Транспорт - Краков

Летище

Международно летище "Йоан Павел II" (летищен код KRK) е главното летище, което обслужва Краков. Намира се на 15 км от центъра на града. Много от нискобюджетните компании кацат тук. Пътуващите през зимата трябва да знаят, че по това време на годината често полетите закъсняват или биват отлагани, поради наличието на лед или мъгли.

Щом пристигнете, може да си хванете отвън на терминала някоя от градските линии 208 и 292 или нощната 902. Билетът струва 3,20 злоти. Можете да се качите и на влак, който се движи между 5 и 23 часа и стига до жп гарата за 18 минути, а билетът струва 10 злоти.

Може да си вземете и такси, като то ще ви струва най-малко 50 злоти, а до центъра излиза около 70 злоти.
Адрес: ul. Kpt. M. Medweckiego 1.

Уебсайт: www.krakowairport.pl

Обществен транспорт

Освен разходката другият удобен начин да се предвижвате из града е да хванете автобус или трамвай. Билетът е 2,50 злоти за възрастни и 1,25 за деца, като може да си вземете от малките будки около спирките или от автоматите за билети до спирките. Трябва обаче и да го перфорирате, щом се качите в превозното средство. 

Има и нощни линии, като номерата им започват с 6. Всички с изключение на 604 минават през центъра (спирката под жп гарата). Движат се приблизително веднъж на час. Цените на билетите са същите като през деня.

Уебсайт: www.pkp.pl and www.mpk.krakow.pl

Таксита

Ако искате да спестите пари, по-добре не взимайте такси от стоянките. Ако си поръчате по телефона ще ви струва с 30 процента по-малко. Не може да си спрете такси, ако се движи по улицата. Опитате ли се, със сигурност ще ви игнорират.

Taxi Krakow

Тел: +48 505 446 000

Автомобил

На автострадата А4, която стига до германската граница и се свързва с Аутобан А4, максималната разрешена скорост е 140 км/ч. Между Краков и Катовице има пътна такса в размер на 14 злоти (във всяка посока).

Влак

"Dworzec Glówny" ("Двожец глувни") е централната жп гара в Краков и се намира съвсем близо до Стария град. Оттам на всеки час между 6 и 20 часа можете да вземете експресния влак до Варшава, като пътуването трае около 2 часа и 40 минути. Билетът струва 110 злоти, като има намаление за студенти и лица под 26 години.

Уебсайт: rozklad-pkp.pl

Забележителности около Краков
ПРИБАЛТИКА И ПОЛША
от 1315 лв.
ПРИБАЛТИКА И ПОЛША
10 нощувки
Автобус