Шабла

За града

Оферти

Статии

Шабла / Shabla

Град Шабла се намира в Североизточна България в Добричка област. Той е най-източният български град. Разположен е на 24 километра от българо-румънската граница и на около 80 километра североизточно от Варна. Населението на Шабла наброява около 4400 души. Градът е на 47 метра надморска височина. В Община Шабла преобладава умерено-континенталният климат. Най-горещи са месеците юли и август. Градът възниква като старо тракийско селище. То е водило голяма търговия с колониите от Гърция. 

Транспорт

Град Шабла е свързан със страната чрез автобусен превоз

Автогара Шабла

За и към град Шабла има автобуси от София, Варна, Добрич, Дуранкулак, Тюленово, Крапец, Каварна и други.
Автобусите от София за Шабла тръгват всеки ден в 10:30ч., а от Шабла за София в 21:30ч. Пътят трае около 8-9 часа.
На ден по няколко автобуса и микробуса тръгват за Шабла от Варна.
Адрес автогара Шабла: гр.Шабла, ул."Средна гора" №4
Телефон за връзка: 05743/43-35
Работно време на билетното гише: всеки ден от 06,30 ч. до 10,00 ч. и от 12,00 ч. до 17,30 ч. без почивен ден. 

Друга начин за стигане до град Шабла е, чрез влак до Варна или Добрич и от там с автобус.

Забележителности

Храмът “Свети Харалампий”
Църквата е построена през 1853 година. Тя е паметник на културата със забележително творения. Наси името на Свети Харалампий, магнезийски епископ, който е проповядвал Христовото учение. За съжаление през 1900 година земетресение разрушило постройката. Тя е довършена окончателно през 1908-1909 година. Представлява трикорабна базилика. Зографът Захари Цаньов  е нарисувал най-старите икони в храма  “Свети Харалампий”. Те са от 1857 година. Красивата църква е ремонтирана през 2000 година благодарение на отец Василий Селемет, дарения и  доброволци, които се включват в обновяването. Храмовият празник на църквата “Свети Харалампий”  в град Шабла се чества на 10 февруари.

Нос Шабла

Нос Шабла е най-източната точка на територията на България. Намира се на около 5 километра на Изток от града. Най-старият морски фар, Шабленския фар, се намира там. Висок е 31 метра.Той е построен през далечната 1856 година. Нарича се още Александийски фар. Около него могат да се видят следи от крепостните стени на античния град Карон Лимен. Фарът свети в бяло по три пъти през интервал от 25 секунди. Има 132 стъпала, които водят до халогенния прожектор. В основата си Шабленският фар е квадратен. Ширината е близо 9 метра, а височината на основата е 10 метра. Интересно за фара е, че в стената от западната му  страна е вграден султанския монограм на султан Абдул Меджид. Той е управлявал турската империя в средата на деветнадесети век.

Село Дуранкулак

Селото Дуранкулак се намира на 18 километра на Север от град Шабла. То е крайната североизточна населена точка в страната до границата ни с Република Румъния. В центъра на селото има паметник от 1967 година, дело на скулптора Асен Попов, който е посветен на народния протест, известен като Дуранкулашкия бунт от 1900 година. Този бунт е бил срещу въвеждането на натуралния десятък, при който селяните са облагани с една десета част от земеделските продукти и дребния домашен добитък. Названието "Дуранкулак" по произход е тюркско както по-голямата част от топонимията на северното черноморие. В района на селото се намират едни от най-големите плажове, намиращи се на север от Шабла. Също така в селото се намира единствената бензиностанция в района, тъй като в останалите села няма такава. Забележителни са Дуранкулашкото езеро, което е обявено за природна забележителност и Карталийското блато.

Шабленското езеро лиман
Намира се на 2 километра североизточно от град Шабла точно до морето. Дълбочината му стига до 10 метра. Водите му са полусолени ( 0,4%) и са богати на риба (Платика, Каракуда, Сом, Шаран и други.). Местността се обитава от различни видове птици (ибиси, чапли, гмурци). Освен това е богата и на редки растения.

 

 

Забележителности около Шабла

Избрани оферти