Поморие

За града

Оферти

Статии

Поморие / Pomorie

Поморие (Pomorie) е град „на 20 км от Бургас“ както се пее в едноименната песен. Градът е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. Голяма част от жителите му били траки. В наши дни все още половината от града говори свободно на гръцки език. Нещо обичайно в местните заведения е да се слуша гръцка музика рембетико. От самото си основаване, чак до началото на миналия век, града е от най-важните черноморски градове по българските земи. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време(III-IV в. сл. Хр.) е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие. Поморие е третия по големина град на българското черноморие след Варна и Бургас. Града е родно място на известния български художник Дечко Стоев. Там е живял и творил един от най-великите български поети – Пейо Яворов. Уникални исторически и културни паметници днес са Тракийската куполна гробница, музейният обект “Стари анхиалски солници”, църквите “Христос” и “Св.Богородица”, манастирът “Св.Георги” и архитектурният резерват “Стари поморийски къщи”. Забележителност на града е аязмото в манастира “Св.Георги”. Според историята там са заровени част от мощите на Св.Георги, а извора над тях е с лековита вода. На празника на града 6-ти Май се организира годишният събор в града, като част от традицията е посещаване на аязмото, където всеки си налива вода за здраве. Това е интересен повод да посетите града за видите местните обичаи и празнична атмосфера. Града е едно прекрасно място за семеен туризъм. Поради интересната си инфраструктура, приятни и безопасни плажове града се е превърнал в любимо място на семейства с малки деца. Част от летните събития в града са „Седмицата на морето“ и „Яворови дни“. Двете събития се отбелязват със ежедневни концерти и публични мероприятия, които всяко лято изненадват приятно почиващите в града.

Транспорт

На 8 км от гр. Поморие се намира летище Бургас.  

 

Освен  със самолет, до  морския град може да се стигне и с жп транспорт, но той е само до  жп гара Бургас, след което  трябва да се ползва редовната междуградска връзка Бургас-Поморие.

 

От София до Поморие има  и редовни  ежедневни автобусни линии.

 

Има удобна транспортна  морска връзка до близо разположените градове Бургас, Несебър, Созопол, Варна.

 

Освен  редовният  градски транспорт, по дестинацията   Бургас-Поморие, има и маршрутки, таксита и микробуси.

 

Община Поморие заема важно място в комуникационната система на страната. През територията на общината преминават пътищата за свръзка на южна и северна България чрез Дюлински проход и Слънчев бряг.Вътрешната пътна мрежа осигурява удобни транспортни връзки с населените места на общината. През територията на общината преминава първокласен международен път Е - 87.

 

На всеки 30 мин. има маршрутни таксита или рейс по маршрута Поморие – Бургас, място на тръгване - градинката до сградата на  община Поморие.

На всеки 30 мин. има рейс по маршрута кв. "Св. Георги" – Старият град.

През автогарата в кв. "Св. Георги" често минават рейсове до Бургас, Несебър и Слънчев Бряг.
 

Заведения

Освен благоприятните природоклиматични условия и останките от хилядолетна история,  град Поморие   разполага с много на брой и различни по вид  заведения за хранене и забавления. Близостта на Слънчев бряг и областният център Бургас увеличава възможностите за развлечения.

Туристите могат да се насладят  на кухнята в   заведения, решени в съвременен и
национален стил - Пенека, Манц 1 и 2, Зевс, При Американеца, плажен комплекс Атриум,  
много ресторанти,  механи, бистра,  кафенета и дискотеки.  

За любителите на селския и екотуризъм има създадени много добри условия в селата Горица, Бата, Козичино, Гълъбец.

В близост до Поморие се намира  известният етно-комплекс Шато Медово.
Eдна от атракциите в комплекса е Улицата на Занаятите, където по оригинални методи от средновековието, доказани български майстори произвеждат грънци, сребро, ножове, бакър, тъкани, дърворезби и други.

Гостите могат да наблюдават производството на различни храни като халви, локуми, кафе на пясък, бяло сладко и други, които те могат да опитат на място. Работилниците са отворени за посетители от 10:00 до 21:00 часа всеки ден през летния сезон.

Забележителности

Освен архитектурния резерват “Стари Поморийски къщи”,  в  град Поморие има много забележителности, които туристите трябва да посетят - това са  църквите “Преображение Христово”  / с ценен иконостас и икони от 18-19 век/ и “Успение Богородично’.  Поморисйкият манастир “Св. Горги Победоносец”  е със запазен каменен релеф на Св. Георги.

В дома, където е живял  поетът Пейо Яворов има музейна сбирка, а край морето,  на т. нар. Яворови скали,  има негов паметник.

В историческия музей    може да се проследи историята на града и региона от праисторичски времена. Там са представени предмети от бита, както и праисторичекса керамика от халколита, както и каменни котви от късната бронзова епоха. Интерес представляват и намерените огромни кости пред нос Кротиря, които принадлежат на мастодонти, измрели през ледниковата епоха.

Древното име на Поморие е Анхиало. Голяма част от находките от късната бронзова епоха дават основание да се предполага, че градът е възникнал като тракийско селище още от този ранен период.  Античният римски град пък се намира в местността “Палеокастро”.  Артефакти за това се намират във зала 2 на музея.

В трета зала могат да се видят части от  античния водопровод на града , оброчни плочи и  надписи, посветени на Аполон. От средновековния период пък са  изложени сечива, керамика, кръстове и украшения.

Представените  в зала номер 4 монети от Анхиало, Месамбрия, Деултум и Марцианопол, както и тракийски, македонски, римски, византийски, старобългарски и османски монети, говорят за оживената търговия на града. Там са изложени и  няколко старопечатни издания.

Манастирът “Свети Георги Победоносвц”  е действащ мъжки манастир и  е забележителен паметник на архитектурата от Възраждането.  На това място е имало тракийско  светилище, за което говори  запазеният каменен релеф с образа на тракийски коннник. По време на византийската епоха тук се е издигала християнска обител.  Сегашната църква на манастира е издигната  през 1856 година, със средства на местното християнско население.  Интерес представлява и каменната икона на Свети Георги, намираща се над входа на църквата.

Друга забележителност в морския град е музеят на солта, който е открит пред 2002 година.  Той е единственият в България и Иточна Европа специализиран музей за производство на сол, чрез слънчево изпарение на морска вода. Посетителите могат да видят на живо всички технологични операции.  

Поморийско езеро съхранява уникална солена екосистема със специфичен растителен и животински свят. Разположението по големия миграционен път на птиците Via Pontica определя голямото им разнообразие - 269 вида! От хилядолетия в района хармонично съжителстват човешки дейности и съхранена природа. Центъра е разположен в гр. Поморие на брега на Поморийско езеро до Музея на Солта и предлага:

Поморийско езеро е защитена местност от 2001 г., а високата му природна стойност е оценена и на международно ниво с включването му в Списъка на влажните зони с международно значение (Рамсарско място) и общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000.


Друга забележителност на  град Поморие, която туристите не трябва да пропуска,  е античната куполна гробница, която е призната за паметник на културата.  Тя се намира под насипа на  надгробна могила с кръгла камера с диаметър 11.6  м и височина 5.5 м.  Гробинцата е открита през 1888 година и представлява оригинално антично съоръжение, единствено на Балканския полуостров.  Смята се, че става дума  за мавзолей на богата анхиалска фамилия, където периодично са се извършвали религиозни ритуали.

Най-старата постройка в града , градена през 1763-1764 година е църквата “Преображение Господне” . Тя е изградена на мястото на малък храм, съществуващ още от 9 в. Това е трикорабна  църква с дъсчени тавани.  Постройката е  изградена изцяло от камък.  Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба с флорални мотиви.  Под иконата на Исус Христос се намира аязмо със светена вода, извираща от каменна плоча.

Оригиналният архитектурен план  и богатата украса прави църквата униканла - тя също  е обявена за паметник на културата.     

Събития

Всяка година  през месец юли  Община Поморие и Читалище "Просвета"  организират Национален  рецитал-конкурс по творби на Яворов  в рамките на Поетичните празници "Яворови дни" в  града . В него могат да участват любители, изпълнители на художествено слово от всички възрасти. Допускат се до участие само изпълнения по творби на Яворов (поезия, проза, драматургия).

В черноморския град  се организират  и  ежегодни празници "Море от вино" . Те се организират също от  Община Поморие и "Черноморско злато"АД. В центъра на града по традиция  се предлагат безплатни дегустации на най-новите продукти на винарната  за всички жители и гости на града .


Празниците на виното  се съпътстват  от богата културно - развлекателна програма.
Месецът на виното в Поморие е изпълнен със забавления за малки и големи.

Празниците  на виното  се закриват  с ритуал по награждаване на винопроизводителите на грозде и официално откриване на кампанията по гроздобера в региона, след което градусът на настроението  се определя от вечер на откритата сцена на площада, където  се изявяват известни звезди, както и местни таланти и гости от чужбина. Всяко лято през август "Черноморско злато" АД осигурява много добро настроение, с празниците "Море от вино".

За ценителите на божествените елексири на Черноморско злато, винарната открива оригинален винен павилион, където могат да се купят най-добрите вина от региона и прочутите ракии Поморийска и Бургас 63.

Забележителности около Поморие

Избрани оферти