, Пирдоп и др.
Website автогара София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Град Клисура е свързан със страната и околностите и посредством железопътен транспорт. От и за София се пътува не повече от 2 часа.
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
До град Клисура се стига лесно и с кола. Намира се доста близо до подбалканския път София-Бургас. Разстоянието до София е около 100 километра, до Карлово - 33 километра, до Пловдив около 90 километра и до Бургас - 280 километра.
 

Шопинг

В град клисура се профават качествени мебели. Градът си има и собствена минерална вода "Клисура".

Забележителности

Дом-паметник с исторически музей
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 77-мо място в него. Музеят е открит през 1926 година.
Адрес: пл."20-ти април"  
Телефон за връзка: 03137/2004

Църквата "Успение Богородично"
Изградена е през 1885 година.

Десковата чешма
Изградена е през 1862 година от Стоян Десков.

Павурджиевата къща
Посетителите на Клисура и на Павурджиевата къща могат да видят в нея етнографска сбирка и стара розоварна. Тя e най-добре съхраненият исторически обект в града.

Козинаровата къща
В тази къща посетителите могат да видят бита на българите по време на Възраждането.

Историческата местност Зли дол
Намира се на около 1-2 от град Клисура. На това място са се водили сражения с турските потери и башибозуци по време на Априлското въстание.

Събития

-  1 май -  годишнина от избухването на Априлското въстание

Забележителности около Клисура

Избрани оферти