Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Крит

Старото пристанище на Ираклион

Намира се от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. Перфектно място за романтична разходка, особено през нощта.

Крепостта Кулес в Ираклион

Крепостта е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище в Ираклион, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове. В горната част на крепостта има открит театър, използван по време на летните празненства. Името Кулес е турско, но венецианците нарекли крепостта „Rocca al Mare”. Замъкът е отворен за посещения.

Минойският дворец в Кносос

Най-големият и известен център на Минойската цивилизация, дворецът Кносос, се намира на около 5 км югоизточно от Ираклион, близо до селото със същото име. В коридорите на двореца, оплетени като лабиринт, много изследователи виждат аналогия с прочутия лабиринт от мита за Тезей и Минотавъра. Автобус 2 пътува редовно между Ираклион и Кносос.

Археологически музей в Ираклион

В един от най-големите музеи в Гърция има находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, за тези които искат да добият представа за археологическото богатство на острова. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: odysseus.culture.gr/h/1/eh151.jsp?obj_id=3327

Археологически музей в Ханя

Археологическият музей в Ханя е разположен в сградата на венециански манастир от 17-и век и представя находки от неолита до римско време. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: chaniamuseum.culture.gr

Старият град на Ханя

Из улиците на стария град на Ханя ще видите следи от всяка цивилизация, която е преминала оттук - венецианска, османска и неокласическа архитектура и много ярки цветове са характерни за този район. Не пропускайте венецианското пристанище с характерния морски фар. 

Островите Елунда и Спиналонга

Елунда е остров недалеч от Крит, където имат вили много знаменитости. Оттам можете да се качите на корабче до острова-крепост Спиналонга, разположен в залива Елунда и ползван като естествена крепост. Днес можете да видите останки от древна крепостна стена на Спиналонга.

Аквариум Крит (Creteаquarium)

Аквариумът ще ви срещне с живота в Средиземно море благодарение на дългогодишния труд на учени, които се занимават с изкучаване на морския свят. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на аквариума: cretaquarium.gr

Клисурата Самария

Това е една от най-дългите и най-впечатляващите клисури в Европа. 18-километровото природно чудно е широко от 150 до едва 3-4 метра на места. Предвидете си цял ден (поне 6 часа, но най-добре 8) за преход през клисурата. Билетите се проверяват на излизане, за да са сигурни служителите, че никой не се е изгубил или не е останал да нощува в клисурата. 

Малиа 

В Малиа има много какво да се прави, както през деня, така и през нощта. Много таверни, кръчми и дискотеки, но и страхотни плажове. Страхотно място за купон, само на час и половина от Ираклион. Може да вземете автобус от столицата от същото място, откъдето и за Херсонисос.

Амудара 

Западно от Ираклион е най-близкият летен курорт Амудара. По пътя край морето може да намерите ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири и т.н. Може да стигнете дотук като хванете автобуса от площад Елефтерий (Eleftherias) или с такси.

Ретимнон

Ретимнон е прекрасен венециански град със старинни къщи на час и половина с автобус от Ираклион. Може да вземете автобус от Централната автогара до пристанището.

Херсонисос

Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели и добри ресторанти. Има хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението. Намира се само на час път от центъра на Ираклион. Може да стигнете до там и с автобус. Билетът струва около 2 евро и тръгва от гарата до пристанището, улица Kountourioti, квартал Limenos.

Забележителности около Крит