Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Москва

Летища

Най-голямото международно летище в Москва е "Шереметиево" (Шереметьево). Кодът на летището е SVO. Шереметиево се намира на 30 км от града и е най-удобно да вземете бързия летищен влак Aeroexpress, който стига до жп гара Белорусский за около 30 минути. Можете да вземете и такси. Обикновено може да си резервирате предварително чрез хотела или туристическа агенция. Иначе има и различни маршрути на автобуси, които ще ви закарат за 30-70 минути в зависимост от трафика и крайната ви дестинация. 

Уебсайт на "Шереметиево": http://svo.aero

Международни полети се обслужват и на летище "Домодедово" (код DME), на 22 км от Москва. Летището е свързано с Москва с магистрала и можете да стигнете удобно с кола или такси. От гара "Павелецкая" можете да стигнете със скоростния влак Аероекспрес. От метростанция Домодедовская вземете маршрутка или автобус (тръгват на ввсеки 15 минути между 6 часаи полунощ).  

Уебсайт: www.domodedovo.ru

Другото международно летище е "Внуково" (VKO), което се намира на около 28 км от центъра на Москва. До него можете да стигнете с влака Аероекспрес от Киевская метростанция. От "Юго-Западная" станция на метрото можете да стигнете с маршрутно такси. 

Уебсайт: www.vnukovo.ru

Ако решите да се придвижите с кола от/до някое от летищата, имайте предвид, че трафикът в Москва е много натоварен, особено по двата основни пътя до "Шереметиево" и "Домодедово". Предвидете най-малко 2 часа, за стигане до летищата в интервала 9-21 часа. През останалата част от денонощието ще са ви нужни около 45 минути да стигнете до летищата от центъра.

Обществен транспорт

Московското метро е едно от най-красивите в света и най-натовареното (дори повече от токийското). То има повече от 10 линии и над 200 станции и обща дължина от над 300 км. Структурата на метрото е радиална - т.е. от центъра тръгват лъчи към краищата на града. Всяка линия си има цифра, име и цвят. "Кольцевая линия" (Кръговата линия) представлява 20-километров пръстен, позволяващ връзка между радиалните линии. Интересно е, че при московското метро много лесно можете да разберете в каква посока се движите по гласа на обявяващия станциите. При радиалните линии ако се движите към центъра, гласът е мъжки, а ако се движите към покрайнините - женски. Московчани наричат това правило: "Шефът ти те вика на работа, жена ти те вика вкъщи".

В пиковите часове влакове минават на около 90 секунди, а през останалото време - на всеки 2-3 минути, късно вечер до 8 минути. Влаковете се движат от около 5 часа сутринта до 1 часа след полунощ. Ако пътувате с голям куфар, не забравяйте да си купите специален билет и за него.  

Уебсайт на московското метро: www.mosmetro.ru

Освен това има и автобуси, тролейбуси и трамваи. Билети може да си купите от будките или от шофьорите, но трябва да ги перфорирате след това.

Таксита

Най-лесно е да си хванете такси от улицата. Обикновено и коли на частни лица работят като таксита. Лицензираните таксита имат залепено лого отстрани и зелена лампа на предния прозорец. Рядко се използват апарати, така че уговорете цена преди да се качите.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва