Забележителности - Мадрид

Трите големи художествени галерии

Трите главни художествени галерии: Прадо, музей Тисен и музей Рейна София, са на близко разстояние една от друга и заедно представляват прекрасна изложба на историята на западното изкуство. Факт е, че всяка една от тях е толкова голяма, че общия билет за трите галерии може да се окаже билет към изтощението. Хубавото в случая е, че пропускът важи една година.

Прадо (Museo Prado)

Прадо е най-известният от трите музея. Откакто е отворена преди двеста години, колекцията на галерията постоянно расте. И все пак най-добре познатите шедьоври са били там още при създаването й: Гоя и Веласкес, Тициан, Рубен и най-вече Бош. Затворен е в понеделник.  Прочетете повече за музея Прадо.

Музей Тисен – Борнемиса

Този музей представя немски картини от XVII в., импресионизъм, руски конструктивизъм, поп изкуство, както и други стилове. Прочетете повече за Музей Тисен – Борнемиса.

Музей Рейна София (Museo Reina Sofia)

Поместен е в огромна бивша болница. Сградата датира от средата на XVIII в., а по-късно към нея са добавени външни асансьори от прозрачно стъкло и стомана. Колекцията се състои главно от испански платна от XX в., като най-известната от тях несъмнено е Герника на Пабло Пикасо. Прочетете повече за музей Рейна София.

Кралският дворец (Palacio Real)

Кралският дворец в Мадрид е великолепно творение, създадено през 1764 г. Построен е, за да замести замъка Алкасар, който бил изгорял 30 години по-рано. Туристи се допускат почти из целия дворец, включително и в Оръжейната и Аптеката. Информация за билети и работно време вижте на сайта. Прочетете подробна статия за Кралския дворец.

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал се намира на 50 км северозападно от Мадрид. Основан е от Фелипе II и е построен, за да отбележи победата при Сан Куентин. Строежът започва през 1563 г. и завършва през 1584 г., а мястото на манастира е избрано по съвети на астролози, доктори, философи, теолози и архитекти. Ел Ескориал е построен с идеята да запази симетрия и аскетичност, а в същото време да показва и силата на испанската корона. За това говорят помещенията на слугите, кралските покои (Горната къща) и покоите на принца (Долната къща). Манастирът е едно от най-посещаваните места около Мадрид.

Уебсайт: www.sanlorenzoturismo.org

Стадион Сантяго Бернабеу на Реал Мадрид

За феновете на Реал Мадрид това вероятно ще е първата спирка в испанската столица. Можете да се запишете за обиколка на стадиона, да видите съблекалните, тунела и колекцията от купи на тима. Информация за билети и време за посещение вижте на сайта на клуба. 

Уебсайт: www.realmadrid.com/en/santiago-bernabeu-stadium

Телеферико - лифтът на Мадрид (Teleferico)

Разгледайте Мадрид от птичи поглед, докато се возите в кабинката на лифта Телеферико. Съоръжението е създадено като част от увеселителен парк и на места височината достига до 40 м. Ще се повозите около 10 минути. Крайната спирка е парк Каса де Кампо, където можете да се насладите на впечатляваща гледка или да пийнете по нещо в заведението.

Уебсайт: telefericomadrid.es

Площад Сибелес (Plaza de Cibeles)

Площад Сибелес е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Карлос III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782 г.

Парк Буен Ретиро (Parque del Buen Retiro)

Паркът Буен Ретиро или просто Ел Ретиро е най-големият в града. Площта му е 1,4 кв.км и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен с красиви скулптури, павилиони и паметници. Прочетете повече за парк Буен Ретиро.

Катедрала Алмудена (Santa María la Real de La Almudena)

Катедралата Алмудена е католическа катедрала в Мадрид, построена в периода 1879 - 1993 г. Изработката й е доста впечатляваща – съчетава неокласика с модернистични елементи. Прочетете повече за катедралата Алмудена.

Централният площад на Мадрид - Пласа Майор (Plaza Mayor) 

Централният площад на Мадрид се намира само на няколко преки от друг известен площад – Пуерта дел Сол. Той има правоъгълна форма с размери 129 на 94 м, като е заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад.

Базилика Сан Мигел (Basílica San Miguel)

Базиликата Св. Мигел е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745 г. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор.

Кралска базилика Сан Франсиско ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande)

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде е римокатолическа църква. Основната й фасада гледа към площад Сан Франсиско. Базиликата е изпълнена в неокласически стил през втората половина на XVIII век. 

Вратата Алкала (Puerta de Alcalá)

Вратата Алкала е неокласически паметник, разположен на площада на независимостта. Намира се близо до центъра на града и е на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро.

Забележителности около Мадрид
Свързани Пътеписи за Мадрид
Мадрид - 3 нощувки със самолет
от 509 лв.
Мадрид - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
от 1325 лв.
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
0 нощувки
Самолет
Мадрид - 3 нощувки със самолет
от 509 лв.
Мадрид - 3 нощувки със самолет
3 нощувки
Самолет
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
от 1325 лв.
МАДРИД - БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ
0 нощувки
Самолет