Неапол

За града

Оферти

Статии

Неапол / Neapol

Неапол (Naples – англ.; Napoli – итал.) е столица на региона Кампания и на провинция Неапол. 

Неапол се намира между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета, на брега на залива Неапол. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в Неапол има музиката - било то романтична музика с китара или мандолина, опера или традиционна италианска музика. Неапол е и синоним на пица – смята се, че тук е поставено нейното начало. Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба, а отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo – най-старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282 г. И е архитектурен символ на Неапол), Castel dell'Ovo („замъка яйце “- намира се на малкия полуостров Мегариде) и Sant'Elmo (завършен е през 1329 г. и има форма на звезда). Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие на дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей.

Важна информация

Население: 1 милион жители 

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Работно време: Обикновено магазините работят от 10 до 13:30 часа и от 16:30 до 20 часа. По-големите магазини не затварят по обед. В неделя всеки магазин преценява дали да работи или да почива. 

Електричество: 220/240 V

Телефонен код: +39 (за Италия), 081 (за Неапол)

Сигурност и престъпност: Неапол е известен с престъпността си, но не прекалявайте с притесненията. Достатъчно е да следвате няколко правила и да следвате съветите на местните. Внимавайте за крадци на мотопеди, които могат да ви дръпнат чантата. Случва се да крадат багаж от влаковете, така че не го оставяйте без надзор. Площад Пиаца Гарибалди е едно от местата, където най-много да се пазите от джебчии. Избягвайте и района на Форчела и Папакода през нощта. 

Транспорт

Много добър начин за придвижване в Неапол е ходенето пеш, защото особено разстоянията особено в историческия център са малки и се обхождат бързо. 

Летище

Самолетите в Неапол кацат на летище „Неапол”, което се намира на 7 км от града. От летището до града можете да се придвижите с автобус Alibus на компания ANM. Автобусът спира на централната жп гара и на „Пиаца Муничипио” в близост до най-голямото пристанище. Билети се купуват от автобуса. Около летището внимавайте за незаконни таксита, ако предпочетете такъв превоз.

Влак

Ако идвате от други части на Италия с влак, той спира на централна гара „Наполи” на „Пиаца Гарибалди”, откъдето можете да се прекачите на метро или да вземете автобус R2 или 601 за две спирки до пристанището. Има влакови линии, които свързват Неапол с околностите му. „Чиркумвезувиана” свързва центъра на Неапол със Соренто, като спира на гарата край останките на Помпей и на Ерколано. Друго разклонение минава край Везувий. „Кумана” свързва Неапол с центровете на Монтесанто, Баньоли, Арко Феличе и др., преди да стигне до Торегавета.

Обществен транспорт

Общественият транспорт е разделен между няколко различни компании. Ако ще пътувате повече с градски транспорт, можете да закупите карта, валидна за всички линии, на компания Unico Compania, която може да е за един ден, за седмица или за месец. Задължително валидирайте билета си веднага след качване.

Метрото е удобно, но по празници не работи изобщо, като често липсва информация за това докога ще продължи почивката. Автобусите в Неапол често са претъпкани и се движат бавно в задръстванията, затова се старайте да ги отбягвате. 

Ферибот

Фериботи свързват Неапол с близките острови и други крайбрежни градове. Някои от тях са „Метро дел Маре”, „АлиЛауро” и „L.N.G.”. Ако пътувате по вода, корабчетата спират на „Стационе Маритима”, непосредствено в центъра на града, близо до „Пиаца Муничипио”.

Такси

Трафикът в Неапол е твърде напрегнат и придвижването е времеемко. Избирайте само легални таксита с емблема на вратата, както и списъци с цени на различни езици.

Заведения

Неаполитанската кухня предлага голям избор от морски деликатеси. Но преди всичко Неапол е родното място на пицата! Можете да посетите прочутите заведения "Пица Бранди" или "Да Микеле", където да пробвате автентична пица Маргарита или да тествате паста със сос пумарола или ала путанеска. Сиренето моцарела също е характерно за региона. От сладкишите не пропускайте баба и сфолиатела.

В Неапол, както и в цяла Италия, се пие силно еспресо, което местните често поръчват с шот алкохол като самбука или уиски. 

В последно време Неапол се превръща и в център на нощния живот, тъй че можете да потърсите приятно заведение по оживените улици "Пиаца Белини", "Пиаца Санта Мария ла Нова" и "Пиаца Сан Доменико Маджоре". След 20 часа сякаш целият град се стича в района на Киая около улица Belledonne за първия аперитив за вечерта. 

Шопинг

Вероятно още от римско време площад Пиаца дел Меркато е основна търговска улица в Неапол. Модни дрехи, аксесоари и бижута ще намерите по улиците Calabritto, Filangieri, Chiaia и Toledo. 

Ако искате да спестите пари, отбийте се в магазините и открития пазар на „Корсо Джузепе Гарибалди”. В Неапол има и няколко големи мола, разположени в покрайнините – „Кампания Мол” и „Вулкано Буоно”, до които можете да се придвижите с кола. „Виа Толедо” в идеалния център на Неапол е прекрасна улица за пазаруване с множеството си разнообразни магазини. Интересни находки има в магазин Pepi Vintage Sunglasses, където ще намерите слънчеви очила във винтидж стил. 

Ако сте почитатели на битпазарите, посетете този до затвора Poggioreale - работи от четвъртък до понеделник. 

Забележителности

Улица Сан Грегорио Армено е известна като запазила духа на традиционната чаршия. На нея се намира и едноименната църква в неаполитански бароков стил  Виа дей Трибунали, друга улица в близост, пък е известна със запазените си арки, датиращи отпреди повече от хиляда години!

Помпей

Не пропускайте да отидете до Помпей, докато сте в Неапол. Древният град, разположен южно от Неапол, е печално известен със своето разрушение през 79 г. сл.Хр., когато лавата от изригналия вулкан Везувий го погребва. Днес това е една от най-посещаваните забележителности в Неапол, пълна с любопитни и зловещи гледки.

Вулканът Везувий

Единственият активен вулкан в континентална Европа ще възнагради изкачването ви с невероятна гледка към Неаполитанския залив, както и с възможността да надникнете в кратера му. Вулканът е известен с това, че е унищожил Помпей преди две хилядолетия, но днес е под постоянно наблюдение на геолози. Посещението е задължително с гид, който е включен в цената на билета (около 10 евро). Носете си пари в брой за посещението. При лошо време преходите може да бъдат отложени. Везувий се намира на около 20 минути от Неапол, стига се с влака Circumvesuviano. Предвидете си около час и половина за изкачването. Прочетете и 8 любопитни факта за вулкана Везувий.

Уебсайт: www.guidevesuvio.it

Националният археологически музей

Националният археологически музей в Неапол притежава една от най-добрите колекции на древногръцки и древноримски антики, включително мозайки, скулптури, скъпоценности, стъклени изделия и сребро, както и сбирка от древноримско еротично изкуство от Помпей, откъдето са набавени много от артефактите. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея. 

Уебсайт: www.museoarcheologiconapoli.it

Пиаца дел Плебишито

Пиаца дел Плебишито е центърът на съвременен Неапол. Храмът Сан Франческо ди Паола, намиращ се там, представлява огромна църква, увенчана с куполи. Отсреща се намира Кралският площад, където можете да разгледате реставрирания интериор на кралските покои.

Спаканаполи

Спаканаполи, или Виа Сан Баджо, е главната улица на Неапол, сърцевина на историческия му център. Претъпкано е с хора, по тротоарите се нижат различни църкви, магазинчета и други сгради. Това е плетеница от тесни улички, някога средище на гръцките и римски селища, унаследени от Неапол. 

Базиликата Санта Киара

Санта Киара е църква, част от обширен комплекс, включващ красиво украсен и изписан манастир, както и интересен археологически музей. Самата базилика е най-голямата готическа църква в града. Построена е в провансалски стил през 14-и век и ще зарадва почитателите на изкуството с няколко фрески от Джото. 

Адрес: Via Santa Chiara 49c

Катедралата на Неапол / Дуомо (Duomo di Napoli)

Дуомо е готическа катедрала от 13-и век, посветена на светеца покровител на Неапол – Сан Дженаро, който се чества ежегодно с голям празник. От едната страна на сграда е разположена базиликата „Санта Реститута”, най-старата неаполитанска църква – от 4-ти век. Тя е богато украсена във византийски стил и дори се счита, че колоните й са иззети от разрушения езически Аполонов храм.

Църквата Джезу Нуово (Gesu Nuovo)

Тази църква си заслужава посещението заради пищния интериор, включващ барокови мраморни статуи и олтари с инкрустирани полускъпоценни камъни като ахат и аметист. Намира се на едноименния площад в центъра на Неапол.

Църквата Сан Лоренцо Маджоре (San Lorenzo Maggiore)

Сан Лоренцо Маджоре е църква от 13-и век с добре запазени останки от древногръцки и древноримски сгради в подземията си. По Коледа в църквата се подрежда сцената на Рождество в реални размери. На три нива се разполага музей, който пази исторически предмети от манастира и археологически находки от района.

Адрес: Piazza San Gaetano 316

Замък Ово / Замъкът Яйце (Castel dell'Ovo)

Замъкът Ово или Дел`Ово буквално означава замъкът Яйце. Интересното име идва от легендарния римски поет Вергилий, който през Средновековието бил смятан за велик магьосник. Говорило се, че Вергилий слагал в основата на крепостите яйце. Ако яйцето се счупело, крепостта щяла да падне и куп нещастия да се стоварят върху Неапол. Това е най-старият замък в Неапол (първото укрепление е издигнато тук през 6-и в. пр.Хр.) и в него често се организират изложби и концерти. Отворен е всеки ден от 8 сутринта до залез, а в неделя и на празници - до обяд. 

Кастел Нуово / Новият замък (Castel Nuovo)

Кастел Нуово е друг замък, строен между 1279 и 1282 г. Тук се намира Общинският музей на Неапол, а отвътре можете да разгледате множество стенописи от периода 14-и -15-и век, както и много сребърни и бронзови изделия.

Кралският дворец (Palazzo Reale)

Тази някогашна резиденция ще ви впечатли с невероятните си градини, пълни с редки растения, статуи и тайни местенца. В рамките на двореца се намират театър Сан Карло, Националната библиотека на Неапол и местния туристически борд. 

Уебсайт: palazzorealenapoli.it

Театро Сан Карло (Teatro San Carlo)

Театро Сан Карло е известен с безупречната си акустика, мека на операта в цяла Южна Италия. Отваря врати през 1737 г. и днес се счита за най-стария запазен оперен театър в света.

Бурбонският тунел (Galleria Borbonica)

Ако да се разходите по таен тунел, който е служил и за военно укритие, ви звучи вълнуващо. не пропускайте този вълнуващ музей. Ще минете през 500-метровия 150-годишен Бурбонски тунел, като можете да се запишете на спелеологичен или исторически тур. 

Уебсайт: www.galleriaborbonica.com

Музей с парк Каподимонте

Музеят с парк Каподимонте е построен за крал Карлос III като ловен парк, а днес помещава един от най-богатите музеи в Италия с прекрасна сбирка от картини и порцелан. Можете да се разходите в кралските покои и градините.

Уебсайт: www.museocapodimonte.beniculturali.it

Манастир Сан Мартино (Certosa di San Martino)

Музеят и манастирът Сан Мартино притежава прочуто съкровище от стенописи, мозайки, градини, изделия и открива великолепни гледки. Информация за билети и работно време вижте на този сайт: www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=81

Неаполитанският залив

Разбира се, последно, но не по значение – Неаполитанският залив заслужава цялото ви внимание. От него можете без проблем по вода да се доберете до околните вълнуващи дестинации.

Дворец Казерта (Reggia di Caserta)

Крал Карлос III решава да издигне двореца Казерта като символ на величието си, който да съперничи по красота и пищност на френския Версай. Първоначалната идея била дворецът да се намира в Неапол, но заради уязвимостта на града по море било избрано намиращото се недалеч селище Казерта. Дворецът е използван като снимачна площадка за редица холивудски продукции. Във вътрешността му са заснети сцените в двореца на планетата Набу от Епизод I и II на „Междузвездни войни”, сцените във Ватикана от „Мисията невъзможна 3” , както и части от „Ангели и демони” по „Шифърът на Леонардо” (също в ролята на Ватикана). Намира се на около 30 км от Неапол. 

Уебсайт (неофициален): www.reggiadicasertaunofficial.it

Събития

Неапол обича да празнува. Фестивали с дълбоко религиозен корен избухват в екстравагантни прояви в древния град. Великден и периода между Коледа и Богоявление са важни събития, както и почитанията на свети Джанаро, закрилник на града, и на чудесата на света Мария дел Кармине.

Светски празненства има всевъзможни – от обичайните празници на пицата до по-значими начинания като Неаполитанския театрален фестивал и букинистката изложба „Галасия Гутенберг”. Всевъзможни събития непрекъснато се провеждат, понякога никога не се повтарят, така че следете възможно най-новите програми.

Фестивал на пицата

Фестивалът на пицата в Неапол Pizza Village се провежда обикновено през юни като главната крайбрежна улица на града се превръща едновременно в пицария и концертна зала под небето. Тук среща си дават най-добрите пицари в страната, знаменити готвачи от чужбина и някои от любимите музикални изпълнители на италианците. За актуални дати и повече информация вижте сайта на фестивала.

Уебсайт: www.pizzavillage.it

Забележителности около Неапол

Избрани оферти