Заведения - Куала Лумпур

За града

Оферти

Статии

Куала Лумпур / Kuala_Lumpur

Хранене

Малоазийската кухня е смесица от различни култури. Например "наси лемак" (nasi lemak) е малоазийско ястие, роджак (rojak) – индийско-мюсюлманско, чар куай теоу (Char Kuay Teow) – китайско и лакса – смесица от малоазийска и китайска кухня. Всяка народност добавя нови съставки и различни подправки.

Спокойно можете да се доверите на уличните щандове с храна, както и на това, което малайзийците наричат кафенета (кедай копи) - заведения, които освен напитки, предлагат и храна на маси по тротоарите. 

Барове и нощен живот

Малайзия е мюсюлманска страна, но немюсюлманите са свободни да се наслаждават на коктейлите и другите аспекти на нощния живот. Ако се вгледате отблизо, ще видите асимилацията на местната култура в баровете. Когато падне мракът, Куала Лумпур се превръща в оживен град на забава и развлечения. 

Клубовете са концентрирани главно около Jalan Telawi и Jalan P Ramlee.

 

Транспорт

Летища

Има две летища: Международно летище Куала Лумпур (Kuala Lumpur International Airport, летищен код KUL) в Сепанг, което е на 55 км от града, и летище Субанг, което е за вътрешни полети. То е на 12 км от града. Международното летище Куала Лумпур има два терминала - KLIA (там кацат самолетите на почти всички авиокомпании) и LCCP (за нискобюджетни компании). Между двата терминала има честа автобусна връзка, билетът е 2,50 рингита. 

Уебсайт: www.klia.com.my

До основния транспортен възел в центъра на града  - КЛ Сентрал (KL Sentral), вземете скоростния влак KLIA Ekspres, който стига до центъра за 28 минути. Движи се от 5,30 до 24,00 часа и билетът струва 35 рингита. Другата възможност е влакът KLIA Transit, който има същия маршрут, но спира на три междинни спирки - Салак Тингги (Salak Tinggi), Путраджая (Putrajaya) и Бандар Тасик Селатан (Bandar Tasik Selatan). Цената на билета е също 35 рингита, а пътуването отнема около 36 минути.

Автобус (Airport Coach, www.airportcoach.com.my) от летището до KL Sentral ще ви струва 10 рингита в едната посока и стига за около половин час до столицата. Движи се на практика денонощно, на всеки половин час, като единствено между 24,00 и 5,00 часа графикът е разреден. Друга възможност е автобусът "Star" (www.starwira.com), където ще платите 10 рингита за едната посока до центъра на Куала Лумпур.

Международното летище Субанг (или Султан Абдул Азиз Шах) е било основното летище на Малайзия преди построяването на по-новото Куала Лумпур. То е по-спокойно и може да ви се наложи да го използвате, ако идвате от Сингапур. Оттам до града се стига най-лесно с такси. Автобус U81 минава покрай летището, като изминава пътя до столицата за 40 минути при липса на трафик и над час и половина при натоварено движение.

Коли под наем

Има много компании за коли под наем, като списък може да намерите в интернет страницата на летището. Обикновено може да си резервирате и кола с шофьор.

Обществен транспорт

Тъй като повечето хора не живеят в центъра на града, най-разпространения начин за предвижване е с кола. Може да има задръствания в пиковите часове. И все пак общественият транспорт е добре разгърнат и удобен за посетителите на града. Състои се от метро, монорелсов влак, обикновени влакове и няколко автобусни компании. За карта на обществения транспорт в КЛ или повече информация за превозните средства посетете интернет адрес: http://www.mycen.com.my/malaysia/transport.html .

Уебсайт: www.klsentral.com.my.

Таксита

Ако искате такси от летището, вземете си купони за такси/лимузина от гишетата отвън на залата за пристигащи от международни полети. Имайте предвид, че написаните цени са редовни. Между 00:00 и 06:00 към тях се добавят 30%. Цените се определят според зоната и подлежат на промяна.

Не приемайте предложения от настоятелни шофьори на автомобили и минибуси на летището, които изглеждат легални, но всъщност нямат разрешително да превозват пътници. При инцидент с тях застраховката ви няма да важи.

Тел: +60 (0)3 9223 8080 +60 (0)3 8787 3675

Ако не познавате града и сте тук за кратко време, такситата може би са най-удобният начин да пътувате. Такситата са достъпни и икономични. Апаратът започва от 2 рингита – за първите 2 км, и след това добавя по 10 сен за всеки 200 метра. Между 00:00 и 06:00 часа се добавят още 50% към цената.

Тел: +60 (0)3 6259 2929 +60 (0)3 2259 1913 +60 (0)3 6259 2020

Уеб сайт: www.publiccab.com.my

Заведения

Хранене

Малоазийската кухня е смесица от различни култури. Например "наси лемак" (nasi lemak) е малоазийско ястие, роджак (rojak) – индийско-мюсюлманско, чар куай теоу (Char Kuay Teow) – китайско и лакса – смесица от малоазийска и китайска кухня. Всяка народност добавя нови съставки и различни подправки.

Спокойно можете да се доверите на уличните щандове с храна, както и на това, което малайзийците наричат кафенета (кедай копи) - заведения, които освен напитки, предлагат и храна на маси по тротоарите. 

Барове и нощен живот

Малайзия е мюсюлманска страна, но немюсюлманите са свободни да се наслаждават на коктейлите и другите аспекти на нощния живот. Ако се вгледате отблизо, ще видите асимилацията на местната култура в баровете. Когато падне мракът, Куала Лумпур се превръща в оживен град на забава и развлечения. 

Клубовете са концентрирани главно около Jalan Telawi и Jalan P Ramlee.

 

Шопинг

Обичащите да пазаруват най-меко казано ще оценят пътуването си до Куала Лумпур. Има много начини да намерите това, което ви трябва – от бутик до улична сергия, и от вечерния пазар (“Pasar Malam”) до модерните молове. Не винаги продуктите са еднакви, но пък имате огромен избор по отношение на цена и качество. В КЛ има страхотни молове, най-малко 66 на брой, като например Suria KLCC (точно под Кулите близнаци), Mid Valley Megamall и Bangsar Village. Най-известния търговски район обаче е Букит Бинтанг (Bukit Bintang), където моловете и магазините са най-много в целия град. Може да намерите всичко – от най-съвършената японска електроника, до последното дизайнерско произведение от Франция. Така че насладете се! Пътеводител на моловете в Куала Лумпур може да намерите тук www.kuala-lumpur.ws/klshopping.

Star Hill

За луксозни продукти и дизайнерски марки като Луис Вутон, Гучи и т.н.

Адрес: 181 Jalan Bukit Bintang, 55100

Уеб сайт: www.ytlcommunity.com/starhill

Sungei Wang Plaza

За модерни аксесоари, дрешки и обувки. Цените обикновено подлежат на коментар. Има 500 магазина в 33 различни категории, но вие не се панирайте.

Адрес: 99 Jalan Bukit Bintang, 55100

Уебсайт: www.sungeiwang.com

Bb Plaza

За маратонки, сандали и за мюсюлманска мода.

Imbi Plaza

За компютри и електроника. Намира се на Jalan Imbi, 55100.

Забележителности

Кулата КЛ (KL Tower)

Вижте гледката от най-високата точка в Куала Лумпур. Освен, че е телекомукационна кула, тя има пейзажна тераса и въртящ се ресторант.

Адрес: Jalan Punchak, 50250

Тел: +60 (0)3 2020 5444

Уеб сайт: www.menarakl.com.my

Кулите Близнаци на Петронас и KLCC

Извисяваща се на 452 метра, това беше най-високата сграда в света. И все още най-високата сграда близнак, това е един истински символ на Малайзия. Посетителите обикновено отиват на небесния мост на 41-я етаж. До кулите се намира един от най-натоварените молове в Малайзия - Suria KLCC.

Адрес: Jalan Ampang, 50088, KLCC (Putra LRT)

Уебсайт: www.suriaklcc.com.my

Площад "Датаран Мердека"

Това е Площадът на независимостта - или точното място, където е провъзгласена независимостта на Малайзия през 1957 г. На този площад се празнува денят на независимостта на страната на 31 август.

Националния Музей (Muzium Negara)

Резюме на малоазийската култура и история.

Тел: +60 (0)3 2282 6255

Уебсайт: www.muziumnegara.gov.my

Улица Петалинг – Китайският квартал

Посетете най-стария пазар в света. Пазаренето тук е задължително, както и да опитате разхладителната напитка Longan, която се продава на всеки ъгъл.

Пещерите Бату

Изкачете 272 стъпала или 61 метра, за да видите олтарите на хиндуисткия бог Муруган, направени от естествен варовик. Внимавайте с маймуните, които най-безскрупулно ще отмъкнат всичко, което си изпуснете или всяко парче храна, която се вижда.

Адрес: На 13 км извън Куала Лумпур

Тел: +60 (0)3 2287 9422

Уеб сайт: www.malaysiasite.nl/batucaveseng.htm

Езерните градини (Taman Tasik Perdana)

Отделете се от претъпкания град. Направете си круиз с лодка или вижте Парка за птици, Фермата за пеперуди, Парка на елените, Парка на орхидеите или Хибускус парка.

Централният пазар

Разпуснете в тази добре запазена сграда от 1888 година, докато си купувате сувенири. По принцип морски пазар, но сега е фокусиран главно върху изкуство и занаятчийски изделия.

Уебсайт: www.centralmarket.com.my

Джамията Масджид Джамек (Masjid Jamek)

Разположена е на мястото, където се събират реките Кланг и Гомбак. Това е една от най-старите джамии в света. Нейните елегантни куполи са били основна част от пейзажа на града преди да навлязат небостъргачите.

Старата жп гара

Тази сграда с мурска архитектура е построена през 1910 г. Кулите, арките и извивките я правят една от най-красивите здания в КЛ.

Забележителности около Куала Лумпур

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН