Събития - Несебър

Всяка година в Несебър се състои  Международния детско-юношески конкурс  ‘Слънце и радост’.

Организатори на конкурса са Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър под патронажа на Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образование – Бургас , Национален дворец на децата – София и “ Слънчев бряг “ АД.

Конкурсът способствува за изява  на таланта на участниците, за повишаване на изпълнителското им майсторство. Целта на организаторите е да съдействуват за развитие на детското творчество чрез общуване на ръководителите и децата от различните колективи , обогатяване репертоара им с класически и съвременни произведения. Една от основните задачи на конкурса е обединяването на децата от България и чужбина в творчески съюз , запознаване с културата на България. Могат да участват хореографски колективи /фолклорни, класически, модерен балет, спортни, характерни, мажоретни и др. танци/, фолклорни ансамбли и изпълнители на народни песни и инструменти, академични хорове, солисти, вокални групи и изпълнители на забавна музика, изобразително изкуство – художници, групи за циркова акробатика , спортен рокендрол, илюзионисти и други нестандартни форми на детско – юношеското творчество. Предвидени са четири групи: до 7 години – предучилищна възрастова група – І а група, до 10 години – младша възрастова група – І група, от 11 до 14 г. – средна възрастова група – ІІ група, от 15 до 18 г. – старша възрастова група – ІІІ група.


Друго редовно провеждащо е събитие в морския град е Международен фестивал на меда, който се провежда в центъра на Несебър.  Участниците  представят мед, пчелни продукти,  козметика и препарати за апитерапия.

Повреме на фестивала има симозиуми и лекции , семинари и конференции по пчеларство, апитерапия, технологии на биологично пчеларство.  

На конференцията  присъстват  делегати от много страни по света.Несебър е признат като столица на меда. В града производителите на мед са около 40.

С провеждането на Фестивалите на меда се дава старт на приближаването на производителя до консуматора. Несебър е градът, където по брой на населението се продава най-много мед.

На 15 места в града се предлага мед, най-вече в сувенирна керамика, с което се рекламира качеството на меда и град Несебър като световна историческа даденост.

В расивия морски град Несебър всяка година се провежда и  ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ „МЕСЕМБРИЯ”.Несебърският фестивал ползва световната известност на града като курорт, културно-исторически и развлекателен център, но с провежданите  фестивал на територията на града, добавя към изброените характеристики още един знак – фестивален град.

Идеята на  организаторите на събитието е  то  да се концентрира около малко на брой, но значими прояви и да бъде ориентирано към по-високите етажи на обществената стълбица.

Псредством този фестивал Несебър,   признат за световен град от Юнеско,  се превръща в център на европейски филмови, театрални и музикални премиери, както и на място, където се раждат нови обществено-значими и политически идеи.

 

Забележителности около Несебър
Свързани Пътеписи за Несебър
Почивка в България в студиа до Несебър
от 114 лв.
Почивка в България в студиа до Несебър
1 нощувки
Собствен превоз
Почивка в хотел Bella Vista Синеморец
от 59 лв.
Почивка в хотел Bella Vista Синеморец
1 нощувки
Собствен превоз
Почивка в България в студиа до Несебър
от 114 лв.
Почивка в България в студиа до Несебър
1 нощувки
Собствен превоз