Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Куала Лумпур
Куала Лумпур / Kuala_Lumpur

Куала Лумпур (Kuala Lumpur) или „КЛ”, както я наричат местните, е столица на Федерация Малайзия, разположена е на полуостров Малака. Градът е разрушаван и възстановяван през вековете многократно. Днес е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия. Седалище е на парламента на Малайзия, на много финансови и търговски корпорации. Той е и главен икономически и промишлен център на Малайзия.

Като погледнем този метрополис днес, времето когато е започнало неговото изграждане през 50-те години на XIX век изглежда невероятно далеч. Ще намерите следи от миналото в красиво запазената архитектура, но днес Куала Лумпур е Международният град на светлините, в който пазаруващите имат даже прекалено голям избор – от улични сергии до луксозни бутици, ценителите се наслаждават лукса,а купонджийте си намират мястото. Който и да сте, този оживен мултикултурен град има какво да ви предложи.

Куала Лумпур е пресечна точка на различни културни влияния и резултатът е вълнуваща смесица от традиции, обичаи и храна. Градът е една от трите федерални територии в страната заедно с Путраджая и Лабуан. Столицата е заобиколена от сателитни градчета като административния център Путраджая, Сиберджая, Сънуей (огромен развлекателен център), Черас, Шах Алам, Субанг, и Петалинг Джая.

КЛ се състои от различни райони със своя собствена идентичност. Идеалният център е мястото, от което се е зародил градът  - там, където се пресичат реките Кланг и Гомбак. Тук ще намерите забележителности като най-голямата джамия - Масджид Джамек, Централния пазар, Малката Индия, Датаран Мердека (Площад на независимостта), Бангунана Султан Абдул Самад и Клуб "Selangor".

Оживеният китайски квартал е все още автентичен и включва ул. "Petaling" – първия пазар в Куала Лумпур, както и различни храмове - хиндуистки и будистки. Кулите близнаци на Петронас, както и КЛ Кулата в района на Гранд Джалан Ампан (Grand Jalan Ampan) трудно могат да бъдат пропуснати, защото доминират в пейзажа на града. Езерните градини допълват романтичния парк "Таман Тасик Пердана" (Taman Tasik Perdana), а Ислямският музей, Националният музей и Националният паметник са само на хвърлей разстояние от там. Едно от най-интересните места е районът на Джалан Телави (Jalan Telawi) – пълно е с нощни заведения. Ако искате да пазарувате отидете района Букит Бинтанг (Bukit Bintang), който е определян като „Пазарния рай”. Разходете се из Бинтанг и сами ще разберете защо ви го препоръчваме. Останалото от КЛ включва забележителности като Хиндуисткия храм при пещерите Бату, Парка на Института на Малайзия за изучаване на горите и Зоопарка.

От друга страна, може да прекарате един спокоен ден потапяйки се в различни общности като китайската, малоазийската, южноиндийската,  източномалоазийската и т.н. Всяка народност предлага свой фестивал, храна, музика, изкуство и мода, като в същото време добавя свой уникален отенък към културата на Малайзия.

Важна информация:

Население: 1,4 млн. жители

Език: В Куала Лумпур официалният език е малайски. Широко разпространен е китайският, би трябвало спокойно да се справите с английски.

Валута: малайзийски рингит

Спокойно можете да пазарувате и в американски долари на повечето места. Най-доброто място да обмените пари в Куала Лумпур са обменните валутни бюра. Банките и кредитните компании взимат по-високи комисионни.

Работно време: Банковите часове са понеделник – петък 10:00-15:00 часа, събота – 09:30-11:30 часа.

Интернет страници за Куала Лумпур: www.tourism.gov.my, www.kualalumpurcitytourist.com, www.faces.com.my

Спешен телефон:

Полиция и Бърза помощ: 999

Туристическа полиция: + 60 (0) 3-2149 6590

Туристическа информация

Туристическа информация Малайзия

Адрес: 109 Jalan Ampang, 50450

Тел: +60 (0)3 9235 4800

Работно време: понеделник – петък 07:30-17:30 часа.

Климат: Времето може да стане изключително горещо и влажно в Куала Лумпур, затова избягвайте да ходите дълго пеша на открито между 11:00 и 15:00 часа.

Забележителности около Куала Лумпур
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
от 4145 лв.
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
8 нощувки
Самолет
Зимна почивка в Пампорово, хотел Стрийм Ризорт 3*
от 43 лв.
Зимна почивка в Пампорово, хотел Стрийм Ризорт 3*
1 нощувки
Собствен превоз
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
от 4145 лв.
Индонезия (о. Бали) - Малайзия - Сингапур
8 нощувки
Самолет