Транспорт - Париж

Летища

Париж е обслужван от три летища – Шарл де Гол (Charles de Gaulle или Roissy, летищен код CDG), на 25 км от центъра на града и Орли (Orly, летищен код ORY), на 15 км от центъра. Третото летище - Париж Буве (Beauvais, летищен код BVA) обслужва най-вече нискобюджетни компании.

От Шарл де Гол автобусът Roissybus тръгва на всеки 15 минути от 6:00 часа сутринта и стига до центъра (Операта) за около час. В обратна посока първите автобуси са в 5:15 часа. Билетът е около 13 евро. След полунощ има нощни рейсове, ходещи до Place du Châtelet  на всеки 30 минути – 8 евро в едната посока. Най-евтино и бързо е с метрото RER B. Движи се от 4:56 до 23:56 часа и стига до гара Север (Gare du Nord)  за 30 мин. – около 12 евро в едната посока. Оттам сте свързани с метро мрежата на Париж. Автобуси на Еър Франс на всеки 15 мин. потеглят за Порт Мело (Porte Maillot) и Етоал – 15 евро в едната посока. Таксита може да намерите на терминалите при изходите след зоните за събиране на багаж. През деня те взимат около 50 евро.

Тъй като летище Шарл де Гол има три терминала, можете да използвате безплатния влак, който се движи между тях.

Уебсайт (за Шарл де Гол и Орли): www.aeroportsdeparis.fr

От Орли (на около 20 км от центъра на Париж) метрото Орливал ви свързва с RER B на гара Антони. Движи се от 6:00 до 23:00 часа. Комбиниран билет за метро, Орливал и RER B е около 13 евро. Друг вариант, по-евтин, са бусчетата, отиващи до гарата на RER C - Пон де Рунжи (Pont de Rungis). Цената на комбиниран билет за метро, бусче и RER e около 6 евро. Автобусите оттам ви карат директно до RER B – Денфер Рошерьо. През деня такситата взимат около 35 евро.

От и за летище Буве се организират превози до центъра на Париж с минибусчета и автобуси за около 15 евро. Стига се около час или малко повече според трафика.

Уебсайт: www.aeroportbeauvais.com

Обществен транспорт

Транспортът в Париж е евтин и ефикасен. Автобусите, метрото и безпилотните влакове RER са разделени на 5 зони. Метрото се движи от 5:30 до 00:30 часа, а в събота срещу неделя - до 1:30 часа. Билетите са валидни и за влаковете, и за автобусите, и може да се закупят от гарите и будките. Пътни карти, важащи от 1 до 5 дни, могат да се купят от летището, метростанциите и туристическите информационни пунктове. Имайте предвид, че тряба да пазите билета си за метро до последно, тъй като с него се излиза от метрото. 

Уебсайт: www.ratp.fr

Лодки автобуси

Разгледайте Париж от Сена, като използвате реката като оригинално средство за транспорт. По реката се движат корабчета на много компании.

Таксита

Такси може да си хванете на улицата, на стоянки, но може да е трудно да си спрете в петък и събота вечер. Бъдете нащрек за фалшиви таксита на летището.

Влак

Париж има отлични връзки с много европейски градове. Имайте предвид, че Париж няма една централна гара и шестте гари не са свързани помежду си. Ако пристигате с влак, проучете на коя гара пристигате.

Можете да си купите билет за влак до два месеца преди пътуването си от всяка гара или пътнически агенции без надценка. Обикновено има сериозни отстъпки, ако купите билет няколко седмици по-рано.

Уебсайт: www.sncf.com

Забележителности около Париж
Свързани Пътеписи за Париж
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет