Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Куала Лумпур

Летища

Има две летища: Международно летище Куала Лумпур (Kuala Lumpur International Airport, летищен код KUL) в Сепанг, което е на 55 км от града, и летище Субанг, което е за вътрешни полети. То е на 12 км от града. Международното летище Куала Лумпур има два терминала - KLIA (там кацат самолетите на почти всички авиокомпании) и LCCP (за нискобюджетни компании). Между двата терминала има честа автобусна връзка, билетът е 2,50 рингита. 

Уебсайт: www.klia.com.my

До основния транспортен възел в центъра на града  - КЛ Сентрал (KL Sentral), вземете скоростния влак KLIA Ekspres, който стига до центъра за 28 минути. Движи се от 5,30 до 24,00 часа и билетът струва 35 рингита. Другата възможност е влакът KLIA Transit, който има същия маршрут, но спира на три междинни спирки - Салак Тингги (Salak Tinggi), Путраджая (Putrajaya) и Бандар Тасик Селатан (Bandar Tasik Selatan). Цената на билета е също 35 рингита, а пътуването отнема около 36 минути.

Автобус (Airport Coach, www.airportcoach.com.my) от летището до KL Sentral ще ви струва 10 рингита в едната посока и стига за около половин час до столицата. Движи се на практика денонощно, на всеки половин час, като единствено между 24,00 и 5,00 часа графикът е разреден. Друга възможност е автобусът "Star" (www.starwira.com), където ще платите 10 рингита за едната посока до центъра на Куала Лумпур.

Международното летище Субанг (или Султан Абдул Азиз Шах) е било основното летище на Малайзия преди построяването на по-новото Куала Лумпур. То е по-спокойно и може да ви се наложи да го използвате, ако идвате от Сингапур. Оттам до града се стига най-лесно с такси. Автобус U81 минава покрай летището, като изминава пътя до столицата за 40 минути при липса на трафик и над час и половина при натоварено движение.

Коли под наем

Има много компании за коли под наем, като списък може да намерите в интернет страницата на летището. Обикновено може да си резервирате и кола с шофьор.

Обществен транспорт

Тъй като повечето хора не живеят в центъра на града, най-разпространения начин за предвижване е с кола. Може да има задръствания в пиковите часове. И все пак общественият транспорт е добре разгърнат и удобен за посетителите на града. Състои се от метро, монорелсов влак, обикновени влакове и няколко автобусни компании. За карта на обществения транспорт в КЛ или повече информация за превозните средства посетете интернет адрес: http://www.mycen.com.my/malaysia/transport.html .

Уебсайт: www.klsentral.com.my.

Таксита

Ако искате такси от летището, вземете си купони за такси/лимузина от гишетата отвън на залата за пристигащи от международни полети. Имайте предвид, че написаните цени са редовни. Между 00:00 и 06:00 към тях се добавят 30%. Цените се определят според зоната и подлежат на промяна.

Не приемайте предложения от настоятелни шофьори на автомобили и минибуси на летището, които изглеждат легални, но всъщност нямат разрешително да превозват пътници. При инцидент с тях застраховката ви няма да важи.

Тел: +60 (0)3 9223 8080 +60 (0)3 8787 3675

Ако не познавате града и сте тук за кратко време, такситата може би са най-удобният начин да пътувате. Такситата са достъпни и икономични. Апаратът започва от 2 рингита – за първите 2 км, и след това добавя по 10 сен за всеки 200 метра. Между 00:00 и 06:00 часа се добавят още 50% към цената.

Тел: +60 (0)3 6259 2929 +60 (0)3 2259 1913 +60 (0)3 6259 2020

Уеб сайт: www.publiccab.com.my

Забележителности около Куала Лумпур
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
от 4145 лв.
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
8 нощувки
Самолет
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
от 4145 лв.
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
8 нощувки
Самолет