Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Копенхаген

Замък Амалиенборг

Това е мястото, където кралицата на Дания прекарва зимата. Също там се намира и балконът, от който се произнасят тържествените обръщения към народа. Въпреки че замъкът е основната резиденция на кралското семейство, посетителите имат възможност да посетят някои от стаите, които не се ползват ежедневно. Прочетете повече за замъка Амалиенборг.

Глиптотека на Карлсберг

Завещана на страната преди век от бирения барон Карл Якобсен (дал на Копенхаген и статуята на Малката русалка през 1912 г.), глиптотеката се разраства, за да стане северноевропейското най-голямо и най-значимо хранилище на древни статуи, мозайки и артефакти. Намира се през една улица от парка Тиволи. Прочетете подробна статия за Новата глиптотека на Карлсберг.

Замък Розенборг

Това не е само приказен замък, той е и прекрасен музей на история на културата. Тук можете да видите кралските бижута и датската корона. Музеят разказва историята на датските крале – от Фредерик II, живял в края на XVI век, до Фредерик VII от XIX век. Прочетете повече за замъка Розенборг. 

Кръглата кула 

Кръглата кула (Рундетаарн / Rundetaarn) е една от най-старите функциониращи обсерватории в Европа и звездите тук се наблюдават още от 1642 г. Обсерваторията има и външна платформа, от която се открива великолепна гледка към част от Копенхаген. Прочетете повече за Кръглата кула.

Парк Тиволи

Ако търсите „чудния, чудния Копенхаген“, със сигурност ще го намерите в легендарния столичен парк Тиволи. Никой не се наслаждава на този увеселителен парк повече, отколкото самите датчани; от деня на откриването му през 1843 г. посещаването му е любима лятна традиция, макар че по Коледа също не е за изпускане. Прочетете подробна статия за парка Тиволи.

Увеселителен парк Бакен 

Бакен (Bakken) е един от най-старите увеселителни паркове в света. От 1583 г. той е едно от най-популярните места за почивка на хората от Копенхаген. Разположен сред зеленина, точно извън Копенхаген, увеселителният парк днес е прекрасен пример за датската култура. Прочетете повече за увеселителен парк Бакен.

Зоологическа градина

Зоопаркът на Копенхаген е мястото, където ще можете да наблюдавате животните в близка до естествената им среда. Има и развлечения за възрастни. Организират се джаз концерти през лятото. Прочетете повече за зоопарка в Копенхаген.

Замък Фредериксборг

Замъкът Фредериксборг (Frederiksborg Castle) на крал Кристиян IV в Хилерьод, на север от Копенхаген, е построен в началото на XVII век. През следващите векове там са се провеждали важни церемониални събития. Днес замъкът е превърнат в национален исторически музей. Прочетете повече за замъка Фредериксборг.

Операта в Копенхаген

Сградата на Операта на Копенхаген дълго предизвиква спорове, но в крайна сметка се превръща в център на културата в града. Освен да гледате представление, може да се запишете и за обиколка с екскурзовод зад кулисите на Операта. Прочетете повече за Операта в Копенхаген. 

Кристияния 

Кристияния (среща се и като Кристиания или Християния, на английски Christiania) е хипи регионът в Копенхаген и без съмнение е една от най-големите туристически атракции в Дания. Въпреки че е обичана от много, тази област е била обект на разгорещени дебати относно либералното отношение към наркотиците и анархистките тенденции. Прочетете повече за Кристияния.

Музей за модерно изкуство Луизиана

Тръгнете на север от Копенхаген към този изключителен музей, разположен в поразително красиво място на „датската Ривиера“. От откриването му през 1958 г. музеят „Луизиана“ събира в едно изкуство, природа и архитектура в съвършена хармония. Неговите високо оценявани експозиции на модерни класици от епохата след Втората световна война, както и на (понякога противоречиви) авангардисти, са изложени в просторните, с обилна естествена светлина зали. Прочетете повече за музея за модерно изкуство Луизиана.

Музей за модерно изкуство Аркен в Копенхаген

Разположен на 15 км южно от Копенхаген, този музей наподобява кораб, който е заседнал в пясъка на няколко метра от морето. Когато влезете в зданието-кораб, ще ви обгради светлина и миниатюри, които украсяват и допълват модерното и съвременното изкуство.Прочетете още за Музея за модерно изкуство Аркен в Копенхаген.

Националната галерия в Копенхаген

Когато посетите галерията, ще имате възможността да сравните класическото, модерното и съвременното изкуство. Ще се видите и усетите разликата между старото и новото. Самият музей се разполага в две здания, който са свързани с стъклен коридор. Прочетете повече за Националната галерия.

Посетителски център на Карлсберг

Включете се в дегустация на бира на прочутата марка, яздете кон или се присъединете към историческия тур в посетителския център на Карлсберг. Прочетете повече за посетителския център Visit Carlsberg в Копенхаген.

Музей на Карен Бликсен

Запознайте се с една от от най-значимите писателки на Дания, известна с творби като „Седем готически разказа“ и „Извън Африка“, който филмира с участието на Мерил Стрийп. Музеят на Карен Бликсен (Karen Blixen Museum) се помещава в къщата, където писателката е родена, в Рунгстедлунг, а зад сградите има двор, градина, поляна и горичка, които са превърнати в светилище за птици. Прочетете повече за музея на Карен Бликсен.

Замък Кронборг

Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг и той е бил построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан, мрачен Хамлет. Намира се на 45 км северно от Копенхаген или на 45-минутно пътуване с влак. Прочетете повече за замъка Кронборг.

Забележителности около Копенхаген
Есен в Копенхаген, 3 нощувки със самолет
от 420 лв.
Есен в Копенхаген, 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
Есен в Копенхаген, 3 нощувки със самолет
от 420 лв.
Есен в Копенхаген, 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет