Несебър

За града

Оферти

Статии

Несебър / Nesebyr
Несебър (Nesebar) се намира в Югоизточна България. Несебър е древен град с богата история, основан е под името Месимврия. Градът е обявен за архитектурен и археологически резерват. В Старият град са запазени ценни исторически паметници. Можете да посетите: Археологическият музей, Етнографският музей, Църква Св. Стефан, Църква Св. Спас. Новата част на града се отличава с модерна архитектура, разполага с богато разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, дискотеки. В югоизточната част се намира Южният парк. В близост до Несебър се намира Слънчев бряг, Равда, Поморие, Свети Влас. София - Несебър - 407 км. Пловдив - Несебър - 295 км. Варна - Несебър - 98 км. Бургас - Несебър - 41 км.

Транспорт

Несебър е един от най-посещаването курорти на българското Черноморие.  Разположен е на около 40 км от Бургас , на 98 км от Варна и на 410 км от София.  

До красивия морски град има доста варианти за  придвижине, като разбира се най-удобно би било с личен автомобил.  Новоизградената пътна магистрала до Бургас прави пътуването с автомобил удоволствие. Пътищата са добре поддържани. През летния сезон в пиковите часове на деня са възможни задръствания.

Освен това дотам  може да се стигне  с помощта на автобуси, които  свързвата града е повечето големи градове в страната.  Автобусният транспорт в района е силно развит. С автобус може да достигнете всяка точка на България или да пристигнете оттам. Редовни градски автобуси обслужват Несебър и го свързват със Слънчев бряг, Равда и Влас. Пътуването между Бургас и Несебър може да се осъществи и по вода.
 

Несебър не разполага с ЖП гара. Най-близката се намира в Бургас, на около 40 км. Редовни автобуси свързват Бургаската ЖП гара с Несебър.


До морския град може да се стигне и с въздушен транспорт. Летище Бургас се намира на около 30 км, като разполага с незабавен транспорт до Несебър и околността.


Като един от най-посещаваните курорти на нашето Черноморие, Несебър е свързан с автобусни линии до много градове. Обикновено автобусите спират на т.нар. спирка Аптека.

От София за Несебер ежедневно  пътуват  автобуси  от Централна автогара София .

Редовен транспорт свързва Бургас и Поморие с Несебър и Слънчерв бряг. Поради многото туристи тук има традиционни за морето частни превозвачи и таксита. Цените са умерени. Има воден транспорт до Бургас, често могат да се наемат местни превозвачи по вода до различни точки на залива.


Локалният транспорт в Несебър е огранизиран с мини влакчета, които свързват старата с новата част. Из Стария град можете да се предвижвате и  пеша.

Таксиметровите автомобили в района предлагат изключително гъвкав и удобен начин за придвижване във всяко време на денонощието.

Заведения

В Несебър туристите могат да се насладят на много атракции и да посетят  множеството заведения в града.

На запад от морския град се намира най-големият и атрактивен воден парк в България -  Парадайз аквапарк , който е разположен на 46 000 кв. м.

Туристите могат да   се включат в еднодневни, едноседмични и двуседмични круизи по Черно море.

Наблизо се намира и т. нар. Екшън аквапарк, който пък е разположен на 24 000 кв. м.  в западната част на близкия курорт Слънчев бряг.

В неизборимите ресторантчета , които  туристите могат  да открият  , скрити из тесните улички на града или пък край плажа, могат да    се опитат  традициони български ястия, рибни деликатеси  и екзотични коктейли. И всичко това в приятна обстановка  и висок стандарт на обслужване.

Туристическите услуги ук са на най-високо качество.  Несебър е изпълнен в многобройни ресторанти, механи с фолклорни програми, заведения за бързо хранене, кафенета, дневни и нощни барове, вариетета, казина и дискотеки в града, както и близкия Слънчев бряг.

За  любителите на  силните емоции има мнобгобройни възможности да карат сърф, водни ски, да скачат с парашут. .. Градчето е пълно с детски кътове, игри, детски басейни и градини.

Забележителности

Археологическият музей - Несебър
Археологическият музей - Несебър е създаден през 1956 година. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 6-то място в него. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.
Адрес:   Несебър 8230; ул. "Месамбрия" 2А ( на входа на стария Несебър)
Телефон за връзка: 0554 46019; 0554 46012
Работно време:
- понеделник – петък: 9.00 – 19.00 часа
- събота и неделя: 9.00 - 13.00 часа; 13.30 - 18.00 часа
E-mail: clio_nes@abv.bg
Website: http://www.ancient-nessebar.com/index.html


Етнографски музей
Целта на Етнографския музей е да покаже, макар и отчасти  голямото изкуство на българката. Самата къща е двуетажна, приземният етаж е каменен, висок , с двукрила врата. Къщата на Москояни е един от най-интересните възрожденски паметници  - типичен представител на несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане.
Адрес: Несебър, 8230 Стария Несебър , ул. "Месамбрия" 2А
Телефони за връзка: 0554 46019; 0554 46012; 0554 46019
E-mail: contacts@ancient-nessebar.com

Архитектурно-историческият и археологически резерват Старинен Несебър
Също е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта ( 6-то място). Обхваща старата част на Несебър. Посетителите  още преди да са влезли в старата част на града, могат да видят градската порта с останки от крепостни съоръжения от периода IV-VI век. Били са изградени върху по стари основи отпреди 10 века (V- IV в. Преди Христа).

Църкви в Несебър:
- Старата митрополия ("Св. София") - изградена през пети-шести век. Представлява трикорабна базилика;
- Църквата "Йоан Кръстител" - от десети-единадесети век с архитектура между базилика и кръстокуполна църква;
- Новата митрополия ("Св. Стефан") - смята се, че е от десети-единадесети век. В нея стенописите са много добре запазени. Посетителите могат да видят величествените средновековни колони, плочи, надписи и капители, както и външната окраса, която се състои от глинени чашки;
- Църквата "Св. Тодор" - тя е от тринадесети век. За съжаление са запазени само северната и западната срана на храма;
- Църквата  "Св. Йоан Алитургитос" - от тринадесети-четиринадесети век. Храмът е невероятно красив;
- Църквата "пантократор" - тя също е от  тринадесети-четиринадесети век. Също е много добре запазена Средновековна църква;
- Църквата "Св. Архангели Михаил и Гаврил" - тя е отново от тринадесети-четиринадесети век. Посетителите могат да видят външните стени, които са впечатляващи със своите орнаменти;
- Църквата "Св. Параскева" - също от тринадесети-четиринадесети век;
- Църквата " Св. Спас" - с доста добре запазени стенописи от петнадесети век.
 

Събития

Всяка година в Несебър се състои  Международния детско-юношески конкурс  ‘Слънце и радост’.

Организатори на конкурса са Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър под патронажа на Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образование – Бургас , Национален дворец на децата – София и “ Слънчев бряг “ АД.

Конкурсът способствува за изява  на таланта на участниците, за повишаване на изпълнителското им майсторство. Целта на организаторите е да съдействуват за развитие на детското творчество чрез общуване на ръководителите и децата от различните колективи , обогатяване репертоара им с класически и съвременни произведения. Една от основните задачи на конкурса е обединяването на децата от България и чужбина в творчески съюз , запознаване с културата на България. Могат да участват хореографски колективи /фолклорни, класически, модерен балет, спортни, характерни, мажоретни и др. танци/, фолклорни ансамбли и изпълнители на народни песни и инструменти, академични хорове, солисти, вокални групи и изпълнители на забавна музика, изобразително изкуство – художници, групи за циркова акробатика , спортен рокендрол, илюзионисти и други нестандартни форми на детско – юношеското творчество. Предвидени са четири групи: до 7 години – предучилищна възрастова група – І а група, до 10 години – младша възрастова група – І група, от 11 до 14 г. – средна възрастова група – ІІ група, от 15 до 18 г. – старша възрастова група – ІІІ група.


Друго редовно провеждащо е събитие в морския град е Международен фестивал на меда, който се провежда в центъра на Несебър.  Участниците  представят мед, пчелни продукти,  козметика и препарати за апитерапия.

Повреме на фестивала има симозиуми и лекции , семинари и конференции по пчеларство, апитерапия, технологии на биологично пчеларство.  

На конференцията  присъстват  делегати от много страни по света.Несебър е признат като столица на меда. В града производителите на мед са около 40.

С провеждането на Фестивалите на меда се дава старт на приближаването на производителя до консуматора. Несебър е градът, където по брой на населението се продава най-много мед.

На 15 места в града се предлага мед, най-вече в сувенирна керамика, с което се рекламира качеството на меда и град Несебър като световна историческа даденост.

В расивия морски град Несебър всяка година се провежда и  ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ „МЕСЕМБРИЯ”.Несебърският фестивал ползва световната известност на града като курорт, културно-исторически и развлекателен център, но с провежданите  фестивал на територията на града, добавя към изброените характеристики още един знак – фестивален град.

Идеята на  организаторите на събитието е  то  да се концентрира около малко на брой, но значими прояви и да бъде ориентирано към по-високите етажи на обществената стълбица.

Псредством този фестивал Несебър,   признат за световен град от Юнеско,  се превръща в център на европейски филмови, театрални и музикални премиери, както и на място, където се раждат нови обществено-значими и политически идеи.

 

Забележителности около Несебър

Избрани оферти