Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Лондон

Летища

Лондон се обслужва от пет основни летища: Хийтроу (Heathrow), Гетуик (Gatwick)), Станстед (Stansted), Лондон Сити (London City Airport) и Лутън (Luton).

Летище Хийтроу

Имайте предвид, че Хийтроу е най-голямото и натоварено летище в Европа с петте си терминала и традиционно закъсняващи полети, които изчакват за свободна писта за кацане. Проверете предварително полета и изхода си и предвидете повече време за придвижване.

Високоскоростният влак Хийтроу Експрес (Heathrow Express) ще ви закара до станция Падингтън (Paddington). Хийтроу Експрес се движи на всеки 15 минути и пътуването отнема около 15 минути и струва около 20 паунда.

Уебсайт на Хийтроу Експрес: www.heathrowexpress.com

Друг вариант е бившият влак Хийтроу Кънект (Heathrow Connect), сега TfL Rail по линия пикадили на Лондонското метро, който се движи по-рядко и спира на няколко междинни спирки. Пътуването до Падингтън отнема около 25 минути и струва около 10 паунда.

Уебсайт: www.heathrowconnect.com

От летището можете да хванете директно автобус за десетки дестинации в и отвъд Лондон - Оксфорд, Уелс, Лондон, летищата в Гетуик, Станстед и Лутън. Компании, които имат автобуси по тези направления, са Megabus и National Express.

Уебсайт на летището: www.heathrow.com

Летище Лондон Гетуик

От Гетуик  можете да стигнете до Лондон с влакче Гетуик Експрес (Gatwick Express). Пътуването отнема 30-35 мин. до станция "Виктория", еднопосочен билет е около 20 паунда.

Уебсайт: gatwickexpress.com

Друг вариант е влак на "Саутърн Рейлуей". Стига до станция "Виктория". Пътуването отнема 35-40 мин., влакчетата потеглят на всеки 15 минути. Цената на билета е около 20 паунда, а ако резервирате билет по-рано, може да e и доста по-ниска.

Уебсайт: www.southernrailway.com

На всеки 15-20 минути потеглят автобусите на easyBus, като цените на билетите започват от 2 паунда. Пътуването отнема около 60-90 минути (в зависимост от трафика). Резервирайте онлайн.

Уебсайт: www.easybus.co.uk

Уебсайт на летището: www.gatwickairport.com

Летище Лондон Станстед

От летище Станстед вземете Станстед Експрес (Stansted Express), който стига до станция "Ливърпул стрийт" ("Liverpool Street"), единичното пътуване по този маршрут ще ви струва около 17 паунда.

Уебсайт: stanstedexpress.com

Друг вариант е автобус на компания Terravision (9 паунда еднопосочен билет до "Ливърпул стрийт", уебсайт: www.terravision.eu) или минибус на "easyBus" (цените започват от 2 паунда и стигат до 8 паунда, резервирайте онлайн: www.easybus.co.uk).

Уебсайт на летището: www.stanstedairport.com

Летище Лутън

Летище Лутън е разположено на 56 км от града и се обслужва от няколко превозващи компании. Най-евтината е "еasyBus", тя предлага билети от 2 паунда (резервирайте онлайн: www.easybus.co.uk). Летището има и своя жп гара (Luton Airport Parkway), до която се стига за 10 минути с редовен автобус от летището. Влаковете се движат 24 часа в денонощието, в най-натоварените периоди има до 10 влака на час. Билетите струват около 15 паунда в едната посока. Пътуването отнема от 20 до 25 минути. Можете да вземете и автобус на Terravision или Green Line 757 до автогара Виктория (Victoria Coach Station), като цената на билета е между 15 и 17 паунда.

Летището Лондон сити (www.londoncityairport.com) е разположено в града и чрез DLR лесно ще стигнете до метрото.

Уебсайт на летището: www.london-luton.co.uk

Лондон Сити

Това летище се ползва предимно за близки и бизнес полети. Влаковете на Docklands Light Railway свързват летището с метростанции Canning Town, Stratford и Bank.

Уебсайт: www.londoncityairport.com

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Лондон се състои основно от автобуси, огромно метро с 12 линии, които на определени места се пресичат с жп линиите на DLR (Docklands Light Railway). Метрото е най-бързият и най-лесният начин да пътувате из града, особено през пиковите часове. Цената на билета зависи от това през колко от градските зони ще минете. 

Ако не бързате, автобусите са приятен и интересен начин да обиколите града. Да разглеждате града от червен автобус с два етажа е класика. Много от автобусите се движат и през нощта повечето линии минават през площад Трафалгар Скуеър.

Уебсайт на лондонския градски транспорт: www.tfl.gov.uk.

Ако искате да минете над Темза със стил, качете се на Emirates Air Line - кабинков лифт, който ще ви преведе на другия бряг на Темза за десет минути и ще ви предостави невероятни гледки към Лондон отвисоко. Информация за цени на билети и разписание вижте на сайта: www.emiratesairline.co.uk

За всички изброени наични на пътуване е добра идея да си закупите пътническа карта Oyster (oystercard.com), с която пътувате значително по-евтино в сравнение с хартиените билети. Купете си я, ако ще останете в британската столица за повече от 2-3 дни.

Таксита

Да се возите в черните таксита на Лондон е задължително. Те са много удобни и просторни. Има място за доста пазарски чанти. Мини такситата също са алтернатива. 

Корабче

По Темза се движи мрежа от водни линии на градския транспорт и екскурзионни корабчета. Придвижването с кораб по Темза е по-бавно и малко по-скъпо от метрото, но ви разкрива невероятни гледки към най-големите забележителности на града.

Уебсайт: www.tfl.gov.uk

Забележителности около Лондон
Свързани Пътеписи за Лондон
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
от 800 лв.
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
0 нощувки
Без транспорт
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
от 800 лв.
Виза за Великобритания за чуждестранни граждани
0 нощувки
Без транспорт