Забележителности - Любляна

Най-лесният и приятен начин да стигнете до всички описани забележителности, с изключение на Зоопарка и Архитектурния музей, е пеша.

Река Любляница и Тройният мост по тъмно

Тройният мост е проектиран от Йоже Печник и се състои от три живописни моста, разположени един до друг. Съседният площад Прешерен (Prešeren) със статуята на най-известния словенски поет Франце Прешерен пък е  едно от най-популярните места в центъра и е удобно място за среща. От там ако пресечете реката и завиете наляво, ще отидете на Открития пазар и Драконовия мост, а ако продължите направо и след това надясно, ще намерите Стария град.

Старият град

Сгушен между хълма на замъка и река Любляница е Старият град с двата си площада – Градския площад (Mestni trg) с фонтана Роба и кметството зад него; и Горния площад (Gornji trg). В добре запазените средновековни сгради сега се помещават бутици, както и известни кафенета и ресторанти. Въпреки че изглеждат зловещи, тесните улички отвеждат до очарователни площадчета с малки сгради.

Драконовия мост (Zmajski most)

Мостът е проектиран от хърватина Юрий Зайнович и е завършен през 1901 г.  Украсен е с четири красиви статуи на драконите от герба на Любляна. Също така ще ви направят впечатление украсите с мотив на дракон из целия град. Когато сте в района на моста, внимавайте, защото през него минава главен път и често невнимателните туристи, излезли извън пешеходната зона за малко се разминават с инциденти. Драконовият мост се намира на края на Открития пазар на Любляна, само на няколко пресечки североизточно по реката от Тройния мост.

Замъкът в Любляна

От кулата в замъка се разкрива великолепна гледка към целия град. Също така при ясно време може да видите река Сава и планините над град Камник. Към атракцията е включен и 3D филм на тема историята на Словения – като се започне от праисторически времена и се премине през Римската империя, до модерни времена. Цената на прожекцията е 5 евро за възрастни и 3,50 евро за ученици и пенсионери. Входът за двора на замъка и сувенирния магазин е безплатен, но за да се качите на кулата, се плаща.

Площадът на републиката

Това е мястото, където са се събрали хората, когато Словения обявява независимостта си от Югославия през 1991 г.  Площадът заема значително място в словенската история. Той е бил сцена на важни обществени събития и демонстрации в миналото. От другата страна на улицата е Парламентът на Словения. Фасадата му е украсена с голи статуи на словенци в моменти на работа и почивка. На площада също се намира и Международният бизнес център.

Римските останки

На съвсем близко разстояние западно от центъра на града са Римските градски стени, където може да видите много останали колони, както и входа към града.

Краково

Част от града, наподобяваща малко селце, която свързва града с предградието Търново.

Град Метелкова

Културен център, където се събират хора практикуващи алтернативни изкуства, и много младежи. Сгради, които са били военни казарми, сега са нощни клубове и барове и са пълни с ъндърграунд художници. Метелкова се пълни основно петък и събота. Намира се на пет минути от централната жп гара. 

Парк Тиволи

Намира се в западния край на града и е основният градски парк. Тук може просто да поседнете на някоя пейка и да се любувате на слънцето. Рожник (Roznik) – хълмът, от който се вижда Любляна от запад, е само на няколко минути през дърветата. Местните хора обичат да идват тук през уикендите.

Зоопарк Любляна

За са отидете до там вземете автобус №23. Това е една от най-добрите зоологически градини в цяла Европа. Билетът е 7 евро за възрастни, 5 евро за ученици, 6 евро за студенти. Работи от 9 до 16 часа през зимата, а през летните месеци - до 19 часа.

Уебсайт: www.zoo.si

Хълмове около града

•    Шмарна гора (Šmarna gora) на 662 м надморска височина е известен и претъпкан през уикендите хълм в северните покрайнини на града. След 30-60 минутен лек поход нагоре, ще бъдете възнаградени с прекрасна гледка. Целият град ще се разкрие пред вас. До подножието на хълма може да стигнете с автобус №8. Слезте на спирка „Tacenski most”.

•    Встрани от отъпкания път е  планина Крим на 1107 м над морското равнище. В миналото е използван за военен и граждански комуникационен център, поради стратегическото си разположение – оттук има изглед към по-голямата част от Словения. Сега е останала само гражданската част от съоръжението и върхът е отворен за хора. В ясен ден, особено след дъжд, ще може да се насладите на удивителна панорамна гледка на 360 градуса. Качването отнема 2-3 часа, а трябва да внимавате и за мечки, така че най-удобният начин да се качите е с кола.

Архитектурен музей Любляна

Работи от понеделник до петък между 09:00 и 15:00 часа, в събота от 10:00 до 18:00 и в неделя от 10:00 до 15:00  часа. Билетът за ученици е 1 евро, а за възрастни – 2 евро.  Има постоянна изложба на творби от Йоже Плечник.

Уебсайт:  www.aml.si

Музей "Колекция на Плечник"

Намира се на ул. Karunova 4 и е добавка към Архитектурния музей, посветена на великия словенски архитект Йоже Плечник Той е живял в сградата на изложбата (музей "Колекция Плечник") между 1921 и 1957 година. Из стаите на къщата могат да се видят ценни мебели и лични премети, принадлежали на архитекта, архиви с неговите чернови и планове, колекция от глинени, гипсови и дървени модели, кореспонденцията на Плечник, фотоархив и още много. Посещението се осъществява единствено чрез турове с гид на групи не по-големи от 7 души, като трябва да резервирате поне пет дни предварително на +386-1-2801600 или pz@aml.si . Допълнително информация може да намерите на  интернет адрес www.aml.si.

Музей на модерното изкуство

За тези, които предпочитат съвременно изкуство, музеят предлага колекция от изкуството от ХХ век в Словения (картини, скулптури, отливки, както и фотографии, видео и електронни колекции. Има специална колекция от творби от бивша Югославия, както и колекцията „Arteast 2000+”.  Наскоро музеят бе обновен. Намира се на ул. Tomšiceva 14. 

Уебсайт: www.mg-lj.si

Националната галерия

Ако имате афинитет към изкуството, определено си струва да посетите галерията. Тук са изложени две постоянни и много важни изложби, които включват творби на някои от най-добрите и известни словенски художници импресионисти - Яма, Грохар, Якопич и др. От септември 2008 г. тук може да видите и възстановка на фонтана Роба (Robba), монумент на националното културно наследство. Адрес: ул. Prešernova 24.

Уебсайт: www.ng-slo.si

Националният музей

Тук има обекти, датиращи от Палеолита до Ранното средновековие. В изложбата е и вероятно най-старият музикален инструмент в света – неандерталска флейта на около 45 000 години. Между учените обаче все още съществува спор дали тази кост наистина е представлявала флейта. Отворен е ежедневно от 10:00 до 18:00 часа, като в четвъртък работи до 20:00 часа. Билетът е 2.50 евро за ученици, а за възрастни - 3 евро. Намира се на ул. Prešernova 2.

Уебсайт: www.nms.si

Национален музей на съвременната история

Музеят на словенската история от ХХ век ще ви помогне да усетите въртележката, през която преминава Словения в промените от един режим към друг. Впечатляващата изложба включва и разходка през окопи от Първата световна война. Последните експонати показват събитията около Декларацията за независимост от Югославия и десетдневната война с югославската федерална армия. 

Намира се на Celovška 23, като с кратка разходка през парка Тиволи ще стигнете до там. 

Уебсайт: www.muzej-nz.si

Словенски музей на естествената история

Тук може да видите почти пълен скелет на мамут на около 20 000 години, намерен близо до град Камник през 1938 г., както и фосил от скелет на риба на около 200 милиона години, намерен в Национален парк Триглав. Освен това има и голяма колекция от минерали. За повече информация - www2.pms-lj.si

Галерия Триволи

Това е международен център на графическото изкуство. Намира се на ул. Pod turnom 3 и работи от вторник до събота между 10:00 и 18:00 часа, в неделя от 12:00 до 18:00 часа, а в понеделник е затворен. Центърът е специализиран в художествени изложби, често в сътрудничество с международни институции.

Забележителности около Любляна
Словения - Природа и култура 2020г.
от 390 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус
Екскурзия до Словения за 1 май
от 399 лв.
Екскурзия до Словения за 1 май
3 нощувки
Автобус
Словения - Природа и култура 2020г.
от 390 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус
Екскурзия до Словения за 1 май
от 399 лв.
Екскурзия до Словения за 1 май
3 нощувки
Автобус