Събития - Париж

Февруари

Специални концерти и изложби

През най-сивия месец в Париж се организират много изложби и концерти, които да разведрят и събудят града. Появяват се събития в най-различни места: Cité de la Musique (www.cite-musique.fr); Théâtre des Champs-Elysées (www.theatrechampselysees.fr); Maison de Radio-France (www.radiofrance.fr) и др. Също така концерти има и в Auditorium du Louvre (www.louvre.fr) и в Salle Cortot. 

Март

Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter / Parc des Expositions (зала №7)

Стотици дизайнери – от най-големите до непознатите, ще разкрият своите възгледи върху това, какво трябва да носите през следващите шест месеца. Освен това в началото на март започват много други модни изложения и ревюта.

Foire du Trône                             
Това е огромен увеселителен парк, който идва в града към края на март и остава до края на май. Има всичко – акробати, жонгльори с огньове, въртележки, гондоли и т.н. Отворен е всеки ден от 14:00 часа до полунощ. За повече информация: www.foiredutrone.com
 
Април                           
Международен маратон в Париж                            
В 09:00 сутринта състезатели от цял свят стартират от Шанз-Елизе и в зависимост от скоростта и издръжливостта им първите започват да пристигат на финала на улица Foch около два часа и половина след старта. Маратонът се провежда в началото на април. (www.parismarathon.com)                              

Les Grandes Eaux Musicales във Версай           
С тези музикални събития хората се стремят да пресъздадат миналото. Фонтаните около двореца се пускат като има специален акцент върху фонтана на Нептун, който стои точно в центъра на най-добрата гледка от шатото. Може да се разхождате из градините и да слушате френски и чужди композитори, чиито кариери са процъфтявали по времето, когато е строен дворецът. Музиката е записана, но заедно с гледките на градините, изяществото на архитектурата на най-пищното шато в света и шепота на фонтаните ще оставят у вас спомени за цял живот. Събитието се състои всяка събота и неделя от 11:15 до обяд и от 14:30 до 17:00 часа от април до края на септември. (www.chateauversailles-spectacles.fr)                      

Май                   
Jour de l'Armistice                              
Празненствата по честване капитулацията на нацистите на седми май, 1945 година, в Париж траят четири дни. По Шанз-Елизе има парад, както и множество други допълнителни церемонии. Празникът е от пети до осми май.

Grand Steeplechase de Paris на хиподруми Auteuil и Longchamp
В тези състезания по езда на трасетата с препятствия Auteuil и Longchamp може да видите не само прескачане и преодоляване на обичайните препятствия за конете и техните ездачи, но и прескачане на потоци и т.н. За любителите на този спорт, шоуто е гарантирано. Турнирът е в средата на май. (www.france-galop.com)

Откритият тенис турнир Роланд Гарос
Състезанието включва десет дни мачове от Големия шлем, в които по червените кортове се съревновават най-добрите в света. Стартира от края на май. (rolandgarros.com)

Юни           
Фестивалът Сан Дени             
Месец (от началото на юни до юли) с художествено подбрана музика в Мавзолея на френските крале. (www.festival-saint-denis.fr)

Авиошоу Париж
Тук френските военноиндустриални части показват достатъчно въоръжение, за да накарат някой да се замисли преди да нахлуе в родината им. Фенове, състезатели и дори индустриални шпиони се разхождат из изложбените зали, за да усетят това, което френските инженери са сътворили. Средата на юни. (www.paris-air-show.com)

Фестивал на музиката (Fête de la Musique)
Празненствата по време на лятното слънцестоене са единственият ден, в който в Париж не важат законите за нивото на шума. Музиканти и немузиканти се разхождат по улиците и свирят или правят по някакъв начин музика. Вие също може да се включите дори това да означава да удряте по някоя кофа или просто да свирите с клаксона на колата си, което по принцип е забранено. Може да чуете всичко – от руснаци, свирещи на балалайки, до кубинци, играещи салса и мамбо. Из целия град има музикални партита. Някои нетолкова организирани и подготвени, а някои като тези на площад Бастилия (place de la Bastille) и Площада на Републиката (place de la République) дори и с програма. (www.fetedelamusique.culture.fr)                    

Festival Musique en l'Ile
Музикален фестивал с творби създадени между 17-и и 19-и век.

Гей парада в Париж            
Провежда се в седмицата на събитията и партитата по пример на парадите в Ню Йорк и Сан Франциско. Информация за събитието, както и за други подобни мероприятия може да намерите на www.gaypride.fr. Края на юни.

Юли
Тур дьо Франс / Колоездачната обиколка на Франция (Tour de France) 
Това е най-гледаното, най-посещаваното и с най-дълъг списък с участници колоездачно състезание в Европа. Състезанието се провежда в първите три седмици на юли и навлиза във вътрешността на Франция, стига чак до Алпите, а грандиозният финал разбира се е на Шанз-Елизе. (www.letour.fr)

Деня на Бастилията
Това е празник по случай щурмуването на Бастилията през 1789 година, което слага началото на модерна Франция. Тържествата достигат върха си в Париж с улични панаири, карнавали, фойерверки и т.н. Денят започва с парад по Шанз-Елизе и завършва с фойерверки от Монтмартър. Където и да сте, няма как да не усетите празника или да чуете поне един човек да пее „Марсилезата”. 14 юли.
 
Септември
Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter 
Продължение на състоялото се през януари шоу, но с намек върху това, което ще носят богатите през следващата пролет. Началото на септември.

Джаз фестивал в La Villette
Този форум на джаза включва петдесет концерта в църкви, аудитории и концертни зали в цял Париж и предградията. На минали фестивали са взимали участие музиканти като Herbie Hancock, Shirley Horn, Michel Portal и др. Идват световно известни джазмени. Началото на септември. (jazzalavillette.com)

Есенен фестивал из целия град
Париж приветства завръщането на гражданите си от летните почивки с невероятен фестивал на модерната музика, балет, театър и изкуство. Местата, в които се състои, включват галерии, църкви, концертни зали, аудитории, както и паркове из целия град. Акцентира се върху експерименталните творби, които организаторите на фестивала много уместно вмъкват между традиционните продукции. Цените на билетите варират за различните събития. От средата на септември до края на декември. (www.festival-automne.com)

Биенале на антикварите (Biennale des Antiquaires)
От доста години търговци и любители на антики се събират за едно от най-значимите събития на тази гилдия. Ценни мебели и други обекти на изкуството се излагат в зали с пряка връзка с Лувъра. Обикновено се провежда третата седмица на септември. (www.biennale-paris.com)

Октомври 
Автоизложение Париж 
Изложение за европейския дизайн на автомобили. Трае две седмици през октомври, но конкретните дати варират. (www.mondial-automobile.com

Ноември              
Ден на примирието                
Подписването на противоречивия документ, с който се слага край на Първата световна война, се отпразнува с военен парад от Триумфалната арка. 11 ноември.               

Излизането на новото божоле (божоле нуво)                           
Парижани нетърпеливо чакат пускането на първите бутилки от това плодово вино от Бургундия. По всички заведения има обяви и брошури – бистра, ресторанти, винени барове, кафенета и т.н. Всички те отчитат най-голям брой посетители по време на този празник на гроздето. Започва третият четвъртък на ноември.

Декември 
Изложение на яхти
Това е най-посещаваното изложение в Европа от този тип, на което се събират всички – търговци, производители, собственици, любители – въобще всички, които обичат ваканциите по море с яхти. Трае десет дни в началото на декември. За конкретни дати посетете www.salonnautiqueparis.com.

        
Празникът на Сан Силвестър (Fête de St-Sylvestre) / Нова Година              
Празнува се из целия град, но най-осезаемо това става в Латинския квартал около Сорбоната. В полунощ градът изригва. Непознати целуват непознати, а Шанз-Елизе и булевард Сант Мишел буквално се превръщат в пешеходни зони. 31 декември.

Забележителности около Париж
Свързани Пътеписи за Париж
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет