Забележителности - Одрин

Селимие джамия

Един от най-важните паметници на древността е Селимие джамия (или Селимийе, името идва от османския султан Селим II). Построена през 1575 г. от великия архитект Мимар Синан. Джамията Селимие притежава най-високите минарета в Турция – 70,9 м и грандиозен купол – по-голям от купола на Света София в Истанбул. Намира се на централния площад. Вход свободен. 

Други джамии, които заслужават вниманието ви, са Ески джамия (Старата джамия, намира се точно срещу Селимие джамия), Мурадие джамия, Юч Шерефели джамия (много характерна с четирите си различни минарета, намира се близо до Ески и Селимие джамия) и джамията на Баязид II. 

Адрес: Meydan Mahallesi, Mimar Sinan Cd.

Македонската кула (Makedoniya Kulesi)

Това е последната кула, запазена от крепостните стени на Одрин, а точно до нея ще видите последните останки от самите стени. Намира се от другата страна на улицата срещу джамията Юч Шерефели. До кръглата кула има приятен парк. Можете да влезете в кулата, но не и  да се качите на върха й. Вход свободен.

Адрес: Çavu?bey Mahallesi, Mumcular Sk. No:9

Старият Одрин - квартал Калеичи

Историческият квартал на Одрин, известен като Калеичи (Kaleici) е мястото, където да пристъпите в миналото на града. По улица Маариф и пресечките й ще видите стари къщи с дървени фасади, които са истински произведения на изкуството. Тук се намира и Голямата Синагога - най-голямата синагога на Балканския полуостров, наскоро реставрирана и отворена за богомолци и посетители. 

Медицинският музей (Sagl?k Müzesi)

Този музей разказва за прогресивните медицински практики, които са се използвали тук във време, когато грижата за психично болните е била на средновековно ниво. Вместо да затварят пациентите в килии и да ги оковават, както често се е правело в миналото, тук са използвали терапии с цветя и музика, за да подобрят състоянието на пациентите. 

Църква Св.св. Константин и Елена

Това е една от двете български църкви в Одрин. Построена е през 1867 г., а през 2008 г. е изцяло реставрирана. Намира се в квартал Киришхане. 

Адрес: Mezarlik Sokak 14

Църква Свети Георги

Другата българска църква е от 1880 г. Таванът й е облицован с дърво, а на втория етаж има малка колекция от предмети от този период. 

Адрес: Sv. Georgi Sokak 20

Крайбрежието на реките Тунджа и Марица 

Когато времето е хубаво, в центъра на града има много по-малко хора, отколкото по бреговете на реките Тунджа и Марица (на турски: Мерич), които се превръщат в социално пространство. Крайбрежията имат сянка благодарение на засадените дървета. Ще минете покрай два впечатляващи моста - Моста на Тунджа от 1615 г. и Моста на Марица от 1847 г.

Забележителности около Одрин
Свързани Пътеписи за Одрин
Вино и непознати пътеки - Мезек и Одрин
от 160 лв.
Вино и непознати пътеки - Мезек и Одрин
1 нощувки
Автобус
Вино и непознати пътеки - Мезек и Одрин
от 160 лв.
Вино и непознати пътеки - Мезек и Одрин
1 нощувки
Автобус