Неапол
Неапол / Neapol

Неапол (Naples – англ.; Napoli – итал.) е столица на региона Кампания и на провинция Неапол. 

Неапол се намира между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета, на брега на залива Неапол. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в Неапол има музиката - било то романтична музика с китара или мандолина, опера или традиционна италианска музика. Неапол е и синоним на пица – смята се, че тук е поставено нейното начало. Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба, а отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo – най-старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282 г. И е архитектурен символ на Неапол), Castel dell'Ovo („замъка яйце “- намира се на малкия полуостров Мегариде) и Sant'Elmo (завършен е през 1329 г. и има форма на звезда). Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие на дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей.

Важна информация

Население: 1 милион жители 

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Работно време: Обикновено магазините работят от 10 до 13:30 часа и от 16:30 до 20 часа. По-големите магазини не затварят по обед. В неделя всеки магазин преценява дали да работи или да почива. 

Електричество: 220/240 V

Телефонен код: +39 (за Италия), 081 (за Неапол)

Сигурност и престъпност: Неапол е известен с престъпността си, но не прекалявайте с притесненията. Достатъчно е да следвате няколко правила и да следвате съветите на местните. Внимавайте за крадци на мотопеди, които могат да ви дръпнат чантата. Случва се да крадат багаж от влаковете, така че не го оставяйте без надзор. Площад Пиаца Гарибалди е едно от местата, където най-много да се пазите от джебчии. Избягвайте и района на Форчела и Папакода през нощта. 

Забележителности около Неапол
Лято в Неапол със самолет
от 388 лв.
Лято в Неапол със самолет
3 нощувки
Самолет
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
от 795 лв.
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
5 нощувки
Автобус
Лято в Неапол със самолет
от 388 лв.
Лято в Неапол със самолет
3 нощувки
Самолет
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
от 795 лв.
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
5 нощувки
Автобус