Транспорт - Никозия

Летище

Международното летище в Никозия е затворено от разделянето на страната. В момента действащо е летището в Ларнака (летищен код LCA), което се намира на 40 км от Никозия. Между летището и Никозия се движи автобус. Цена на билета: 7 евро.

Разписание на автобуса Летище Ларнака - Никозия: www.kapnosairportshuttle.com

Уебсайт на летище Ларнакаwww.larnaca-airport.info

На 140 км от Никозия се намира по-малкото летище Пафос (летищен код PFO). Оттам можете да наемете автомобил или да използвате автобуса до Пафос (разписанието му е съобразено с пристигащите полети) и оттам да вземете автобус до Никозия.

Уебсайт на летището в Пафосwww.cyprusairports.com.cy

Ферибот

Най-близките пристанища са в Лимасол (80 км) и Ларнака (40 км). Оттам има редовни фериботни линии до Гърция, Израел, Ливан и Египет.

Уебсайт на Кипърските пристанищни власти: www.cpa.gov.cy

Автобус

Всички автобусни маршрути в Никозия започват от централната спирка на площад "Соломос" и оттам потеглят във всички посоки. Билетът струва 1 евро. Има и общински автобуси (жълти на цвят), които са безплатни.

Уебсайт: www.nicosiabuses.com.cy

Такси

Такситата в Никозия имат регистрационна табела, започваща с буквата "Т", някои имат и жълта табела "TAXI' (на гръцки ΤΑΞΙ) на покрива, но не са с определен цвят. Уверете се, че таксиметърът е включен, когато се качите, тъй като злоупотребата с туристи не е рядко явление.

Автомобил

Имайте предвид, че в Кипър се шофира отляво, всички пътни знаци са разположени от лявата страна на пътя. Максимално допустимото количество алкохол е 0,5 промила. Час пик в големите градове е в периодите 7:30 - 8:00, 13:00 - 13:30 и 17:00 - 18:00 часа.

За да наемете кола в Кипър, трябва да сте на 25 години или да имате шофьорска книжка от най-малко три години.

Забележителности около Никозия
Свързани Пътеписи за Никозия
Уикенд в Кипър – със самолет
от 499 лв.
Уикенд в Кипър – със самолет
3 нощувки
Самолет
Уикенд в Кипър – със самолет
от 499 лв.
Уикенд в Кипър – със самолет
3 нощувки
Самолет