Събития - Мюнхен

Февруари

Карнавалът (Fasching)

Веселбата преди Великите пости се характеризира с цветни паради и маскени балове. На пазара Viktualienmarkt има специално организирани събития. Празненствата, които достигат кулминацията си след Сирни Заговезни, продължават от 4 до 6 седмици, в зависимост от Великите пости. За конкретни дати може да проверите в Туристическия информационен център (www.muenchen.de)

Март

Силният сезон на бирата (Starkbierzeit)

По време на Силния сезон на бирата на сериозните пиячи дават свежата реколта, за да ги укротят до Октоберфест. Дори и само една халба от тежкото пиво, което се вари специално за сезона, ще утоли жаждата на най-големите привърженици на бирата. Сезонът започва от третия петък на Великите пости и продължава две седмици. Марки бири, които завършват на суфикса „-ator”, например Salvator, са създадени да се консумират специално по време на постите. Това отклонение от строгите правила на постите е одобрено от местните преди доста време.

Април и май

Битакът Auer Dult

Това е стара мюнхенска традиция – цветущ осемдневен битак, който се появява три пъти годишно. Ценни антики, както и бракувани стари предмети чакат най-умелите в изкуството на пазарлъка да ги вземат. Търговците разполагат сергиите на площад Mariahilfplatz в последната събота на април (Maidult), в последната събота на юли (Jakobidult) и в последната събота на октомври (Herbst Dult).

Улични шествия със статуята на Исус Христос

На осмия четвъртък след Великден из целия регион може да видите улични шествия с облечени коне, момичета в бяло, свещеници, както и статуя, символизираща Исус Христос, която хората носят заедно с други атрибути.

Юни

Филмов фестивал в Мюнхен

Този фестивал в края на юни не е толкова популярен, колкото този в Берлин, но също привлича страшно голяма публика.

Уебсайт: www.filmfest-muenchen.de

Музикалният фестивал Tollwood

Този музикален фестивал, организиран от природозащитниците, приветства свободния дух на джаз музиката, блуса и рока. Започва от третата седмица на юни и продължава до първата на юли. Провежда се в Олимпия парк (Olympiapark). 

Уебсайт: www.tollwood.de

Юли

Фестивал на операта и Мюнхенско лято на музиката

Оркестърът на Мюнхенската филхармония и Баварската опера показват най-доброто от сина на Мюнхен – Вагнер, както и от други виртуози като Моцарт, Орф, Махлер, Щраус. Продължава през целия месец юли. За повече информация попитайте в Туристическия информационен център в града.

Гей парадът

Големият ден за стоте хиляди гейове и лесбийки, които живеят в града, привлича хора от цяла Бавария. Този изпълнен със забавление парад с неговите невероятни облекла и фризури, е едно от най-големите събития от този тип в цяла Европа. Провежда се в средата на юли.

Уебсайт: www.csd-munich.de

Август

Летен фестивал в Олимпия парк (Olympiapark Sommerfest)

Този посещаван летен фестивал близо до площад Coubertin е открита сцена за класическа музика, рок, джаз, както и представления, които се играят в Открития театър на парка. Входът е свободен.

Септември

Октоберфест

Въпреки името си, най-известният бирен фестивал в света е в по-голямата си част през септември. От последната седмица на септември, в продължение на 16 дни, центърът на Мюнхен се превръща в нещо, което може да наречем най-големия панаир за забавления в света. Това е бирен фестивал, който обаче включва много други вълнуващи събития, както и различни сергии за пазаруване. През 2010 година фестивалът празнува стотната си годишнина. Започва предпоследната събота на септември и завършва в първата неделя на октомври. Хотелите са препълнени, резервирайте рано. Прочетете и подробна статия за Октоберфест.

Ноември

Коледни базари (Christkindlmarkt)

Всяка вечер от 17:30 часа се носи класическа коледна музика из Коледния пазар, на украсения навсякъде с лампички, площад  Marienplatz. Започва от края на ноември до Бъдни вечер. Коледни базари има и на още няколко места в града, включително на поляните, където се провежда Октоберфест. Прочетете повече за коледните базари в Мюнхен.

Забележителности около Мюнхен
Свързани Пътеписи за Мюнхен