Транспорт - Мюнхен

Летище

Летище Мюнхен (летищен код MUC) е разположено на около 40 км северно от града. Най-лесният начин да стигнете дотам е с влаковете S1 и S8, които стигат дотам за 41 и респективно 35 минути от централната гара (Hauptbahnhof). S1 се движи от 3:45 часа на всеки 20 минути до 23:25 часа. S8 тръгва към 3:18 часа и се движи на всеки 20 минути до 00:38 часа. Цената на еднопосочен билет е 10 евро. 

От летището можете да се качите и на експресния автобус Lufthansa Express Bus, който минава на всеки 15 минути. Билетът струва около 10 евро (актуална информация за цени на билети и разписание тук: www.airportbus-muenchen.de/en). Има и директни автобуси за други германски градове (информация, цени и разписание: https://www.flixbus.com/bus-schedule-bus-stop/munich-international-airport)

Такси от летището струва най-малко 60 евро.

Уебсайт: www.munich-airport.de

Друго летище край Мюнхен, използвано от нискобюджетните авиокомпании, е това в Меминген или Мюнхен Запад (известно още като Munich West, Allgau или Flughafen Allgau). Оттам можете да стигнете до Мюнхен с директен автобус, чието разписание е съобразено с кацащите полети. Цената на еднопосочен билет е 20 евро или 15 евро, ако го купите онлайн на www.allgaeu-airport-express.de.

Уебсайт на летище Меминген: www.allgaeu-airport.de

Обществен транспорт

Има широка мрежа от метро (U-Bahn), наземни влакове (S-Bahn), автобуси и трамваи, преплитаща се около централните площади Маринплац (Marienplatz) и Карлсплац (Karlsplatz). Транспортът функционира отлично и в центъра на града е по-лесно да се придвижвате с него, отколкото с кола. Дневна карта за цялата MVV мрежа (Münchner Verkehrs und Tarifverbund) струва около 13 евро, а само за централната зона – 7 евро. 

Уебсайт: www.mvv-muenchen.de

Таксита

Всички лицензирани таксита имат идентификационен номер, който пътниците може да изискват.

Автомобил

Ако ще се движите предимно в центъра на града, по-добре не наемайте автомобил - задръстванията сутрин и привечер са неописуеми, а намирането на място за паркиране - невъзможно.

Влак

Централната жп гара (Hauptbahnhof) се намира в самия център на Мюнхен, като жп връзките с Германия и цяла Европа са отлични.

Забележителности около Мюнхен
Свързани Пътеписи за Мюнхен