Транспорт - Пукет

Летище

Международно летище Пукет (летищен код HKT) се намира в северната част на острова, така че ако нямате резервация за някой от луксозните хотели в околността, ще трябва някак да се придвижите до  Патонг, Карон или Ката. До Сурин с такси се стига за около 30 минути, до Патонг – за 40, а до плажовете на Карон и Ката – за 50. Автобусът до град Пукет стига за около час.

Само по себе си летището е удобно и е достатъчно малко, за да можете да си вземете багажа бързо и лесно. Добрата новина е, че има повече от 20 полета дневно от Банкок до Пукет, като три от авиокомпаниите, които ги осъществяват, са нискобюджетни. До и от Пукет има полети от Хонконг, Сингапур, Инчеон (Южна Корея) и Куала Лумпур. От остров Ко Самуи също има полет до Пукет.

След като кацнете, има много начини да стигнете до вашия курорт. Както е добре известно, пред летището има много хора, които да ви предложат превоз на добра цена. Най-скъпо излиза такси само за вас – около 600 бата. Има и таксита с апарат, но не са много. Когато излезете от салона за пристигащи, ще ги видите отдясно в далечния край. С апарат излиза около 300 бата до Патонг. Отляво ще видите 8-местни мини бусчета, които ще ви откарат до вашия хотел. Разбира се, ще трябва да спирате и по хотелите на другите хора. Има и междуградски автобус от летището, но той се движи единствено до автогарата в град Пукет. Има и спирки по пътя, но те не са в крайбрежните комплекси. От летището до града е около един час с автобус.

Уебсайт: www.phuketairportonline.com

Коли под наем и шофиране в Пукет

Движението на острова е отляво, а всички големи компании за наем на коли имат офиси на летището. Трябва ви международна шофьорска книжка. Преди да платите, разгледайте колата. Някои са доста стари. Когато карате в Тайланд, внимавайте за моторите, които изпреварват отвътре, както и на завои. Не карайте бързо и си гледайте в страничните огледала през цялото време, докато свикнете с трафика.

Обществен транспорт

Най-често използваните таксита тук са яркочервените тук-тук. Тук са в разновидност с 6 или 8 места, а не както тези в Банкок – с 4. Трябва винаги да уговаряте цена, преди да се качите. Цените зависят най-вече от това колко добре може да се пазарите. Има и обществени автобуси, които са яркосини и са без прозорци. Те свързват Пукет Таун с всички плажни дестинации на острова. Автобусите за плажовете тръгват от автогарата на булевард Ranong, а цените са около 50 бата. Можете да попитате за разписание и номер на автобус, който трябва да вземете, на място или в хотела, където сте отседнали. 

Ако трябва да се придвижите от хотела си до някой от плажовете или в Пукет, можете да вземете и такси-мотоциклет.

Воден транспорт

Има редовна фериботна линия между пристанище Расада (Rassada) в Пукет и Ко Пи Пи и Краби. Пътуването отнема около 90 минути и струва около 350 бата еднопосочно (650 двупосочно).

Може да уговорите и чартърна лодка до някой от кораловите острови, обикновено потеглят от залива Чаланг (www.sailingtourphuket.com). Цените започват от 1000 бата.

Забележителности около Пукет
ТАЙЛАНД - БАНКОК И	ПУКЕТ през ноември 2020
от 2799 лв.
ТАЙЛАНД - БАНКОК И ПУКЕТ през ноември 2020
8 нощувки
Самолет
ТАЙЛАНД - БАНКОК И	ПУКЕТ през ноември 2020
от 2799 лв.
ТАЙЛАНД - БАНКОК И ПУКЕТ през ноември 2020
8 нощувки
Самолет