Правец

За града

Оферти

Статии

Правец / Pravec

Град Правец е разположен в Западна България в Софийска област. Той е административен цнетър на Община Правец. Населението е около 4 500 души, които са предимно източноправославни християни. Правец се намира на около 440 метра надморска височина в Правешката котловина.  Климатът в тази област е умереноконтинентален. Името на града идва от старобългарска дума, която в превод значи "прав път". Забележителности, които могат да се видят в Правец са: историческият музей, музейният комплекс, войнишкият паметник, руският паметник, който е поставен на рида "Бърдо", паметникът на Тодор Живков, Манастирът "Св. Теодор Тирон" и много други. Град Правец се намира на около 12 километра от Ботевград, на около 55 километра от София и на около 300 километра от Бургас

Транспорт

Автогара Правец
Град Правец е свързан с околностите и столицата чрез редовни автобусни линии. Някои от дестинациите са: Етрополе, Ботевград, Враца и т.н.
Адрес:бул. 3 март
Телефон за връзка: 07133 2300

С кола
Правец се намира на около 55 километра от София, на 11 километра от Ботевград, на около 100 километра от Пловдив и на около 290 километра от Бургас.   

Забележителности

Историческият музей-Правец
През 1981 година е открита сградата на Историческия музей - Праве заедно с тази на Културния комплекс. Музеят е научен и културнопросветен институт. Основната му задача е да събира, регистрира, опазва и съхранява културните ценности на град Праве и цялата община. Разполага с пет отдела: Етнография, Археология, Нова и най-нова история, Българските земи ХV-ХІХ век и Художествен отдел. Историческият музей има и постоянна експозиция и място за временни изложби.
Адрес: пл. Тодор Живков 4
Телефон за връзка: 07133/ 9806; 088 4893938; заявки: 0888 688 803
Работно време: от понеделник до неделя - 08.30 до 17.30 часа
E-mail: muzeum_pr@abv.bg
Website: http://www.museum-pravets.com/index.php
Facebook: Исторически музей Правец
Skype: muzeum_pr


Правешкият манастир “Св. Теодор Тирон”
Манастирът е на разстояние около три километра от град Правец. За историята му не се знае много. Изграден е наново през 1866 година, тъй като е бил унищожен през 1736 година и се състои от три сгради. Интересно за църквата е, че при построяването й не е използвано дърво, а само тухли и камъни. Фасадата на манастира е еднокорабна, има релефи и барелефи по нея. В двора на манастира има някололко чешми, също така има и външна икона на "Св. Великомъченик Теодор Трон". Може да се забележат и надписи при прозорците, които са издълбани в камъка. От това място има екопътека, която води до град правец. Манастирът е паметник на културата. Отец Йоан го обитава и стопанисва от 10 години.
Телефон за връзка: 07133/4093; 0889/393709

Църквата "Свети Атанасий Велики"
Изградена е през 1853 година и през 1895 година е преустроена. Храмът става по-голям. Той е еднокорабен. Имал е два купола, единият вече не съществува. Внимание привличат прекрасно изработените икони и иконостасът. Църквата е художествен паметник на културата с местно значение.

Музейният комплекс
Приемната сграда е предоставена на Историческия музей през 2002 година. В нея се показват различни предмети от най-различни страни по света, отразяващи културите, обичаите и различията между тях. В музейния комплекс може да се видят и някои от подаръците на Тодор Живков, които са подарявани по време на властта му: сувенири, картини, маски, копия, антични предмети, кристални произведения на изкуството и много други. 

Родната къща на Тодор Живков
Сградата от XVIII-XIX век е част от музейния комплекс в град Правец. Тя е на два етажа и архитектурата й е в късновъзрожденски стил. На първия етаж може да се види зимник, където са били животните на семейството на Тодор Живков. На вотрия етаж има всекиденвна, стая с две легла и  стаичка със стана на майка му. Пред къщата има паметна плоча на Тодор Живков, на която пише: "Аз Тодор Живков използвах цялата власт, която имах за добруването на своя народ" и подпис.
Адрес: ул. “Васил Левски” № 32

Руски паметник
Построен е през 1879 година. Поставен е на хълма "Бърдо" в чест на българските опълченци, войни, борели се за България, и гражданите от Правец, загинали през 1877 година по време на Освободителната Руско-турска война.

Войнишки паметник
Направен е в началото на двайсти век от местните хора в чест на загиналите войници в Балканските войни през 1912-1913 година. Има формата на пресечна пирамида направена от мрамор, на която има кръст и имената на загиналите герои.

Къщата на поп Марко Тодоров
Сградата е от епохата на Българското възраждане. Изградена от от камък и дърво. Апостолът на свободата, Васил Левски, често се е укривал в къщата на поп Марко Тодоров. Запазено е скривалището му. За къщата почти не се полагат никакви грижи. Поп Марко Тодоров е революционер, съратник на Левски. Той се е отровил само и само да не бъде заловен от турците.  

Паметник на Тодор Живков
Паметникът е разположен на входа на град Правец. Направен е от скулптура професор Секул Крумов през седемдесетте години на двайсти век.

Забележителности около Правец

Избрани оферти