Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Милано

Летища

Милано има три основни летища: Малпенза, Линате и Бергамо (Орио ал Серио).

Малпенза (Malpensa, летищен код MXP) е на около 50 км от центъра на Милано, който може да бъде достигнат с автобус, влак и такси. 

Експресният влак от Малпенза тръгва от терминал 1 и терминал 2 на летището. Билетите са около 13 евро, а пътуването трае около 40 минути (уебсайт с разписание на влака и актуални цени на билетите: www.malpensaexpress.it). Влакът спира на гара Кадорна (Cadorna), откъдето имате връзка с ММ1 и ММ2 линии на метрото, както и на Централна гара (Milano Centrale) и на Милано Порта Гарибалди. Не забравяйте да валидирате билета си на машините на перона преди качване във влака.

Aвтобуси тръгват от Терминал 2 на всеки 20 минути и стигат до централната гара за 40-60 минути (зависи от трафика). Можете да използвате директен автобус на компанията Autostradale от летището (Терминали 1 и 2) до централната гара на Милано. Билет 8 евро. (www.autostradale.it). Malpensa Shuttle също има автобуси, които се движат до Централната гара (www.malpensashuttle.it)

Между двата терминала на летището се движи безплатен автобус на всеки 15-20 минути, но често опашките са големи и може да се наложи да почакате доста.

Уебсайт на летище Малпенза: www.milanomalpensa-airport.com

От Линате (летищен код LIN) са около 7 км до центъра на Милано. Пред летището на всеки 10 минути спира автобус 73 от градския транспорт, който стига до площад San Babila, откъдето имате връзка с линия 1 на метрото. Внимавайте - трябва да се качите на автобус 73, който пътува за "SAN BABILA M1", a не за "S. FELICINO". Има и експресна линия 73 (X73) само с една междинна спирка до площад San Babila.

Можете да използвате и директен автобус на компанията Autostradale от летището до централната гара на Милано. Билет 5 евро. (www.autostradale.it)

Таксито излиза около 18 евро.

Уебсайт на летище Линате: www.sea-aeroportimilano.it

Бергамо (Орио ал Серио, Orio al Serio, летищен код BGY) е по-малко летище и е на около 50 км североизточно от Милано, край град Бергамо. Може да отидете до центъра на Милано с автобус, спирката е непосредствено пред залата за пристигащи. Едночасовото пътуване струва 10 евро в едната посока и 15 в двете.

Можете да използвате и директен автобус, билет 10 евро, по-евтино, ако си го закупите предварително онлайн (http://ticketonline.orioshuttle.it). Такси ще ви вземе около 100 евро.

Уебсайт на летище Бергамо: www.milanbergamoairport.it

Обществен транспорт

Местната компания за градски транспорт в Милано се нарича ATM и включва метро, автобуси и влакове. Билети и транспортни карти може да се закупят от билетните офиси на ATM, информационните пунктове и билетните машини. Не забравяйте да валидирате билета си на машинката в автобуса веднага след качване. Има стандартни, еднодневни и тридневни билети. За всеки куфар, който пренасяте в градския транспорт, трябва да продупчите отделен билет (има специални билети за багаж, но може да ползвате и стандартен билет). 

Метрото има четири действащи линии - М1, М2, М3 и М5. Довършва се линия М4. 

Има и жп подземни линии (т.нар. passante ferroviario), обозначени с буквата S, свързващи Милано с предградията му.

Има и нощни автобусни линии, като един билет важи за цялата нощ независимо колко пъти ползвате автобуси. 

Уебсайт с разписания и информация за билети: www.atm-mi.it

Таксита

Такситата обикновено са бели и може да се хванат на улицата или на стоянки, намиращи се най-често пред жп гари и метростанции. Крайната сметка зависи от куфарите, които носите, деня и часа. Ако поръчате такси по телефона, таксиметърът започва да отчита от момента на тръгване на таксито към вас. Има допълнителни такси за празници и през нощта.

Влак

Централната гара (Milano Centrale) се обслужва от националния жп превозвач Trenitalia. Оттам имате директни връзки с почти цяла Италия, както и с много европейски градове. Връзка с линия 2 и 3 на метрото 

Уебсайт: www.milanocentrale.it

Гара Кадорна (Cadorna) се обслужва от жп компанията Ferrovie Nord (www.trenord.it). Удобна е, ако пътувате за гара Como Lago (езерото Комо). Връзка с линии 1 и 2 на метрото).

Гара Гарибалди (Garibaldi) е спирка на вътрешните жп линии за Милано.

Автобус

Главната автогара е ММ1 Lampugnano (Лампуняно), откъдето тръгват автобуси за цяла Италия и някои европейски градове. Основен превозвач е Autostradale (www.autostradale.it)

Забележителности около Милано
Свързани Пътеписи за Милано