Транспорт - Крит

Летище

Летище Никос Казантакис (Nikos Kazantzakis) е едно от трите най-големи международни летища в Гърция и е само на 10 минути от центъра на Ираклион. Ако вземете такси оттам, ще ви излезе около 15 евро с багажа. Може да използвате и автобус №1, който стига до центъра на града. Ако искате да си наемете кола, трябва да знаете, че дори и трафикът да не е тежък, много трудно ще намерите място за паркиране, особено в центъра на града. А през лятото движението значително се влошава. Наемете си кола, само ако искате да посещавате и други градове. В Ираклион по-добре е да се придвижвате с колело или мотор по наем.

Ферибот

Остров Крит е свързан с фериботни линии с много от големите гръцки острови като Миконос, Санторини, Наксок, Парос, Родос, както и с Атина и Солун. Информация за разписание и цени вижте на сайта: www.ferries.gr.

Обществен транспорт

Билети за автобуса може да си купите от една от многото будки из града. По добре си вземете билет и за обратното пътуване. Автобусите започват да се движат около 05.30 – 06.00 часа и приключват около полунощ. Движат се на всеки 20 – 30 минути. 

До повечето градове и села на острова може да стигнете с автобус. Има две автобусни компании - KTEL Heraklion-Lassithi за централната и източна част на острова (информация за разписание и билети на уебсайта: www.ktelherlas.gr/en) и KTEL Chania-Rethymnon за западната част на Крит (информация за разписание и билети на уебсайта: rethymnon.com).

Таксита

Не вземайте такси, ако не ви се налага. До повечето важни места в Ираклион може да отидете пеша.

Забележителности около Крит