Забележителности - Краков

Главния търговски площад (Rynek Glowny)

В центъра на града се намира мястото, което е било най-големият площад в Средновековна Европа. Днес също е съществена част от духа на града.

Хълмът Вавел, Кралският Замък и Катедралата 

Турът до готическия замък и Катедралата е важно начинание за всеки посетител на града. Вижте мощите на Смок Вавелски и митичния хълм на дракона. Средновековният замък, от който са управлявали полските Крале, е също толкова интригуващ.

Уебсайт: www.krakow-info.com

Църквата Св. Алберт 

Една от най-старите църкви в града, датираща от 10и в.

Адрес: ul. Sw. Wojciecha 11

Църквата Св. Мария

Извитите кули-близнаци са били свидетел на много от жестоките събития, разтърсили Краков през вековете. През лятото, след като изкачите 240 стъпала до кулата на църквата, може да си направите красиви снимки на града.

Адрес: Market Square

Кулата на Кметството

Това е последната останала част от бившето кметство от XIV в. Тя случайно се превръща в наклонената кула на града – центърът и се е изменил с 55 см. Както изглежда това се дължи на вятъра.

Адрес: Rynek Glowny

Старата Синагога

Тази синагога от XV в. е дом на постоянна изложба, наречена „Традиции и култура на полските евреи”. Районът около сградата е сниман във филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шнидлер”.

Адрес: Ulica Szeroka 24

Тел: +48 (0)12 422 09 62

Музей Чарториски (Czartoryski Museum)

Огромна колекция на художествени произведения от Гърция и Египет, но може би  най-интересната работа, която да видите е „Дамата с белката” на Леонардо да Винчи, както и „Пейзажът с добрия самарянин” на Рембранд.

Адрес: Ulica sw Jana 19

Тел: +48 (0)12 422 55 66

Концентрационните лагери Аусшвиц и Биркенау (Auschwitz-Birkenau)

Много отрезвяваща гледка за повечето туристи, но все пак е задължително да се види, когато сте в Краков. Може да вземете автобус за 90-минутното пътуване до нацистките лагери, където са убити милиони евреи по време на Втората световна война. Повечето туристически агенции организират дневни турове до там.

Портата Флориан 

Това е една от малкото оцелели части от отбранителната система, която преди е заобикаляла Стария град.

Еврейският квартал "Kazmierz"

Това е старият квартал, в който са живели евреи над 500 години. Това е идеално място да разберете еврейската история и култура на Краков. Има много ресторанти и кафенета, наред с музеите, синагогите и гробищата.

Забележителности около Краков
ПРИБАЛТИКА И ПОЛША
от 1315 лв.
ПРИБАЛТИКА И ПОЛША
10 нощувки
Автобус