Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Санкт Петербург

Освен основните туристически забележителности, ако имате време, отделете внимание и на църквите и катедралите в Санкт Петербург, както и на прекрасните му мостове.

Национален музей Ермитаж

Най-доброто изкуство в света, показано със смайващ блясък. Колекцията съдържа произведения от Каменната ера до ХХ век. Всеки първи четвъртък на месеца - безплатно посещение. За посещение на останалите обекти на музейния комплекс - Генералният щаб, Дворецът на Меншиков, Зимният дворец на Петър I и Музеят на порцелана - се доплаща. Прочетете подробна статия за Ермитажа.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Площад Дворцовая 2

Уебсайт: www.hermitagemuseum.org

Дворцовия Площад (Дворцовая площадь)

Главния площад на града просто спира дъха. Той е истински пример за това как различни архитектурни стилове могат да се съберат на едно място по хармоничен и естетичен начин.

Църквата Спас на Крови

Храмът впечатлява с респектиращи куполи, брилянтни цветове, внушителни мозайки. Името му идва от факта, че на мястото на храма през 1881 г. е бил смъртно ранен император Александър II. 

Адрес: Канал Грибоедова 2

Руският музей

Величествена колекция от ранни икони до съвременно изкуствo, този музей има повече от 400 000 предмети на руското изкуство от всички епохи.

Адрес: ул. Инженерная 4

Уебсайт: www.rusmuseum.ru

Катедрала Св. Исак (Исакевски събор)

Исакиевският събор или катедралата Свети Исак представлява тонове малахит и мозайка и повече от 150 картини, което означава, че нямате шанс да видите всичко. От златния купол се разкрива страхотна гледка, особено по време на Белите нощи. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на храма.

Адрес: Исакиевски площад

Уебсайт: cathedral.ru

Театър Мариински

Тук можете да гледате едни от най-изящните балетни и оперни театри в света.

Адрес: Театральная площадь

Уебсайт: www.mariinsky.ru

Дворец Юсупов

Богат интериор и очарователна история - този жълт дворец някога бил дом на семейство Юсупови. Тук през 1916 г. е убит и Разпутин. За експозицията "Убийството на Григорий Распутин" се заплащат отделно. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: 94, Набережная реки Мойки

Уебсайт: www.yusupov-palace.ru

Александро-Невска Лавра

В гробището на този катедрален и манастирски комплекс лежат много популярни композитори и писатели. Това е и един от най-старите архитектурни комплекси в града, построен през 1710 г. 

Адрес: площад Александра Невского

Музей на Достоевски

Музеят на Достоевски е открит по случай 150 години от рождението му през 1971 г. Тази сграда е била последният му дом и мястото, където е написал "Братя Карамазови". Освен експозицията, тук можете да гледате и постановки или филми по негови произведения. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: md.spb.ru

Адрес: Кузнечний переулок 5/2

Музей на Римски-Корсаков

В тази сграда композиторът Римски-Корсаков прекарва последните 15 години от живота си, като композира 11 от 15-те си опери. Тук редовно се организират музикални вечери. Актуална информация за работно време, събития и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: theatremuseum.ru

Петропавловската крепост

Островната крепост на Петър Велики с мрачна история и богата катедрала. В нея са погребани всички руски царе след Петър Велики. Можете да влезете безплатно в крепостта, плаща се за църквата и изложбите.

Крайцер Аврора

Историческият крайцер "Аврора", основен участник в Октомврийската революция, днес може да бъде разгледан като музей. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.aurora.org.ru 

Апартаментът на Пушкин

Апартаментът, в който Пушкин е живял между 1836 и 1837 г., е запазен и до днес. Разполага с богата сбирка от експонати за живота и творчеството на поета. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Набережная реки Мойки 12.

Уебсайт: www.museumpushkin.ru

Музей на Фаберже

Вижте колекция от шедьоврите на бижутера Петер Карл фаберже и научете историята на изящните инкрустирани със скъпоценни камъни великденски яйца. На място се предлагат информационни брошури и аудиогайдове на няколко езика. Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: fabergemuseum.ru

Прочетете подробна статия за музея на Фаберже в Санкт Петербург.

Забележителности около Санкт Петербург

Царско село (Пушкин)

Царско село (днес град Пушкин) се намира на 25 км от Санкт Петербург. Най-впечатляващото място за посещение там е Екатеринският дворец, който е блестящ образец на руския барок. Северно от него се намира Александровският дворец, подарък от Екатерина Велика за внука й Александър I. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.tzar.ru

Петродворец (Петерхоф)

Възхитителен дворец с монументални водни каскади и невероятни градини. Намира се на 30 км от Санкт Петербург. Можете да стигнете дотам с маршрутка, през лятото има корабче до там.

Уебсайт: www.peterhof.ru

Дворецът Павловск

Този шедьовър на неопаладианския стил е изграден върху скала с широк склон, от която се открива гледка към 6000-декаровото имение. Бившите царски ловни земи днес са прелестен парк с езерца, сенчести алеи, хълмисти ливади, павилиони и гори, популярни сред жителите на Санкт Петербург. Намира се на 26 км южно от Санкт Петербург, извън Пушкин.

Уебсайт: www.pavlovskmuseum.ru

Забележителности около Санкт Петербург
Свързани Пътеписи за Санкт Петербург
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
от 2540 лв.
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
от 2540 лв.
Екскурзия до Санкт Петербург и Москва
7 нощувки
Самолет