Забележителности - Лисабон

Кащелу ду Сау Жорж (Castelo de Sao Jorge)

В превод - Замъкът на Свети Георги. Намира се на най-високия хълм в града. Най-старите му части са от VI век, впоследствие промени налагат маврите, вестготите и римляните. До построяването на двореца Рибейра служи за дворец на португалските крале. Информация за работно време и цени на билетите вижте на уебсайта му.

Уебсайт: castelodesaojorge.pt

Манастирът Жеронимуш (Mosteiro Dos Jeronimos)

Строителството на манастира започва през 1502 г. в чест на завръщането на Вашку да Гама от Индия и продължава цели 50 години. Издържан е в типичния португалски стил мануелино. На 13 декември 2007 г. в него е подписан Договорът от Лисабон на Европейския съюз.

Информация за цени на билетите и работно време вижте на уебсайта му.

Уебсайт: www.mosteirojeronimos.pt

Музеят на азулежу

Посветен е на типичните за Португалия плочки азулежу. Намира се в манастир, чиято декорация сама по себе си е изложба на изкуството на азулежу. Огромна фреска изобразява Лисабон преди разрушителното земетресение през 1755 г.

Работно време: вторник от 14:00 до18:00, сряда-петък от 10:00 до 18:00 часа. Затворен е в понеделник. Билетът струва 5 евро, безплатно е посещението в неделя и национални празници до 14:00 часа.

Уебсайт: www.museudoazulejo.gov.pt

Паркът на нациите

Паркът на нациите е районът, в който се проведе Експо 98. Днес паркът е превърнат в място за забавление, изложби и култура. Можете да го видите отвисоко от лифта, който води до Кулата на Вашку да Гама.

Уебсайт: www.portaldasnacoes.pt

Океанариумът

Намира се в Парка на нациите и с дълбочината си от 7 м и с над 100-те вида водни обитатели истински ще ви впечатли. 

Уебсайт: www.portaldasnacoes.pt

Белейнската кула (Torre de Belem)

Белейнската кула е построена през XVI в. в района, от който са потегляли повечето морски експедиции. Името на квартал Белейн и кулата идва от португалската дума за Витлеем. Информация за билети и работно време вижте на сайта на кулата.

Уебсайт: www.torrebelem.gov.pt

Паметникът на откривателите

Паметникът е издигнат през 1940 г., но заради нетрайните материали, с които е построен, е изграден отново през 1960 г. от бетон. Паметникът е във формата на каравела с известни португалски мореплаватели на борда като Педру Алвареш и Вашку да Гама. Можете да се изкачите с асансьора вътре до върха на паметника, откъде се разкрива панорамна гледка.

Фондация Гулбенкян

Основаната през 1955 г. културна институция на Португалия включва изложбени зали, концертни зали, парк, ресторанти, музей на Калуст Гулбенкян и музей на съвременното изкуство, събрани в огромен компекс. Петролният милиардер Калуст Гулбенкян завещава състоянието си на Португалия в знак на благодарност, че му е дала подслон през Втората световна война. Информация за билети и работно време вижте на сайта на комплекса.

Уебсайт: www.gulbenkian.pt

Асансьорите на Лисабон

Тъй като градът е построен върху седем хълма, за изкачването в стръмните части се използват асансьори и въжена железница. Едни отпоследните използвани до днес са асансьорът "Глория", както и "Сата Жуща" (Santa Justa), построен от един от чираците на автора на Айфеловата кула, Густав Айфел. Асансьорите извеждат на наблюдателни площадки, откъдето се разкриват спиращи дъха изгледи отвисоко на Лисабон.

Синтра

Този град се намира на час и половина път с влак от Лисабон. Там можете да видите националния дворец "Пена" (най-старият дворец в стил романтизъм), разположен на хълм над Синтра. Използва се понякога от президента на Португалия и членове на правителството за официални приеми. Посетете също така и Двореца на маврите (разположен в града) и националния дворец Синтра (най-добре запазения кралски дворец в Португалия).

Зоологическата градина

Не е много голяма, но представя множество животински видове и атракции. Три пъти дневно се провежда спектакъл с делфини и морски лъвове. Намира се в централната част на Лисабон, лесно ще стигнете с автобус или метро (синя линия, станция Jardim Zoologico). Има 250 безплатни места за паркиране пред зоопарка. Работно време и цени на билетите вижте на уебсайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo.pt

Мирадоуро де Сао Педро де Алкантара

Лисабон има няколко места със спиращи дъха гледки, наречени мирадоурос. За да стигнете до това, вземете асансьора Глория и ще стигнете до красива градина със статуи на гръцки и римски богове.  

Кашкайш

Още една идея за еднодневна екскурзия извън Лисабон. Вземете влака до бившето рибарско селце Кашкайш и се разходете сред красивите като от картичка улички, наблюдавайте рибното наддаване, което се провежда всеки следобед, или се разходете до Устата на ада (Boca do Inferno), където гигантски вълни се разбиват в също толкова гигантски пещери.

Трамвай 28 

Този ретро трамвай кръстосва улиците на Лисабон от 1873 г. насам. Можете да слизате и да се качвате по трасето.

Забележителности около Лисабон
Свързани Пътеписи за Лисабон
ЛИСАБОН
от 1099 лв.
ЛИСАБОН
3 нощувки
Самолет
Лисабон - 3 или 4 нощувки със самолет!
от 449 лв.
Лисабон - 3 или 4 нощувки със самолет!
3 нощувки
Самолет
ПОРТУГАЛИЯ
от 1589 лв.
ПОРТУГАЛИЯ
8 нощувки
Самолет
ПОРТУГАЛИЯ
от 1589 лв.
ПОРТУГАЛИЯ
8 нощувки
Самолет
Лисабон - 3 или 4 нощувки със самолет!
от 449 лв.
Лисабон - 3 или 4 нощувки със самолет!
3 нощувки
Самолет
ЛИСАБОН
от 1099 лв.
ЛИСАБОН
3 нощувки
Самолет