Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Кушадасъ

Летище

Има две близки международни летища в района. Международното летище "Аднан Мендерес" в Измир (летищен код ADB) се намира на около 80 км от Кушадасъ. Оттам няма директен автобус за Кушадасъ. Трябва да стигнете до центъра на Измир, оттам да вземете автобус до автогарата, която се намира в друга част на града, и оттам да вземете автобус за Кушадасъ.

Уебсайт на летището в Измирwww.adnanmenderesairport.com

Летището в Бодрум (BJV) е на 130 км от Кушадасъ. Оттам можете да вземете такси (тарифите до 44 града в региона са изложени на табло). До Кушадасъ цената е около 85 евро. Друг вариант е да стигнете до центъра на Бодрум (3 евро) и оттам да вземете автобус до Кушадасъ. 

Уебсайт: www.bodrum-airport.com

Автобус

Придвижването в града става с минибуси (dolmus, долмуш). Те се движат между 7:30 и 24:00 часа. Лесно ще откриете спирките по знаците на улиците. Централната автогара е на около 1 км от центъра. Оттам минибусите минават през центъра и стигат до брега и до почти всички хотели и атракциони. Имената на хотелите са изписани на стъклото, но не всички, така че ако не виждате своя, попитайте шофьора.

Има автобусни връзки с най-близките летища, както и с всички по-големи турски градове и курорти. Автобусите потеглят от централната автогара (Otogar).

Ферибот

Кушадасъ е спирка за круизни кораби. Пристанището е свързано с 6-лентова магистрала с международното летище "Аднан Мендерес" в Измир. Можете да наемете лодка за еднодневна екскурзия до Гюзелчамлъ.

Ежедневно (1 април - 31 октомври) ферибот тръгва от Кушадасъ за гръцкия остров Самос - два пъти дневно. Пътуването трае около 1 часа 45 мин. Еднопосочен билет струва около 35 евро, двупосочен билет в рамките на същия ден - около 40 евро, двупосочен с отворена дата на връщане - 55 евро. Прочетете повече за остров Самос.

Такси и кола под наем

По-добре не чакайте такси на улицата, а помолете да ви поръчат в хотела или попитайте за номер на таксиметрова компания. Такситата са жълти с името на компанията, не е нужно да договаряте цената, следете само дали таксиметърът е включен при влизането си в таксито. Имайте предвид, че тарифите на такситата са двойни между 24:00 и 6:00 часа.

Трябва да сте на 21 години, за да намете автомобил. Докато шофирате кола под наем, винаги носете споразумението за наемане на кола. При катастрофа трябва задължително да информирате полицията според турските закони независимо дали има пострадали.

Ограничението за скоростта е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч извън населени места и 130 км/ч на магистралата. Предпазните колани са задължителни.

Забележителности около Кушадасъ
Свързани Пътеписи за Кушадасъ