Забележителности - Париж

Топ атракциите на Париж са определено Айфеловата кула, всъщност поначало временна конструкция за Световното изложение, „Триумфална арка” от 1889 г., възложена от Наполеон Бонапарт, и масивната катедрала Нотрдам. Разходката от площад Конкорд и Шанз Елизе и посещението на световноизвестния Лувър също са задължителни. Очевидно обаче има още много неща за разглеждане.

Айфеловата кула (La Tour Eiffel)

Издигната е за Световното изложение през 1889 г. от Густав Айфел, за да отбележи един век от Френската революция. Трябвало е да бъде временна постройка, но ето че си е на мястото и днес. Всяка година около 7 милиона души се качват на кулата, така че се подгответе за дълги опашки. Купете си билети онлайн, за да си спестите част от чакането.

Уебсайтwww.toureiffel.paris

Прочети тук 11 факта за Айфеловата кула, които вероятно не знаеш

Лувъра (Louvre)

Това е един от най-големите музеи в света, в който ще видите шедьоври като Мона Лиза, Венера Милоска, творби на Вермеер, Караваджо, Рембранд и други. Планирайте си цял ден, за да разгледате поне част от колекцията. Полезен съвет: в сряда и в петък Лувъра е отворен до 21:45 часа и ако дойдете следобед към 17 часа, почти няма да има опашки. Прочетете подробна статия за Лувъра.

Триумфалната арка (L'Arc de Triomphe)

Триумфалната арка е издигната през 1806 г. от Наполеон. Намира се в западния край на Шанз-Елизе. Можете да се качите на върха на арката за гледка към Париж отвисоко. Прочетете подробна статия за Триумфалната арка.

Катедралата Нотр Дам дьо Париж

Катедралата, прочула се с романа на Виктор Юго, е била място за поклонение от времето на келтите. Можете да влезете в самия храм, както и да се изкачите до 69-метровите й кули. Точно до катедралата, известна и като Парижката Света Богородица, има подземна безплатна тоалетна. Прочетете подробна статия за Парижката Света Богородица (Нотр Дам дьо Пари).

Гробище Пер Лашез (Père Lachaise)

Най-голямото гробище в Париж и известно като най-посещаваното в света. Огромният и спокоен парк се е превърнал в последен дом на много хора, обогатили френската и световната история през последните 200 години. На входа на гробището можете да си вземете карта, за да откриете гробовете на известни личности като Едит Пиаф, Оскар Уайлд, Марсел Пруст, Молиер, Джим Морисън и много други. Има и турове с гид.

Уебсайт: www.pere-lachaise.com

Градините Люксембург (Jardin du Luxembourg)

Градината на Френския сенат, както и обществен парк. Препоръчано място да починете и да вкусите от космополитната атмосфера на богатата дворцова градина. Изберете си стол край изкуственото езеро, пуснете лодка във водата или събирайте тен като местните.

Музей д'Орсе (Musée d’Orsay)

Това е мястото за изкуство и предмети от Средновековието и колекции на видни импресионисти, втората важна спирка за почитателите на изкуството след Лувъра. Сградата на музея е била жп гара, чиято забележителна архитектура е частично запазена. Затворено е в понеделник. Прочетете подробна статия за Музей д'Орсе.

Маре (Le Marais)

Маре е квартал, разположен на десния бряг на река Сена. Това е богат квартал с архитектура от XVII в. Също така има много музеи, галерии и исторически забележителности като най-стария площад в Париж Де Вож, където е резиденцията на Виктор Юго.

Монмартр (Montmartre) и базиликата Сакре Кьор

Монмартр е най-известният исторически район с Базилика Сакре Кьор (Светото сърце) на хълма – най-високата точка на Париж. Известен е още с кафенетата и ателиетата на много известни художници. Също така тук е сниман филмът "Невероятната съдба на Амели Пулен". Югоизточно по хълма е квартала на червените фенери – Пигал.

Монпарнаската кула (Tour Montparnasse)

210-метровата кула Монпарнас е единственият небостъргач в Париж, който има 59 етажа (+ четири подземни нива). Последните етажи са мястото с една от най-впечатляващите гледки към Париж.

Уебсайт: www.tourmontparnasse56.com

Парижките катакомби (Les Catacombes)

Километър и половина из тесните лабиринти на катакомбите са едно от най-запомнящите се преживявания в Париж. Ще трябва да слезете 130 стъпала надолу и да изкачите 83 стъпала нагоре. В катакомбите се допускат не повече от 200 посетители едновременно и за да влезе един, трябва да е излязъл един. Затворени са в понеделник. 

Уебсайт: www.catacombes.paris.fr

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Дисниленд винаги е притежавал една особена магия, която привлича и деца, и възрастни. Тук има два парка - Disneyland Park (тук са обичайните атракции и влакчета) и Walt Disney Studios (тук има киносалони и сцени). Можете да си вземете билети за един или няколко дни. Паркът се намира извън Париж, но дотам се стига лесно и бързо с влак, който спира пред самия Дисниленд.

Уебсайт: www.disneylandparis.com

Версай (Versailles)

Дворецът Версай се намира близко до Париж (стига се с влак RER C за около час, билетът излиза под 10 евро двупосочно). Там Луи XIV издига своя дворец през XVII в. Тези, които обичат ренесансовата архитектура, не трябва да го пропускат. Затворен в понеделник (дори и тогава са отворени градините и паркът, които са с вход свободен винаги освен в дни с концерти и специални събития). Прочетете подробна статия за двореца Версай.

Домът на инвалидите

Домът на инвалидите (Les Invalides) е комплекс от сгради, включващи музеи и паметници, свързани с военната история на Франция. През 1670 г. Луи XIV изисква построяването му, за да може там да се грижат за бездомни и инвалидни ветерани от войните. Научете повече за Дома на инвалидите.

Площад Бастилията

На площад Бастилия (Place de la Bastille) в днешно време има множество кафенета, барове, киносалони, сградата на Бастилската опера и Юлската колона. Колоната е построена в чест на загиналите в революциите през 1830 г. и 1848 г. Научете повече за Площад Бастилията.

Дубликат на Статуята на свободата

Дубликат на статуята на свободата има и в Париж, дори са две. Едната от тях се намира в градините Люксембург. На информационния панел на пиедестала пише, че този бронзов модел на Бартолди е част от подготвителната работа за статуята, изпратена в Ню Йорк. Прочетете повече за дубликатите на Статуята на свободата.

Център Жорж Помпиду

Център Жорж Помпиду (Centre Georges Pompidou) е комплекс с високотехнологична архитектура. В него се помещават обществената библиотека, Националният музей за модерно изкуство, а също и институт за наука, музика и проучвания за акустиката. Научете повече за център Жорж Помпиду.

Музеят на Огюст Роден (Musée Rodin)

Музеят на Огюст Роден е отворен през 1919 г. в хотел Бирон и околните площи. Роден е използвал хотела като собствена резиденция от 1908 г. Впоследствие дарил цялата си колекция от скулптури, като уговорката му с френските власти била Бирон да се превърне в негов музей, както и станало. Прочетете подробна статия за музея на Огюст Роден.

Музей на Пикасо (Musée Picasso)

Музеят на Пикасо е разположен в сърцето на историческата част на Париж, в който има колекция с няколко хиляди творби на Пабло Пикасо. Прочетете подробна статия за музея на Пикасо.

Градините на Тюйлери (Jardin des Tuileries)

Градините на Тюйлери е най-централният и наистина красив парк в Париж. Намира се на десния бряг на Сена, между Лувъра и площад Конкорд. Той също свързва тези забележителности с Tриумфалната арка през булеварда Шанз-Елизе. Прочетете повече за Градините на Тюйлери.

Мулен Руж

Мулен Руж (Moulin Rouge) е световноизвестно кабаре, за което се пише в книгите, пее се в песните и се показва във филмите. Името му в превод от френски означава червена вятърна мелница. Построено е от Жосеф Олер през 1889 г. Намира се в основата на хълма Монмартр. Прочетете повече за Мулен Руж.

Лидо

Лидо (Lido) е известно кабаре, намиращо се на блестящия булевард Шанз-Елизе. Там се изпълняват екзотични представления, чийто конкурент могат да бъдат само тези в Лас Вегас. Това е и мястото, където Елвис Пресли прави импровизиран концерт. Прочетете повече за Лидо.

Катедралата Нотр Дам дьо Шартр

Шартърската катедрала или катедрала Нотър Дам дьо Шартър (Cathédrale Notre-Dame de Chartres, „Света Богородица от Шартър“), римокатолическа катедрала, разположена в Шартър, на 80 км югозападно от Париж, се счита за един от най-добрите примери на готическа архитектура в цяла Франция. Прочетете подробна статия за катедралата Нотр Дам дьо Шартр.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 5 алтернативи на популярните забележителности в Париж

Забележителности около Париж
Свързани Пътеписи за Париж
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет