Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Рио де Жанейро

Летища

Повечето полети в Рио се обслужват на международно летище Galeão - Antônio Carlos Jobim, познато просто като Летище Галеао (Teл: +55 21 3398 5050, www.infraero.gov.br). То се намира на остров Говернадор, най-големия в залива Гуанабара и е на около 20 км от града. В района има добра инфраструктура, която включва и магистрали. Оттук, както и от другото летище в Рио – по-малкото "Santos-Dumont", има минибус услуга, която е на всеки 10 минути. Пътуването от аерогарата зависи от времето на деня, но при всички случаи отнема поне около 40 минути.  Можете да се качите и на някоя от автобусните линии, управлявани от компания "Real" - те потеглят точно пред терминалите на двете летища и се движат на около половин час между 5:30 и 22:00 часа. Автобус 2018 се движи между двете летища, главната автогара и надолу покрай плажната ивица. Билетът е 8 реала.

И на двете летища има добри условия за пътуващите – банкомати, телефони, заведения, офиси за наемане на коли и т.н.

Такси

Може би най-удобният начин да се придвижвате в Рио е с такси. Всички регистрирани такиста са жълти със синя лента отстрани. Цените на километър не са високи, но разстоянията са доста големи. След като се качите, проверете дали таксиметърът е включен. Имайте предвид, че има начална такса.  

Друга възможност са радиотакситата, които са малко по-скъпи от пътуване с обикновено такси, но имат фиксирана цена и с тях може да спестите например при натоварен трафик. Такова радиотакси с уебсайт на английски език е "Rio Airport Transfer" (www.rioairporttransfer.com). 

Обществен транспорт

Автобусите са най-лесният и удобен начин да се придвижвате в южните части - квартал Зона Сул (Zona Sul), заради големия брой и честотата на линиите. Билетът за автобус е 2,20 или 2,35 реала, като билетите за автобусите с климатик са по-скъпи. Имайте предвид, че в Рио де Жанейро, както и в цяла Бразилия, автобусите спират само ако им махнете с ръка. Същото важи ако сте в автобуса и трябва да слезете. Трябва да познавате добре района, защото ако няма хора на спирката и вие не сигнализирате на шофьора, че искате да слезете, той няма да спре. В по-отдалечените от туристическата зона части спирките може да нямат никакъв знак или навес - в такъв случай ще ви се наложи да питате, за да разберете къде точно спира автобусът. 

Като цяло в Рио има над 1000 линии, ръководени от няколко компании, така че, ако не се ориентирате в града, най-добрият вариант си остава таксито.

Метрото е полезно, ако се движите от Ипанема през Копакабана към центъра. Имайте предвид, че не работи след полунощ. Метрото има две линии, които са обединени в централната част на града. Еднопосочен билет струва 2,80 реала.

Уебсайт: www.metrorio.com.br

Пеша

Спокойно можете да разгледате центъра на Рио пеша, а ходейки, ще добиете най-богата представа за жителите и темперамента на града.

Забележителности около Рио де Жанейро
Свързани Пътеписи за Рио де Жанейро