Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Москва

Кремъл

В Кремълския комплекс има много културно-исторически паметници, сред които Успенския, Благовещенския и Архангелсия събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света. Прочетете подробна статия за Кремъл.

Оръжейната палата в Кремъл

Ако обичате злато, кадифе и скъпоценни камъни, трябва да отидете в Оръжейната. Богатствата, събирани през вековете от руските царе и принцове, включват някои великолепни версии на яйцето "Фаберже" и царското облекло на Екатерина Велика, както и диамантения фонд с колекция от скъпоценности и бижута. Прочетете подробна статия за Оръжейната палата в Кремъл.

Червеният площад и Мавзолеят на Ленин

Червеният площад (Красная площадь) стои гордо, заобиколен от Кремъл и катедралата Свети Василий Блажени. В мавзолея си тук от 1924 г. почива Ленин. Червеният площад е любимо място не само на туристите, но и на московчани. Можете да посетите Червения площад денонощно, затворен е само в навечерието и деня на важни празници. Всяка година на 9 май на площада се провежда мащабен военен парад с участието на руски и чуждестранни войски и въздушно шоу. Прочетете подробни статии за Червения площад и Мавзолея на Ленин.

Катедралата Св. Василий Блажени

С кръглите си брилянтно оцветени куполи църквата прилича на замък от приказките. Построена е по времето на Иван Грозни през 1550 г., след победа над татарите. Днес църквата е едно от архитектурните чудеса на света.

Успенската катедрала

Успенската катедрала (Успенский собор) се намира в Кремъл, на Катедралния площад. Храмът е една от най-старите сгради в Москва и в продължение на няколко века е бил катедралният храм на Русия.

Храмът на Христос Спасител

Храмът на Христос Спасителя е построен в знак на благодарност към бог за помощта и застъпничеството в трудните времена за Русия и преди всичко по време на войната срещу Наполеон през 1812 г. 

Третяковската галерия

С 62-те зали и 100 000 картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света. За щастие не всички се показват накуп, а по малко в различно време. Прочетете подробна статия за Третяковската галерия.

Музек за изящни изкуства Пушкин

Рай за тези, които се интересуват от изкуство. Тук импресионистите и постимпресионистите са наредени до по-стари творци като Рембранд и Ботичели.

Държавен исторически музей

Държавният исторически музей (Государственный Исторический музей) представя историята на Русия. Той се намира на Червения площад. Неговите експозиции съдържат експонати от праисторически племена до днес. Прочетете повече за Държавния исторически музей.

Болшой театър

Болшой театър (Большой театр) е исторически театър в Москва, Русия. Той е проект на архитекта Джоузеф Бове. В Болшой театър се представят балетни и оперни изпълнения от най-високо ниво в Русия. Прочетете подробна статия за Болшой театър.

Новодевически манастир

Новодевически манастир (Новодевичий монастырь) е вероятно най-добре познатият манастир в Москва. Самият манастир е останал непокътнат от XVII век досега. Той е построен през 1524 г. от княз Василий III в чест на победата при Смоленск. Прочетете повече за Новодевически манастир.

Кула Останкино

Кулата Останкино (Останкинская телебашня) е телевизионна и радиокула. Проектът е на дизайнера Николай Никитин. Кулата достига височина от 540 м. Името й идва от името на квартала, в който се намира – Останкино. Прочетете повече за кулата Останкино.

Александровската градина

Александровската градина се намира в самия център на Москва - от Червения площад до Кремълската крайбрежна улица. Градината е с площ около 10 хектара и е създадена по заповед на Александър II при възстановяването на града след войната през 1812 г. Сред растенията в нея са люляци, акации, жасмини и 200-годишен дъб. В нея се намира и Вечният огън при Паметника на незнайния воин.

Камбанарията на Иван Велики

В самия център на Москва, на Катедралния площад (Соборная площадь) в Кремъл, се намира храмът-камбанария "Свети Йоан Лествичкин", по-известен като камбанарията на Иван Велики. Тя обединява всички древни храмове на Кремъл в единен архитектурен ансамбъл. На камбанарията има общо 21 камбани, най-голямата сред които е Успенската (Празичната, Цар-камбана) с тегло 65 т 320 кг. От наблюдателна площадка от камбанарията може да се види Кремъл от птичи поглед. 

Мемориален музей на космонавтиката

Музей, посветен  на руската космонавтика. Представя много експонати, свързани с технологиите, космическата храна, космическите кораби, космическите екипи и оборудване, както и препариран двойник на кучето Лайка. Можете да се разходите в реален аналог на космическата станция "Мир". Затоврен в в понеделник. 

Адрес: Проспект Мира 111

Уебсайт: www.kosmo-museum.ru

Кремъл в Измайлово

Комплексът е изграден като малък град с централна част с площад и прилежащите към него сгради. След като влезете в комплекса, направете обиколка из целия парк. Всяка постройка има свое предназначение - било то музей, галерия или атракцион. И всичко това е обградено от копие на кремълските червени стени. Намира се в Измайлово (някога отделен град, сега част от Москва). Прочетете подробна статия за Кремъл в Измайлово.

Московската зоологическа градина

Московската зоологическа градина се намира в самия център на руската столица. В Европа само Виенският зоопарк е по-стар. Там можете да видите близо 1000 животински вида. Най-много посетители има през почивните дни между 12 и 14 часа. Информация за работно време и цени на билети тук: www.moscowzoo.ru

Арбат

Арбат е район в Москва, свързан с много популярни руски исторически личности. Почти всяка къща там има богата история. В Арбат се намират къщите-музеи на Лермонтов, Марина Цветаева, Пушкин. В района на Нов Арбат се намират популярните къщи-книжки - четири 26-етажни сгради във формата на разтворени книги. От отсрещната страна на улицата пък има пет 25-етажни сгради-кули с ресторанти и магазини.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва