Монтана

За града

Оферти

Статии

Монтана / Montana

Монтана е град, който се намира в близост до река Огоста до язовир "Огоста" в  Северозападна България. Населява се от близо 48 000 души и се намира на 147 метра надморска височина. Забележителностите, които могат да видят посетителите на монтана и околностите са: Историческия музей, Художествената галерия "Кирил Петров", Археологическата експозиция - лапидариум, епиграфски паметници от римската епоха, храма "Св. св. Кирил и Методий" и Михайловата къща, античната крепост (Монтана), Калето, Язовир "Огоста", Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча" и др. град Монтана се намира на 114 километра от София в посока Север, на 38 километра от Враца в посока Северозапад, на 23 километра от Берковица в посока Североизток и на 102 километра от Видин в посока Югоизток.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Монтана е свързан в по-големите градове в България и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните направления: София, Плевен, Лом, Оряхово, Берковица, Белоградчик, Вършец, Копиловци, Игнатово, Гюргич и др.
Разписание на на автобуси заминаващи от автогара Монтана: http://montana-dnes.com/modules.php?name=Reference&op=omnibus
Телефон за връзка с автогара - Монтана: (096) 306 770

Железопътен транспорт
град Монтана е свързан със страната и посредством железопътен транспорт. Градът е междинна гара на железопътния клон Бойчиновци - Берковица.

С кола
град Монтана се намира на 114 километра от София в посока Север, на 38 километра от Враца в посока Северозапад, на 23 километра от Берковица в посока Североизток и на 102 километра от Видин в посока Югоизток. Монтана се намира на пътя Е79 (Видин - Враца - София - Кулата) и на главния път 81 (Лом  - София).

Обществен транспорт
В град Монтана функционира градски транспорт, който се състои от автобуси.

 

 

Заведения

Бирария "Бавария"
Адрес: л. Любен Каравелов 4a
Телефон за връзка: 09623304

Ресторант "Дружба"
Адрес: ул. Бузлуджа 1
Телефон за връзка: 09623641

Механа "Нашенци"
Адрес: бул. 3 Март 15
Телефон за връзка: 09629289

Механа "Българи"
Адрес: ул. Славянска 8
Телефон за връзка: 09629203

Шопинг

В град Монтана има доста малки и средни магазини. Ако отидете до откритите пазари в града, ще намерите земеделска продукция, която е произведена в околността.

Забележителности

Историческият музей
Историческият музей в град Монтана разполага с над 50 00 експоната, които посетителите могат да видят. Музеят е създаден през 1953 година.В Експозиционната зала е представено културно-историческото развитие на града и региона в периода V-ІV хил. пр. Хр.-ХХ в. сл. Хр. Интересни са колекции от мраморна и метална пластика, монети, накити, старопечатни книги и др.
Адрес: ул. "Цар Борис ІІІ" No. 2
Телефон за връзка: 096/ 307 481 - директор; 096/ 305 156 - уредници
E-mail: bgmontanamuseum@adv.bg
Website: http://www.bgmontanamuseum.com

Художествената галерия "Кирил Петров"
Художествената галерия "Кирил Петров"е основана през 1972 година. В сградата й се провеждат редовно концерти, литературни срещи и беседи. Посетителите могат да видят ценни творби.
Адрес: ул. „Цар Борис III” 19
Телефон за връзка: 096/305316 и 307218
E-mail: art_galery_montana@abv.bg


Археологическата експозиция
Археологическата експозиция се намира в близост до античния град Монтана. Тя представя забележителни епиграфски паметници от римската епоха.

Храмът "Св. св. Кирил и Методий"
Храмът "Св. св. Кирил и Методий" е паметник на културата от местно значение. Иконите в него са направени от Христо Янчев, а иконостасът е създаден с растителни, геометрични и зооморфни орнаменти.

Михайловата къща
Михайловата къща е единствената реставрирана и съхранена късновъзрожденска сграда в Монтана. В нея се експонират различни изложби.
Адрес: ул. "Черковна"
Телефон за връзка: 096/ 305 589
E-mail: bgmontanamuseum@adv.bg
Website: http://www.bgmontanamuseum.com
 
Античната крепост Монтана
Останки от античната крепост Монтана се намират в града в посока Югозапад. Октрити са порта и кула, сгради, базилика и зидове.

Язовир "Огоста"
Язовир "Огоста" се намира на около 4 километра от село Бистрилица в близост до град Монтана в югозападна посока. Вместимостта на язовира е около 500 милиона кубични метра, което го прави един от най-големите в страната.

 

 

Събития

- Празник на града Свети Дух — датата е различна всяка година (в края на май месец или началото на юни)
- Национални празници на духовите оркестри "Дико Илиев" - май месец


 

Забележителности около Монтана

Избрани оферти