Сейнт Джулиънс

За града

Оферти

Статии

Сейнт Джулиънс / Sejnt_Djuliyns

Сейнт Джулиънс (на английски Saint Julian's, на малтийски San Ġiljan) е малтийски курортен град, разположен северно от столицата Валета, на брега на Средиземно море.

В миналото е бил рибарско селище и до днес можете да видите стари къщи и обитаеми лодки. По-късно става място за вилите на богатите жители на Валета. Днес градът е популярна туристическа дестинация както за малтийците, така и за чуждестранните туристи. Той почти се е слял в едно със съседния град Слима.

В залива на града ще видите многобройни цветни малтийски лодки, които са там целогодишно.

Важна информация

Население: 7700 души

Валута: Евро (EUR)

В работни дни банките са отворени до ранния следобед, а в събота - до обяд. Обменното бюро на международното летище е отворено денонощно. Навсякъде лесно ще намерите АТМ устройства, банкомати и банки. На много места се приемат международни кредитни и дебитни карти.  

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа. Някои магазини в туристическите зони на града остават отворени и по обяд.

Интернет страници за Сейнт Джулиънс: www.visitmalta.com, www.visitpaceville.com 

Спешни телефони: 112

Здраве: Аптеките в Сейнт Джулиънс работят обикновено от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9:00 до 12:30. Аптеката на летището е отворена ежедневно, включително и в неделя и на национални празници, от 9:00 до 17:00 часа.

Телефон на болницата на остров Малта: +356 25450000 (Mater Dei Hospital)

Съвети: Имайте предвид, че на пиянско поведение се гледа с лошо око на острова, а нудизмът е противозаконен.

Език: Официалните езици в Малта са малтийски и английски. Малтийският е семитски език, който използва латиница. През вековете в него навлизат много думи от английски, италиански и френски. Италианският също е широко разпространен. Табелите с имената на улиците са написани първо на малтийски, а след това на английски. Ако търсите улица или място, най-добрете запишете и двете имена.

Алкохол и пушене: В Малта можете да купите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари - ако сте на 18. Забранено е пиенето на алкохол на улицата и пушенето в затворени пространства. Въпреки това повечето заведения имат зони за пушачи.

Транспорт

Летище

Международното летище в Малта се намира на около 10 км от столицата Валета, между селата Лука и Гудя. От летището можете да вземете автобус номер 8, който пристига директно във Валета и потегля на всеки 25-30 минути. Оттам трябва да се прехвърлите на автобус до Сейнт Джулиънс.

Можете да вземете и такси от летището, като е добре да имате предвид, че тарифите на такситата от летището и от международния терминал на пристанището са фиксирани. До Сейнт Джулиънс тарифата е 20,75 евро.

Уебсайт: www.maltairport.com (и разписание на автобусите до Валета)

Градски транспорт 

Лесно можете да стигнете от Сейнт Джулианс до Слима, Валета или Буджиба с автобус.

Разстоянията в Сейнт Джулиънс и в Малта като цяло са много малки и ако не бързате, спокойно можете да се движите пеша в града. Придвижването с автобус в града и до други градове е бързо, удобно и евтино. 

В зависимост от дължината на маршрута билетът за единично пътуване струва между 0,35 и 0,58 евро. Можете да си купите дневен билет, с който се движите свободно навсякъде на остров Малта (големия остров от архипелага, върху който е разположена страната). Цената му е 3,50 евро.

Специалната нощна линия 62 се движи между района Пейсвил през Сейнт Джулиънс и Слима до Валета.

Уебсайт: http://www.atp.com.mt

Ферибот

За да се качите на ферибота от пристанището Чиркеуа, откъдето можете да отидете до остров Гозо (по-малкия остров на Малта), трябва да вземете автобус 645 от спирка Sliema Ferries (в Слима). Двупосочен билет за ферибота до Гозо струва 4,65 евро, а пътуването отнема около 30 минути. Фериботът се движи на всеки половин час през лятото и на всеки час през имата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Oт пристанището автобус ще ви отведе до Виктория или Рабат за 0,47 евро.

Уебсайт: www.gozochannel.com

 

Заведения

Районът с най-много заведения се нарича Пейсвил (Paceville). През нощта се превръща в пешеходна зона. Там ще oткритете богато разнообразие от винени барове, ресторанти, казина, дискотеки.

Уебсайт: www.visitpaceville.com 

Шопинг

Главната търговска улица е Bay Street, където ще откриете водещи световни марки. В книжарниците има много книги за Малта и малтийската кухня. 

Забележителности

Градът е предимно жилищна зона с хотели и заведения. За да разгледате забележителности, вземете автобус до столицата Валета.

Събития

Празник на града

Празникът на града е свързан с покровителя му Сейнт Джулиън и се провежда на 12 февруари. Още веднъж празненства, посветени на града, има последната неделя на август, когато в небето се вижда шоу от фойерверки.

Забележителности около Сейнт Джулиънс

Избрани оферти