Забележителности - Санкт Петербург

За града

Оферти

Статии

Санкт Петербург / Sankt_Peterburg

Освен основните туристически забележителности, ако имате време, отделете внимание и на църквите и катедралите в Санкт Петербург, както и на прекрасните му мостове.

Национален музей Ермитаж

Най-доброто изкуство в света, показано със смайващ блясък. Колекцията съдържа произведения от Каменната ера до ХХ век. Всеки първи четвъртък на месеца - безплатно посещение. За посещение на останалите обекти на музейния комплекс - Генералният щаб, Дворецът на Меншиков, Зимният дворец на Петър I и Музеят на порцелана - се доплаща. Прочетете подробна статия за Ермитажа.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Площад Дворцовая 2

Уебсайт: www.hermitagemuseum.org

Дворцовия Площад (Дворцовая площадь)

Главния площад на града просто спира дъха. Той е истински пример за това как различни архитектурни стилове могат да се съберат на едно място по хармоничен и естетичен начин.

Църквата Спас на Крови

Храмът впечатлява с респектиращи куполи, брилянтни цветове, внушителни мозайки. Името му идва от факта, че на мястото на храма през 1881 г. е бил смъртно ранен император Александър II. 

Адрес: Канал Грибоедова 2

Руският музей

Величествена колекция от ранни икони до съвременно изкуствo, този музей има повече от 400 000 предмети на руското изкуство от всички епохи.

Адрес: ул. Инженерная 4

Уебсайт: www.rusmuseum.ru

Катедрала Св. Исак (Исакевски събор)

Исакиевският събор или катедралата Свети Исак представлява тонове малахит и мозайка и повече от 150 картини, което означава, че нямате шанс да видите всичко. От златния купол се разкрива страхотна гледка, особено по време на Белите нощи. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на храма.

Адрес: Исакиевски площад

Уебсайт: cathedral.ru

Театър Мариински

Тук можете да гледате едни от най-изящните балетни и оперни театри в света.

Адрес: Театральная площадь

Уебсайт: www.mariinsky.ru

Дворец Юсупов

Богат интериор и очарователна история - този жълт дворец някога бил дом на семейство Юсупови. Тук през 1916 г. е убит и Разпутин. За експозицията "Убийството на Григорий Распутин" се заплащат отделно. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: 94, Набережная реки Мойки

Уебсайт: www.yusupov-palace.ru

Александро-Невска Лавра

В гробището на този катедрален и манастирски комплекс лежат много популярни композитори и писатели. Това е и един от най-старите архитектурни комплекси в града, построен през 1710 г. 

Адрес: площад Александра Невского

Музей на Достоевски

Музеят на Достоевски е открит по случай 150 години от рождението му през 1971 г. Тази сграда е била последният му дом и мястото, където е написал "Братя Карамазови". Освен експозицията, тук можете да гледате и постановки или филми по негови произведения. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: md.spb.ru

Адрес: Кузнечний переулок 5/2

Музей на Римски-Корсаков

В тази сграда композиторът Римски-Корсаков прекарва последните 15 години от живота си, като композира 11 от 15-те си опери. Тук редовно се организират музикални вечери. Актуална информация за работно време, събития и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: theatremuseum.ru

Петропавловската крепост

Островната крепост на Петър Велики с мрачна история и богата катедрала. В нея са погребани всички руски царе след Петър Велики. Можете да влезете безплатно в крепостта, плаща се за църквата и изложбите.

Крайцер Аврора

Историческият крайцер "Аврора", основен участник в Октомврийската революция, днес може да бъде разгледан като музей. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.aurora.org.ru 

Апартаментът на Пушкин

Апартаментът, в който Пушкин е живял между 1836 и 1837 г., е запазен и до днес. Разполага с богата сбирка от експонати за живота и творчеството на поета. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Набережная реки Мойки 12.

Уебсайт: www.museumpushkin.ru

Музей на Фаберже

Вижте колекция от шедьоврите на бижутера Петер Карл фаберже и научете историята на изящните инкрустирани със скъпоценни камъни великденски яйца. На място се предлагат информационни брошури и аудиогайдове на няколко езика. Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: fabergemuseum.ru

Прочетете подробна статия за музея на Фаберже в Санкт Петербург.

Забележителности около Санкт Петербург

Царско село (Пушкин)

Царско село (днес град Пушкин) се намира на 25 км от Санкт Петербург. Най-впечатляващото място за посещение там е Екатеринският дворец, който е блестящ образец на руския барок. Северно от него се намира Александровският дворец, подарък от Екатерина Велика за внука й Александър I. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.tzar.ru

Петродворец (Петерхоф)

Възхитителен дворец с монументални водни каскади и невероятни градини. Намира се на 30 км от Санкт Петербург. Можете да стигнете дотам с маршрутка, през лятото има корабче до там.

Уебсайт: www.peterhof.ru

Дворецът Павловск

Този шедьовър на неопаладианския стил е изграден върху скала с широк склон, от която се открива гледка към 6000-декаровото имение. Бившите царски ловни земи днес са прелестен парк с езерца, сенчести алеи, хълмисти ливади, павилиони и гори, популярни сред жителите на Санкт Петербург. Намира се на 26 км южно от Санкт Петербург, извън Пушкин.

Уебсайт: www.pavlovskmuseum.ru

Транспорт

Летище

Пулково (летищен код LED) се намира на 18 км от града.

На терминал 2 на летище Пулково има две спирки на градския транспорт - една до залата за пристигащи и една до залата за заминаващи. От тази до залата за пристигащи на всеки 5-15 минути за метро станция "Московская" тръгват автобуси 39 и 39Ex, Както и маршрутка К39. След това вземете метрото или такси до центъра на града. Пътуването отнема общо около 45 минути.

Препоръчително е да си резервирате такси чрез хотела си или туристическа агенция. Можете да поръчате такси и от будките на летището. Цените са фиксирани, ако се качите в лицензирано такси, като до различните части на Санкт Петербург ще ви излезе между 850 и 1500 рубли.

Уебсайт: pulkovoairport.ru

Обществен транспорт

Метрото има пет линии, които имат номерация и цвят. Можете да си купите билет (жетон, купува се от будките в метростанциите) или карта за няколко пътувания. 

Автобусите, тролейбусите и трамваите са сравнително бавни. Билетът за тях се купува в самото превозно средство. Можете да ползвате и електричка в регионите, които не са покрити от метрото, но имайте предвид, че влакчетата може да са 1-2 на час. Цената на билета зависи от разстоянието.

Маршрутките са на цената на билет за трамвай - обикалят наоколо и спират по желание на пътниците. Покриват безброй маршрути.

Метрото и автобусите се движат от 06:00 до 00:00 часа, а маршрутките от 07:00 до 22:00 часа. Има пет нощни автобуса, които се движат поо маршрута на петте метролинии през уикендите. 

Информация за билети и разписание на градския транспорт в Санкт Петербург вижте на сайта: transport.orgp.spb.ru

Автобуси на дълги разстояния тръгват от централната автогара. Адрес: Набережная Обводного канала 36. 

През лятото има корабче до Петерхоф, което тръгва от кея при Ермитажа. По някои канали се движат и водни рейсове.

Влак

Влакове за дълги разстояния и за предградията тръгват от пет главни жп гари в града. Централният офис за продажба на билети се намира на изхода за канал Грибоедова (метростанция "Гостиный двор"/"Невский проспект"). 

Уебсайт на руските жп линии: www.rzd.ru

Ферибот

Основният фериботен терминал се намира на остров Василевский. Оттам можете да вземете ферибот до Талин, Хелзинки и Стокхолм, оттам минават и круизните кораби. По реката можете да плавате с туристически корабчета.

Таксита

Можете да повикате такси по телефона или да го спрете на улицата. Внимавайте през нощта с необозначени коли, които ви предлагат да ви закарат срещу заплащане - в Санкт Петербург това е нормална практика, но не се препоръчва за туристи. Имайте предвид, че нощната тарифа е 50% по-скъпа от дневната.

Заведения

Когато става въпрос за храна, то в Санкт Петербург имаше революция през 90-те. Отвориха се безброй нови ресторанти, предлагащи международна кухня, а на руските кулинарни традиции вече се гледа по различен начин. Можете да избирате от много стилове: от елегантните гурме ресторанти до сашими, морска храна и пица. 

Непременно опитайте черен хайвер. Не пропускайте и руските палачинки (блини), които се сервират с много масло, мед или сладко и подквасена сметана.

Повечето барове в Санкт Петербург са на определена тема – спортни, ирландски, британски, с носталгичен стил към Съветския съюз и др. Предлагат и храна, обикновено имат диджеи или жива музика и не затварят преди 2:00 часа. Има голямо разнообразие – от обикновени места за сбирка до шумни рок и джаз барове. Обстановката постоянно се променя, затова проверете списъка с барове от постерите из града. Много клубове са отворени и до 06:00 или по-късно.
 

Шопинг

Всички големи международни марки и дизайнери са тук, подредени по Невски проспект и магазините са толкова лъскави, колкото и в европейските столици. "Гостиный двор", на Невски проспект, е красиво обновен търговски безистен от XVIII в., пълен с бутици, не всички от които са скъпи. Точно отсреща е "Пасаж" - друг търговски център, използван от местните. Наблизо е и "Eлисейевский" – задължителен за посещение хранителен магазин, с пищни полилеи и украса в стил ар нуво (намира се на Невски проспект 56). Любителите на книгите трябва да отидат в "Дом на книгата и изкуството" или веригата "Буквоед".

Встрани от Невски проспект може да си вземете класическа музика от Филхармонията на ул. Михайловская и ул. Откритий мир. "Детский мир" на ул. Конюшеная 29 е мястото за детски играчки, дрехи и игри. Сувенири може да си вземете навсякъде. Разгледайте открития пазар зад църквата Спас на Крови и се пазарете здраво.  

В града има десет големи пазара за плодове и зеленчуци, като най-големият е Кузнечний (метростанция "Достоевская А"/"Владимирская") на 10 минути от Невски проспект. Посетете и Малцевския пазар на улица "Некрасова" (метростанция "Чернишевская" или "Площадь Восстания").

Някои от студентите от Академията по изкуствата продават творбите си направо на улицата, произведенията на други се продават от местните галерии. И на двете места може да попаднете на ценни картини.

Не си тръгвайте без традиционните сувенири от Санкт Петербург - матрьошка, порцелан от завода "Ломоносов", великденско яйце в стил Фаберже (ще ги намерите във всякакви размери в бижутерийните магазини).

Забележителности

Освен основните туристически забележителности, ако имате време, отделете внимание и на църквите и катедралите в Санкт Петербург, както и на прекрасните му мостове.

Национален музей Ермитаж

Най-доброто изкуство в света, показано със смайващ блясък. Колекцията съдържа произведения от Каменната ера до ХХ век. Всеки първи четвъртък на месеца - безплатно посещение. За посещение на останалите обекти на музейния комплекс - Генералният щаб, Дворецът на Меншиков, Зимният дворец на Петър I и Музеят на порцелана - се доплаща. Прочетете подробна статия за Ермитажа.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Площад Дворцовая 2

Уебсайт: www.hermitagemuseum.org

Дворцовия Площад (Дворцовая площадь)

Главния площад на града просто спира дъха. Той е истински пример за това как различни архитектурни стилове могат да се съберат на едно място по хармоничен и естетичен начин.

Църквата Спас на Крови

Храмът впечатлява с респектиращи куполи, брилянтни цветове, внушителни мозайки. Името му идва от факта, че на мястото на храма през 1881 г. е бил смъртно ранен император Александър II. 

Адрес: Канал Грибоедова 2

Руският музей

Величествена колекция от ранни икони до съвременно изкуствo, този музей има повече от 400 000 предмети на руското изкуство от всички епохи.

Адрес: ул. Инженерная 4

Уебсайт: www.rusmuseum.ru

Катедрала Св. Исак (Исакевски събор)

Исакиевският събор или катедралата Свети Исак представлява тонове малахит и мозайка и повече от 150 картини, което означава, че нямате шанс да видите всичко. От златния купол се разкрива страхотна гледка, особено по време на Белите нощи. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на храма.

Адрес: Исакиевски площад

Уебсайт: cathedral.ru

Театър Мариински

Тук можете да гледате едни от най-изящните балетни и оперни театри в света.

Адрес: Театральная площадь

Уебсайт: www.mariinsky.ru

Дворец Юсупов

Богат интериор и очарователна история - този жълт дворец някога бил дом на семейство Юсупови. Тук през 1916 г. е убит и Разпутин. За експозицията "Убийството на Григорий Распутин" се заплащат отделно. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: 94, Набережная реки Мойки

Уебсайт: www.yusupov-palace.ru

Александро-Невска Лавра

В гробището на този катедрален и манастирски комплекс лежат много популярни композитори и писатели. Това е и един от най-старите архитектурни комплекси в града, построен през 1710 г. 

Адрес: площад Александра Невского

Музей на Достоевски

Музеят на Достоевски е открит по случай 150 години от рождението му през 1971 г. Тази сграда е била последният му дом и мястото, където е написал "Братя Карамазови". Освен експозицията, тук можете да гледате и постановки или филми по негови произведения. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: md.spb.ru

Адрес: Кузнечний переулок 5/2

Музей на Римски-Корсаков

В тази сграда композиторът Римски-Корсаков прекарва последните 15 години от живота си, като композира 11 от 15-те си опери. Тук редовно се организират музикални вечери. Актуална информация за работно време, събития и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: theatremuseum.ru

Петропавловската крепост

Островната крепост на Петър Велики с мрачна история и богата катедрала. В нея са погребани всички руски царе след Петър Велики. Можете да влезете безплатно в крепостта, плаща се за църквата и изложбите.

Крайцер Аврора

Историческият крайцер "Аврора", основен участник в Октомврийската революция, днес може да бъде разгледан като музей. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.aurora.org.ru 

Апартаментът на Пушкин

Апартаментът, в който Пушкин е живял между 1836 и 1837 г., е запазен и до днес. Разполага с богата сбирка от експонати за живота и творчеството на поета. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Адрес: Набережная реки Мойки 12.

Уебсайт: www.museumpushkin.ru

Музей на Фаберже

Вижте колекция от шедьоврите на бижутера Петер Карл фаберже и научете историята на изящните инкрустирани със скъпоценни камъни великденски яйца. На място се предлагат информационни брошури и аудиогайдове на няколко езика. Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея

Уебсайт: fabergemuseum.ru

Прочетете подробна статия за музея на Фаберже в Санкт Петербург.

Забележителности около Санкт Петербург

Царско село (Пушкин)

Царско село (днес град Пушкин) се намира на 25 км от Санкт Петербург. Най-впечатляващото място за посещение там е Екатеринският дворец, който е блестящ образец на руския барок. Северно от него се намира Александровският дворец, подарък от Екатерина Велика за внука й Александър I. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Уебсайт: www.tzar.ru

Петродворец (Петерхоф)

Възхитителен дворец с монументални водни каскади и невероятни градини. Намира се на 30 км от Санкт Петербург. Можете да стигнете дотам с маршрутка, през лятото има корабче до там.

Уебсайт: www.peterhof.ru

Дворецът Павловск

Този шедьовър на неопаладианския стил е изграден върху скала с широк склон, от която се открива гледка към 6000-декаровото имение. Бившите царски ловни земи днес са прелестен парк с езерца, сенчести алеи, хълмисти ливади, павилиони и гори, популярни сред жителите на Санкт Петербург. Намира се на 26 км южно от Санкт Петербург, извън Пушкин.

Уебсайт: www.pavlovskmuseum.ru

Събития

Опера, балет и театър

Докато сте в Санкт Петербург, посетете поне една постановка на прочутите оперни, балетни и драматични театри в града.

Мариинский театър - www.mariinsky.ru

Михайловский театър - www.mikhailovsky.ru

Операта в Санкт Петербург - www.spbopera.ru

Фестивал "Бели нощи"

Едномесечният културен фестивал дава на международната публика възможността да види галаспектакли в диапазона от класически руски балетни постановки до концерти на Санктпетербургската филхармония и гастролиращи артисти от световна класа.

Уебсайт: wnfestival.com

Белите нощи в Санкт Петербург

Още от май мракът започва да губи силата си в Санкт Петербург, но пикът на Белите нощи е от средата на юни до началото на юли. Да бъдете в града по време на Белите нощи е магическо преживяване - прочетете подробна статия за Белите нощи в Санкт Петербург.

Забележителности около Санкт Петербург

Избрани оферти