Козлодуй

За града

Оферти

Статии

Козлодуй / Kozloduj

Козлодуй е град, който се намира в  Северозападна България, край река Дунав срещу остров Козлодуй. Населява се от близо 15 000 души и се намира на 33 метра надморска височина. Градът е административен център на община Козлодуй. В Козлодуй и околностите посетителите могат да видят следните забележителности: Ботевия парк, паметника с барелеф на Христо Ботев, Националния музей "Параход "Радецки", Общинския музей "Козлодуй - новата станция на България", Църквата "Св. Троица", Народното читалище "Храм-паметник Христо Ботев - 1879", Дома на енергетика, Аспаруховия вал, ДУнавското крайбрежие, Остров Козлодуй, Античната крепост Августа. Градът е разположен  на близо 200 километра от София, на 42 километра от град Лом в посока Изток, на 30 километра от Оряхово в посока Запад и на 80 километра от Враца в посока Север.

Транспорт

Автобусен транспорт
град Козлодуй е свързан с по-големите градове и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси от/за София, Плевен, Русе, Враца, Свищов, Мизия, Крива Бара, Оряхово, Видин и др.
Телефон за връзка автогара - Козлодуй: 0973/ 80917
Разписание автобуси, минаващи през автогара Козлодуй: http://www.kozloduy.bg/transport/mezhdugradski-avtobusni-linii_bg
Website централна автогара София: http://www.centralnaavtogara.bg/:

Железопътен транспорт
Град Козлодуй не е свързан със страната посредством железопътен транспорт. Най-близката жп гара се намира в Мизия. Има редовни автобуси, които стигат до там от град Кослодуй.
Website БДЖ: http://bdz.bg/  

С кола
Град Козлодуй е разположен  на близо 200 километра от София, на 42 километра от град Лом в посока Изток, на 30 километра от Оряхово в посока Запад и на 80 километра от Враца в посока Север.

Локален транспорт
В град Козлодуй функционира градски транспорт, който се състои от автобуси.
Разписание на градския транспорт в град Козлодуй: http://www.kozloduy.bg/transport/dvizhenie-na-gradskiya-transport-po-chasove-v-rabotni-dni_bg

Таксиметрови услуги
- Корект Такси: телефон за връзка: 0973 80415


 

Заведения

Китайски ресторант Златния Дракон
Адрес: ул. Любен Каравелов 4
Телефон за връзка: 0973 81314
 

Забележителности

Ботевият парк
Ботевият парк се намира на мястото, където Христо Ботев и неговата чета слизат от кораба "Радецки" на родна земя през 1876 година. В парка има кутове за отдих и почивка, екопътека, маси и пейки за забавление, информация с указателни табели.
Адрес: в западната част на град Козлодуй

Паметник с барелеф на Христо Ботев
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 18-то място в него. На пемтника има надпис гласящ: "Той не умира". Паметникът е издигнат през 1939 година. Намира се на козлодуйския бряг.

Националният музей "Параход "Радецки"
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 18-то място в него. Параходът "Радецки" е построен наново през 1964-1966 година след като е унищожен през 1924 година. Открит е в чест на 9-годишнината от подвига на Ботевата чета и се намира на пристан, определен специално за него.

Общинският музей "Козлодуйновата станция на България"
Музеят е разполоен до паметника на Христо Ботев на козлодуйския бряг. Посетителите могат да видят в него 4 помещения, отразяващи различни етапи и теми от историята на град Козлодуй и Поповото ханче в село Бутан.  
Църквата "Св. Троица"
Църквата е построена през далечната 1914 година. Тя е архитектурно-художествен паметник.

Народното читалище "Храм-паметник Христо Ботев - 1879"
Сградата на народното читалище в град Козлодуй е построена през 1929 година.
Адрес: пл. Христо Ботев
Телефон за връзка: 0973 81217

Домът на енергетика към АЕЦ "Козлодуй"
Домът на енергетика към АЕЦ "Козлодуй" представлява културен център за жителите и гостите на Козлодуй. В залите му се провеждат творчески срещи, конференции и семинари.
Телефони за връзка: 0973 74719,0973 80793
Website: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=culture_sport&p1=home_energetics

Аспаруховият вал
Аспаруховият вал започва от местността Килер баир. Построен е през VII век и е дълъг 32 километра.  
 

Събития

- 27 май - честване на пристигането на Христо Ботев и неговата чета на Козлодуйски бряг с тържествена заря
- 19 юни - Денят на енергетика
- 29 юни - Денят на река Дунав - на този ден корабът «Радецки» плава един час
 

Забележителности около Козлодуй

Избрани оферти