Кърджали

За града

Оферти

Статии

Кърджали / Kyrdjali

Кърджали (Kardzali) се намира в Южна България. Градът е разположен в Източно-родопския планински масив на брега на река Арда. В града може да посетите Регионален исторически музей, където се съхраняват над 40 000 експоната. Близо до Кърджали - 15 км. се намира тракийското мегалитно светилище Перперикон. В близост до града се намират още светилището при с. Тату, Дяволският мост, скалните образувания - Каменната сватба и Каменните гъби. Освен тях на хълмовете около града са разположени и крепостите Моняк и крепостта над село Иванци, крепостта Устра. София - Кърджали - 259 км. Пловдив - Кърджали - 100 км. Варна - Кърджали - 397 км. Хасково - Кърджали - 50 км.

Транспорт

Автогара -  Кърджали
От Автогара Кърджали тръгват и пристигат много автобуси. Основни автобусни линии са: Кърджали - София, Кърджали - Варна, Кърджали - Хасково, Кърджали - Велико Търново, Кърджали - Смолян, Кърджали - Пловдив. Други дестинации са: Кърджали - Русе, Кърджали - Габрово, Кърджали - Момчилград, Кърджали - Крумовград, както и дурги селища в околността.
Адрес: бул. “България” № 94,
Телефон за връзка: 0361/ 24536; 0361/ 24636; 0361/ 62725

ЖП гара - Кърджали
Град Кърджали е пункт на железопътната линия Русе - Тулово - Подкова. Влаковете минават през: Момчилград, Димитровград, Подкова.
Адрес: бул. “България” № 98
Телефон за връзка: 0361/ 24095; 0361/ 61226

С кола
През град Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор номер 9  през прохода "Маказа". Градът е намира на около 194 километра от София, на 220 километра от Бургас, на 70 километра от Пловдив и на около 260 километра от Русе.

Таксиметрови услуги
Евро Такси ЕТ - адрес: ул. Дарец № 9; телефон за връзка: 03616179
 
 

Забележителности

Регионален исторически музей - Кърджали
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 25-то място. Сградата е построена в началото на двадесети век. Това е било по проект на проф. архитект Померянцев.  Регионалният исторически музей Кърджали притежава богата колекция от образци на култова пластика, нумизматика, керамика,накити, средновековни и възрожденски икони, традиционно облекло и други. Намира се близо до центъра на град Кърджали. Музеят разполага с три големи Отдела: Етнология, Археология и Минералогия. Етнографската експозиция отразява различни занаяти в местността по онова време и най-вече отглеждането на тютюн. Археологическата експозиция представя различни образци от ранния неолит до средновековието. Показани са и полускъпоценни, скъпоценни камъни, рудни и нерудни материали, минерали и други.
Адрес: ул. "Републиканска" No. 4
Телефон за връзка: 0361/ 635 80; 0361/ 635 82; 0361/ 635 87
E-mail: hmuzkkj@infotel.bg
Website: http://www.kardjali-museum.org

Художествената галерия "Станка Димитрова" - Кърджали
Основана е през 1961 година, но се обособява като самостоятелна галерия през 1967 година. Разполага с едни от най-богатите и интересни сбирки в България - ценни колекции от икони и възрожденски щампи, живопис, графика и скулптора. Представени са творбите на: Владимир Димитров - Майстора, Светлин Русев, Дечко Узунов, В. Дечева, Кирил Цонев и много други.
Адрес: ул. Републиканска 53
Телефон за връзка: +359 36/165 340

Паметник на Левски
Намира се центъра на град Кърджали. Един преброените около и над 100 паметника на Апостола на свободата в България и чужбина.

Храмът "Св. Георги Победоносец"
Храмът от началото на двадесети век е разположен в центъра на град Кърджали. Той е трикорабна, кръстокуполна църква, която има вградена камбанария. Сградата е паметник на културата от местно значение.
Адрес: ул. “Отец Паисий”

Средновековният манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча (Продром)"
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Манастирът е основан през шести - осми век. Бил е епископско средище на Източните Родопи през Средновековието. По това време Източните Родопи са наричани област Ахридос. На това място са били изграждани няколко църкви, които са имали визнатийски стил - това сочат разкопките, които са направили учените. Има голяма крепостна стена, която притежава правоъгълни кули. Били са издигани голяма църква, параклис, представителна сграда, манастирска трапезария, монашеска баня и други. В цнетъра на манастирския комплекс за открити уникални стенописи в църквата. Те достигат близо 4 метра височина. През 1998 година е започната реставрация на голямата църква, която се случваблагодарение на професор Николай Овчаров и Даниела Коджаманова. В наши дни обаче има останали много малко от сградите на големия манастирски комплекс. Една от петте открити гробници на това място, се смята, че е на висш християнски духовник от периода 12-13 век. Тя е била затворена херметически и, когато изследователите я отварят, намират мощите на този духовник, който се смята за Патриарх Евримий Търновски, но това е само хипотеза. Целият манастирски комплекс с голямата църква са обявени за паметници на културата от национално значение.
Адрес: в квартал "Веселчане" (над река Арда)

Православното духовно средище "Успение Богородично"
Духовното средище е изградено по инициатива на отец Боян Саръев. Той  има съновидение, което получава от Божията майка. В него тя му дава наставление да изгради на това място (квартал Гледка) манастир във връзка с двехилядната годишнина от рождението на Иисус Христос. Така на 17 август 2000 година започва подготовката за изграждането ба бъдещия манастир. Храмът "Успение Богордично" е осветен тържествено през 2003 година. В него се съхраняват частици от се. Кръст Господен, които са открити в един от кръстовете реликвариуми от новооткрития архиепископски център в този район на име Перперикон. Параклисът "Живоприемни източник" е изграден в дрова на храма. За него Божията майка споделя, че много хора ще намират там изцеление.
Адрес: ул. "Ана Вентура" 2, квартал "Гледка"
Телефон за връзка: 0361-6-24-94; факс: 0361-6-58-28
E-mail: uspeniekj@abv.bg

Уикенд сред българската природа

 България е малка страна, събрана на шепа място. Но в нея има толкова магия, история и традиции, колкото въображението може да побере. Често тя е пренебрегвана от българските жители, които подценяват родните природни забележителности, ровейки се в лъскавите списания и следйки discovery channel. Може би трябва да благодарим на кризата, че по-малкото финансови средства обръщат българина към българското.

Момчилград
Момчилград (Momchilgrad)се намира в Южна България. Разположен е в югоизточната част на Източните Родопи. Момчилград е спокойно и уютно градче с прекрасна природа, подходящо е за почивка. На 14 км. от града се намира - село Татул, археологическата находка наричана Светилището, за която се смята, че е гроб на тракийския певец Орфей.

Златоград
В Златоград и околностите можете да посетите много църкви, манастири и християнски гробища, които свидетелстват, че по тези земи е живяло предимно българско население. Също така интерес представляват архитектурни и културни паметници от XVIII- XIX век в самия град.

Свещения град на траките Перперикон
Този най-прочут през последните години археологически обект в България се намира на около 20 км североизточно от гр. Кърджали. До областния център на Източните Родопи пък разстоянието от Златоград е около 50 км по удобни пътища.

Светилището на Орфей при днешното с.Татул
Другото забележително място в Източните Родопи. Стигайки до Момчилград, който е също на 50 км от Златоград. Оттам по добре обозначен с табели асфалтов път ще отидем до друг голям тракийски храм, свързан с „цивилизацията на скалните хора”.


 

Забележителности около Кърджали

Избрани оферти