Транспорт - Москва

Летища

Най-голямото международно летище в Москва е "Шереметиево" (Шереметьево). Кодът на летището е SVO. Шереметиево се намира на 30 км от града и е най-удобно да вземете бързия летищен влак Aeroexpress, който стига до жп гара Белорусский за около 30 минути. Можете да вземете и такси. Обикновено може да си резервирате предварително чрез хотела или туристическа агенция. Иначе има и различни маршрути на автобуси, които ще ви закарат за 30-70 минути в зависимост от трафика и крайната ви дестинация. 

Уебсайт на "Шереметиево": http://svo.aero

Международни полети се обслужват и на летище "Домодедово" (код DME), на 22 км от Москва. Летището е свързано с Москва с магистрала и можете да стигнете удобно с кола или такси. От гара "Павелецкая" можете да стигнете със скоростния влак Аероекспрес. От метростанция Домодедовская вземете маршрутка или автобус (тръгват на ввсеки 15 минути между 6 часаи полунощ).  

Уебсайт: www.domodedovo.ru

Другото международно летище е "Внуково" (VKO), което се намира на около 28 км от центъра на Москва. До него можете да стигнете с влака Аероекспрес от Киевская метростанция. От "Юго-Западная" станция на метрото можете да стигнете с маршрутно такси. 

Уебсайт: www.vnukovo.ru

Ако решите да се придвижите с кола от/до някое от летищата, имайте предвид, че трафикът в Москва е много натоварен, особено по двата основни пътя до "Шереметиево" и "Домодедово". Предвидете най-малко 2 часа, за стигане до летищата в интервала 9-21 часа. През останалата част от денонощието ще са ви нужни около 45 минути да стигнете до летищата от центъра.

Обществен транспорт

Московското метро е едно от най-красивите в света и най-натовареното (дори повече от токийското). То има повече от 10 линии и над 200 станции и обща дължина от над 300 км. Структурата на метрото е радиална - т.е. от центъра тръгват лъчи към краищата на града. Всяка линия си има цифра, име и цвят. "Кольцевая линия" (Кръговата линия) представлява 20-километров пръстен, позволяващ връзка между радиалните линии. Интересно е, че при московското метро много лесно можете да разберете в каква посока се движите по гласа на обявяващия станциите. При радиалните линии ако се движите към центъра, гласът е мъжки, а ако се движите към покрайнините - женски. Московчани наричат това правило: "Шефът ти те вика на работа, жена ти те вика вкъщи".

В пиковите часове влакове минават на около 90 секунди, а през останалото време - на всеки 2-3 минути, късно вечер до 8 минути. Влаковете се движат от около 5 часа сутринта до 1 часа след полунощ. Ако пътувате с голям куфар, не забравяйте да си купите специален билет и за него.  

Уебсайт на московското метро: www.mosmetro.ru

Освен това има и автобуси, тролейбуси и трамваи. Билети може да си купите от будките или от шофьорите, но трябва да ги перфорирате след това.

Таксита

Най-лесно е да си хванете такси от улицата. Обикновено и коли на частни лица работят като таксита. Лицензираните таксита имат залепено лого отстрани и зелена лампа на предния прозорец. Рядко се използват апарати, така че уговорете цена преди да се качите.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
от 2555 лв.
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
7 нощувки
Самолет
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
от 2376 лв.
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
7 нощувки
Самолет
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
от 2555 лв.
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
7 нощувки
Самолет
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
от 2376 лв.
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
7 нощувки
Самолет